Minden napra egy film

Minden napra egy film

A nagy fehér

2021. szeptember 07. - BBerni86

Cápás, túlélésért küzdő, céget mentő.

Charlie tengerbiológus volt, aki cápák vadászszokásait vizsgálta. Egy alkalommal maga is támadás áldozata lett, de a rosszban jó is volt: a kórházi ápolónője, Kaz elbűvölő teremtés volt, akivel egymásba szerettek. A felépülése után is együtt maradtak, és most közösen vezetnek egy kirándulásokat kivitelező céget. Az üzlet rosszul megy,a_nagy_feher.jpg Kaz már komolyan aggódik, hogy mindent elvesztenek. Pedig fontos lenne a biztos háttér: gyermeket vár. Éppen a bankkal készülnek beszélni, amikor befut egy megrendelés. Egy fiatal pár ki akar menni egy hírhedt öbölbe. Elvállalják. Az öbölben egykor zátonyra futott egy halászhajó, és a gyöngyhalászok közül csak egy tizennyolc éves fiatal japán maradt életben. Michelle ennek a férfinak az unokája, aki nagyapja utolsó kívánságát teljesíti férjével az oldalán: a nagyapja egykori társai mellett akar nyugodni, és a hamvait hozták magukkal. Egy baleset azonban mindent megváltoztat: nem tudnak elmenni, és egy fehér cápa kezd vadászni rájuk.

megint kedvet kaptam a cápás filmekhez, de még nem találtam meg a nyertest. Ez már egy fokkal jobb, mint amit a hétvégén néztem, de még ezt sem mondanám jó filmnek. Pont a cápás részei azok, amelyek lehúzták.

A történet újfent ismerős elemekkel dolgozik. Történik egy baleset, emberek kint ragadnak a nyílt vízen, a cápa meg rájuk támad. Nem egy cápás film ezt variálja – itt éppen azzal, hogy két pár ragad kint a csónakban meg a segéd. Vagyis, összesen 5 ember van. Nem éppen sok rágnivaló a cápának…

Az mondjuk pozitív, hogy ezért figyelni kellett arra, hogy ne csak arról szóljon, hogy a cápa sorban megeszi a szereplőket. Ahhoz túl kevesen voltak. Keretet kap Charlie és Kaz, de Michelle és Joji is. Azt még érdekesnek is találtam, hogy hasonló traumára mennyire másként reagált a két férfi. Charlie a cápatámadás után is a víz szerelmese maradt, és ha nem is a cápákat kutatja már, másoknak mutatja be őket a tenger szépségeivel. Joji gyerekként fulladt majdnem meg, és nála komplett víziszony alakult ki. Különben is gyakran ellentétes oldalra kerül a két férfi és vitáikkal húzzák előre a sztorit.

Még némi humort is fel tudtam ebben fedezni. Mondjuk akkor, amikor latolgatják, hogyan próbálják életben tartani magukat. Joji alaposan és nekem viccesen be is tudott szólogatni azzal kapcsolatban, hogy ő mennyire profi kockázati tőke befektetés elemző, és most is kielemezte a helyzetüket. Azért azt megnéztem volna, hogy fordítja le matematikára, hogy vajon a cápa megunja-e a várakozást és elúszik, vagy köröz tovább köröttük.

De szerencsére nem mennek le a gagyi cápás filmek szintjére, és nem csak az van benne, hogy a cápával mit kezdjenek. Kinek az ötletét valósítsák meg? A szűk helyen, összezárva, milyen játszmák indulnak meg az emberek között. Ez azért nem Hitchcock Mentőcsónakja, nagyon nem, de legalább nem is egy cápaetetés filmes formában.

Pont azt éreztem rosszabbnak, amikor tényleg eljutnak addig, hogy menekülnek és küzdenek a cápával. Az annyira tipikus, ahogy a végén valaki áldozatot hoz, hogy aztán a még életben levők ki tudjanak úszni és életben maradjanak… Az is annyira adta magát, hogy kik fogják túlélni a filmet. A meglepetés, hogy eltérjenek attól, amit az ilyesmi filmekben szoktak betenni, nem jött össze.

A cápa szerencsére egész korrekten néz ki, és cápás az úszása is. A színészek az eye candy jegyében érkeztek, ez sem újdonság.

Egyszer elment, de már kevésbé rossz szájízzel. Nem az igazi, de nem is egy rettenet.

 

A nagy fehér – 5/3 egy része még nézhető is, amíg nem a cápával akarják eladni. Az akció a végén lehúzza.

GREAT WHITE Trailer (2021) - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4716682528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása