Minden napra egy film

Minden napra egy film

A kapocs

2021. augusztus 09. - BBerni86

Sorozatgyilkos után nyomozó, ügyet elengedni nem tudó, rendőrös.

Karyn megszállott rendőr. Mai napig bűntudata van, mert kamaszként hónapokig viaskodott magával, amíg sorozatgyilkos apját feljelentette. Jóvá akarja tenni, hogy a habozása miatt több életet elvehetett még az apja. Az egyik sorozatgyilkos ügye máig nem ereszti – amikor visszatér a gyilkos, Karyn abban látja az ügy megoldását, ha a_kapocs.jpgmegtalálja, mi köti össze az áldozatokat: mi a kapocs? Közben magát is össze kell tartania: a volt vőlegény, aki egyben a társa is, nősülni készül és apa lesz. Van ugyan egy férfi az ő látóterében is, de Karyn rendszeresen elrontja a kapcsolatait, mert a munka mindig fontosabb volt számára, mint a civil élete. Egy ponton pedig már az is felmerül benne, hogy Mark közeledési szándékát nem is az érzelem, sokkal inkább gyilkos szándék vezéreli…

A sorozatgyilkosok után nyomozó sorozatokat, filmeket szeretem. Sajnos, nem tudom azt mondani, hogy mindegyik ilyen alkotás sikerül és jól esik majd visszagondolnom rájuk. Ahogy minden zsánernél, ennek is van olcsó, tévéfilmes verziója.

Balszerencsémre A kapocs ilyen, és még úgy is nagyon untam, hogy közben átpakoltam a polcomat és selejteztem. Szinte nincs is olyan rész benne, amibe ne lehetne belekötni.

A legnagyobb baj, hogy krimi, de semmilyen meglepetést nem szolgáltat. Nagyon hamar rá lehet jönni, ki a gyilkos. Még az indítékára is bőven van utalás benne, és egy ponton el is szólja magát. Már csak azt vártam, a nyomozónak mikor esik le, mit is mondott neki egyszer a gyilkos civilben – hiszen simán ráutal egy olyan beszélgetésre, amit Karyn akkor mondott el neki, amikor a gyilkossal beszélt telefonon.

Nem izgalmas a hajsza, alig krimis maga a nyomozás. Ahogy az FBI képbe kerül, sokat ront az egész hangulatán. Nincs összedolgozás, és Karyn a film nagyjában magában nyomozgat megkerülve őket, szinte főnöki engedéllyel. Ilyet se sűrűn látni krimiben.

Mivel tévés, azt nem rovom fel neki, hogy látvány nincs is benne. Régi, tévéfilmes az egész. Ma már egy sorozat is sokkal komolyabb háttérrel dolgozik. Különben 2012-es a film, de a helyszínek, látványelemek alapján simán elhittem volna, hogy a nyolcvanas években készült.

A szereplők egyike sem volt érdekes. Ismétlődő cselekvéseik és megszokásaik vannak, amelyek még unalmassá is teszi őket. Vegyük csak Gavint, aki Karyn nyomozótársa, egyben a korábbi vőlegénye, akivel azért lett vége, mert a férfi megcsalta a nőt, aki rajta is kapta ezen. Most, hogy Gavin nősülni készül és útban a baba, mivel próbálkozik? Rányomul Karynra, mondván, hogy elbizonytalanodott. Karyn fő jellemvonása pedig a bűntudata, az apja miatt. Mindent szépen vissza lehet vezetni erre, elsősorban a munkája iránti megszállottságát, ami aztán minden magánéleti konfliktusának is az alapja. Ő maga is tisztában van ezzel, de nem olyan személyiség, aki képes lenne megváltozni.

Azt talán külön nem is kell kiemelnem, hogy egy ilyen filmben ismert színészt távolról sem lehet találni. De azt sem tudtam eldönteni, mi lehetett a casting alapja. Elvileg ezek nagyon üres karakterek, nagy tehetség – de talán kicsi sem kell –, hogy eljátsszák őket. A logikus az lenne, hogy akkor az eye candy faktor dominál. Csak éppen se szépnek, se szexinek nem nevezném a színészeket. Egyik-másik, élen Gavin – leharcoltak, idősek, cseppet sem nevezném őket a szemnek jóleső látványnak.

Tanulságokat sem fogok levonni. A bosszúfilm voltán még lehetne merengeni, de összevetve azzal, hogy pl. a Q ügyosztály első esetében milyen bosszú volt, ez semmi. Bár még a gyilkos nyakatekert logikája, amiben volt valami, csak a választott módszere nem az igazi.

Még fáradtan nézős filmnek sem működne, mert simán el lehet alatta aludni – és még csak zavarni sem fog, ha egy-egy rész kimarad belőle álomországi túra miatt.

 

A kapocs – 5/1,5 ügy sem kötött le – kitaláltam előre, ki a gyilkos -, a nyomozónő magánélete unalmas.

https://www.youtube.com/watch?v=BBynkV4hwRs

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7116654982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása