Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Forever Purge

2021. augusztus 20. - BBerni86

Mert ezt az egy filmet találtam éppen, amiben van ünnep, ami nem karácsony...

Életért menekülő, megőrülő világos, harcos.

A menekültek és illegális bevándorlók kérdése egyre nagyobb vitát kavar az Államokban. A tisztogatáshoz közeledve felerősödnek a hangok és Texasban mindenki jó előre megszervezi magának a menedéket arra a napra. Juan és Adela is illegális bevándorlóként érkeztek meg, 8 hónapja. Szorgos, dolgozó emberek mindketten. the_forever_purge.jpegA tisztogatás után térnének mindketten vissza a munkájukhoz, de mindketten egy rémálomba csöppennek. Adelát egy csapdával kapja el egy maszkos, és ölné meg – egy munkatárs megmenti, de a rendőrök őket vinnék be, nem felismerve a helyzetet. Juan pedig a farmon látja, hogy egyesek nem álltak le reggel, tovább folyik a tisztogatás, és a főnökei lennének az áldozatok. Megmenti őket a társával, majd együtt indulnak Adela megmentésére. Közben a rádióból már tudják, nagy a baj: országosan tovább folyik a gyilkolás, egyetlen esélyük, ha a következő 6 órában átjutnak a mexikói határon, amíg ott fogadják a menekülteket.

Ez már a sokadik Purge film, mivel puskázom, írhatom is, hogy a hatodik. Ezen felül van egy két évados sorozat is hozzá, aminek tervben a harmadik évada is. Ez a film is olyan véget kapott, hogy simán jöhetne egy újabb film utána. Fel is jön a kérdés: mennyire kell ismerni a korábbiakat, hogy ezt értsük?

Legalább egy korábbi film/sorozatrészek ismerete nem árt, mert magát a tisztogatás jelenségét és szabályait nem mondják el újra. Úgy veszik, hogy aki ezt a filmet választja, már tisztában van az alapokkal. Különben teljesen önálló történetet kapunk, amely nem kapcsolódik a korábban bemutatott történetekhez és karakterekhez. Ez kicsit be is húzott a csőbe, mert nagyon próbáltam kötni az előzményekhez, de nem tudtam.

A film különben inkább a szemnek, nem az agynak készült. Akciófilm, ami le is kötött. Egy nagy menekülés az egész, egyik vészhelyzet követi benne a másikat. Néha kifejezetten ötletes részek is akadtak: az a csapda a kecskével, ami elkapja Adelát, egy kis változtatással simán elférne Jigsaw eszköztárában is. (Ok, nyilván Jigsaw azért félelmetesebb gépet szerelni belőle, mert ez látszatra veszélytelen. De pont azért frappáns, mi rejlik igazán benne.)

A főszereplőket szimpatikusra hangszerelték, ha azért ki is írom, hogy ennek ellenére nem sokat tudunk meg róluk. Adela és Juan igyekvő emberek, szeretik egymást, és segítenek az embertársaiknak, amikor tudnak. De a múltjuk, miért menekültek az Államokba, mi van a családjukkal, stb. szóba sem kerül. A Tucker családból is annyit látunk, hogy tisztességesek, és a vagyonuk ellenére nem vetik meg sem a kétkezi munkát, sem az embereiket. De múltjuk nekik sincs.

Bár akció, menekülés a film, azért próbálnak aktuális kérdéseket is beletenni, amelyek nem feltétlenül adnak a filmnek. Túl nagy falat, hogy ennyire egyszerűsítve és rövidre vágva akarják a filmen a lényeget megfogni. Mint az illegális bevándorlók kérdése vagy a rasszizmus. Három nézet ütközik: a tisztítóké, akik kiirtanák őket. Az öreg Tucker, aki a tisztes embereknek segít és nem érdekli, honnan származnak. A fiatalabb Tucker, aki úgy van vele, hogy ne zavarják egymás köreit, és mindenki meglesz békében.

Ki kell emelni, hogy a kosztümökkel megint odatették magukat. Minden részben érdemes nézni, mibe öltöznek az emberek tisztogatni. Itt egy cowboy design valósul meg és vannak benne kifejezetten ötletes darabok is.

A szereposztás ennyire már nem tetszett. Josh Lucas a legismertebb név, de már messze van a karrierje csúcspontjától. (Öregnek is érzem Freemannel együtt a karaktereikhez őket.)

Biztosan lesz még tisztogatás, nagy eséllyel moziban és sorozatként is. Amíg van benne ötlet, nem bánom – összességében ezzel a résszel is elvoltam.

 

The Forever Purge – 5/3,5 a koncepció működik, ad szimpatikus szereplőket és le is köt. Az üzenet a kérdőjeles.

https://www.youtube.com/watch?v=xOrXpK-rUaI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr116658576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.11.04. 14:34:23

embervadászos akció/horror volt már korábban is, attól még nem lesz jó, hogy leöntik egy kis aktuálpolitikával és úgy játszódik a jövőben. nincs vele baj igazából, csak egyszerűen nem jobb közepesnél semmiben.
süti beállítások módosítása