Minden napra egy film

Minden napra egy film

A kívánságsárkány

2021. augusztus 21. - BBerni86

Álmokat teljesítő, múlt hibáit jóvá tevő, varázslatos.

Din félárva kisfiúként és szegény család sarjaként sokat szenvedett a többi gyerek piszkálódásától: kinevették és gúnyolták. Li Na volt a kivétel, aki nem csak egy házban lakott vele, de szintén félárvaként megértette őt. A két gyerek legjobb barát lett, míg Li Na apja el nem költözött a lányával. Din felnőve szépreményű egyetemista, aki a_kivansagsarkany.jpgarra készül, hogy felvegye a kapcsolatot egykori, de el nem feledett legjobb barátjával. Csak éppen ahhoz egy nagyon előkelő estélyre kell bejutnia: Li Na apja ugyanis gazdag üzletember lett, és Li Na nemzetközi modell, akinek az óriásplakátját szívesen nézi a fiú. Futárként igyekszik egy kis plusz pénzhez jutni, amikor az egyik címzett pénz helyett egy régi kannát ad neki. Maga sem hisz a szemének, amikor kiderül, a kanna egy kívánságsárkányt rejt, amelynek a birtoklásáért három maffiózó jár a nyomában. A kívánságok lehetnek a kulcs, hogy visszakapja a lányt?

A Netflix nem csak a sorozatokban hoz animációkat, a mese részleg is folyamatosan fejlesztés alatt van. Már voltak remek kis történeteik, de azért a grafikáikkal szokott gondom lenni.

A kívánságsárkány viszont meglepően szép lett külsőre is. Nem éri el a Vaiana szintjét, de már egyes vonásaiban közelebb van hozzá. Vagyis, már kellemes a szemnek és szívesen néztem. Helyenként kifejezetten ötletesek is voltak, és vizuálisan is voltak olyan betétek, amelyek kifejezetten tetszettek. Amikor Long elmeséli, milyen volt embernek és szinte mese a mesében módon megelevenedik… azt a részt vagy háromszor megnéztem egymás után, annyira tetszett a koncepció.

A történet röviden aranyos. Erre is illik a kedves és a családbarát fogalom. A hősünk a barátját akarja visszakapni, és ezért kész több áldozatra is. A sárkány a mennybe akar jutni, de komoly leckét kap az emberi szív erejéről, és megtanulja a leckét ő is a végére. Az ugyan furcsa volt nekem, hogy a szerelmi szálat mennyire kihagyták belőle, pedig adta volna magát, hogy a két 18 éves fiú – lány páros már nem csak jó barátok lesznek, hanem többek is. Ehhez képest ilyesmire annyi utalás van csak, hogy a végén a szomszédok az egymás kezét megfogó Li Na és Din kapcsán megjegyzik, hogy nem túl fiatalok-e ehhez. Korhatár, értem, ez simán a kisebbeknek is fogyasztható mese, és maradtak a barátságnál.

Azt mennyire ragozzam, ez melyik Disney mese kínai verziója? Olyan szinten az Aladdin története elevenedik meg benne, hogy komolyan csodálom, a Disney nem ment perre miatta. Ha a sárkány helyére dzsinnt, a teáskanna helyére lámpást képzelünk, szinte egyezik a sztori, de még kisebb részletekben is. Azért Din kapja a kannát, mert tiszta a szíve – ahogy a dzsinnt rejtő barlangba is csak az léphetett be, kinek szíve maga is csiszolatlan gyémánt. Ahogy Aladdin rávette dzsinnit, hogy vigye ki a barlangból, Din átszállíttatja magát a városon sárkányháton. Ahogy Aladdin Ali hercegnek hazudja magát, Din is gazdag fiúnak adja ki magát. De hosszan sorolhatnám, nagyon sok a hasonlóság. Igaz, az Aladdin mesét is nagyon szerettem, még valahol érdekesnek is találtam, milyen egy modern kínai változat.

Van benne humor és kaland. A sárkány személyisége kifejezetten jól el lett találva. Ahogy az unott, arrogáns és szarkasztikus alak megnyílik és értékeket tanul. De bírtam a bérverekedők vezérét is – az kifejezetten jó poén volt, hogy miért nem használja a kezét és mi történik, amikor mégis megteszi majd.

Mi mást lehetne kívánni a mesétől? Kellemes nézni, van szíve, kalandos és humoros is egyben. Az meg, hogy az Aladdin egyfajta kópiája most éppen nem tud érdekelni.

 

A kívánságsárkány – 5/4 bár olyan, mintha az Aladdin kínai verziója volna, szerethető és kedves, így nem bánom.

A kívánságsárkány: új film (2021. június) | Netflix - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7416660396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dee_ 2021.08.23. 21:20:39

Én úgy tudtam, a sztoriban eredetileg Kína volt a helyszín.
süti beállítások módosítása