Minden napra egy film

Minden napra egy film

Cáparajzás

2021. augusztus 19. - BBerni86

Kisvárosi bajkeverős, üzletember, ökoszisztémát megzavaró.

A Telihold-öböl festőien néz ki, és hagyományosan halász családok lakják, akik ragaszkodnak is az életformájukon. A fejlesztő Hamilton Lux ezt a terültet szemelte ki, hogy luxusapartmanokkal töltse el és nyaraló övezetté alakítsa a környéket. Felismeri, ez akkor fog sikerülni, ha a halászokat finoman elüldözi. Egy gyárat vesz meg és szándékosan szennyezni kezdi a vizet. Az eredmény gyorsan meglátszik: a halak elköltöznek, nincscaparajzas.jpg kapás, és a tönk szélére kerülő halászok megmentőként üdvözlik a telkekért jól fizető Luxot. Daniel Wilder a kivétel, aki ösztönösen érzi, hogy Lux milyen ember. Próbál fellépni is ellene, de a közösségnek szimpatikusabb a higgadt és nagylelkűnek tűnő befektető, mint a heves helyi Daniel. Amikor felfigyelnek arra, hogy egyre többen tűnnek el a környéken, hogy néznek ki a környékbeli halak és bálnák, már nagyobb gondjuk is lesz. A környezetszennyezés a cápák szokásait is megváltoztatta.

A cím megfogja, mit akar mutatni a film. Csak éppen hihetetlen az egész és nagyon bénán kivitelezték is. A szennyezés miatt a cápák szuper vadászatba kezdenek, minden fajtából összeállnak és igyekeznek megenni mindent, ami a környéken akad. Falkában, jó nagyban kezdenek járni. Én meg nem értem, miért állnak össze a különböző fajok - mi a logika, ha közben más cápákat is elkapnak és megesznek? Mitől lesz az egyik cápa falkatag, a másik meg zsákmányállat?

Zavart az is, ahogy kinéz ez a rajzás. Nagyon gyorsan mozognak a cápák, mintha gyorsított felvételt mutatnának. Kicsit alaposabban egy halat sem lehet látni, még csak az sem derül ki, milyen cápák állnak össze.

A cápás horrorban az is kell, hogy lássuk ezeket a cápákat lecsapni. Itt minden esetben annyi a kép, hogy a cápák őrült tempóban közelednek, az ember víz alá kerül, aztán jön a vörös folt. Még csak egy kitátott cápaszáj se tűnt fel, vagy valami ijesztő. Mintha erősen korhatáros lenne az alkotás. Nincs logika abban sem, kit hogyan tudnak elkapni. Van, akit szinte szó szerint kiettek a halászhajójából. Szétkaptak egy bálnát. De a cuki kislány a gumimatracon lebegve biztonságban van?

Az különben elment volna paródiába is, hogy aki a kislánnyal vízbe merészkedik, cápakaja lesz. Az úszótanárnő, majd a vízi mentő srác. A kislány meg látja az egészet, a szülők meg nem értik, miért nem akar többet vízbe menni...

Paródiának jobban működött volna, de a klasszikus Cápából próbálnak meríteni, ami nem tett jót a filmnek. Ott a strandszezon miatt akarnak mindenképpen nyitva lenni, itt Lux fizet le polgármestert, rendőrt, hogy ne lássanak meg semmit.De ennek nincs olyan súlya, és Lux amúgy is egy feleslegesen nagyítottan gonosz figura.

Ahogy a jók meg túl jók. Becsületesek, harcosak, összetartóak. Kedvelni lehet őket, de túl felszínesek ahhoz, hogy igazán emlékezetesek legyenek. A színészek is, egykor szebb napokat láttak, itt szinte vegetálnak. Mint Daryl Hannah. Rossz nézni is.

Ragozhatom még, de a lényeg, hogy nem tetszett. Nem ijesztő, hiteltelen a cáparaj, a szereplők fekete-fehérek és túl hosszadalmas is lett. Bőven lehetett volna vágni a felesleges jeleneteket.

 

Cáparajzás - 5/2 nem elég látványos vagy ijesztő, túl komolyan veszi magát és a szereplők is egyszerűek.

Cáparajzás - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3516665256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása