Minden napra egy film

Minden napra egy film

Toldi

(limitált sorozat)

2021. október 27. - BBerni86

Álmot megvalósító, lovaggá váló, klasszikust megelevenítő.

A Toldi család vitéz família: az apa, Lőrinc, a király vitéze volt és elsőszülöttjét, Györgyöt a királyi udvarba neveltette Lajos herceg, a későbbi király mellett. Az apa korán elhunyt, így a gyermekként hátrahagyott kisebb fiára a bátyja viselt gondot. György esetében ez azt jelentette, hogy Miklóst otthon tartotta Nagyfalun, a parasztokkal dolgoztatta és a birtok hasznát rendszeresen begyűjtötte, költötte Pesten, míg az öccse dolgozott. Éppen ezért jön haza szolgái hadával, amikor ki is adja, hogy a szolgák keserítsék meg Miklós napját. Mikor Miklóst az egyik eltalálja egy dárdával, a fiú dühében a malomkövet dobja el, és okozza a szolga halálát. György embervadászatot hirdet, az öccsének menekülnie kell. De van egy terve: ő is felmegy a fővárosba, a király előtt bizonyítja a vitézségét és kegyelmet nyer. Addig farkas, megvadult bika, idegen vitéz és György álnoksága sem állíthatja meg.toldi.jpg

A történetet talán senkinek nem kell nagyon bemutatni. Az általános iskola tananyagban benne van, ha jól emlékszem, hatodik osztályban. Otthon is el kell olvasni, de sok helyen tanórákon is felolvassák az adott éneket, amikor tanulnak róla.

Akkor mit tud ez a Toldi? Pláne, hogy a szöveg nincs modernizálva, és az eredeti elbeszélő költemény szövegét halljuk végig. Mivel több, mint egy hangoskönyv?

Az első, hogy nagyon igényesen meg lett rajzolva a mese. Ezt fel lehet vállalni, és nem úgy érzi magát az ember, mint a kis Vukkal való megismerkedés után. (Igen, az szerintem is a Vuk meggyalázása lett csak.) A tájak, a szereplők, a színek és az alakok, teljesen vállalhatóak így 2021 végén.

Másodszor, érezni benne a törekvést, hogy a fiatalabbaknak és ne csak a magyar tanároknak legyen nézhető. Tele van olyan vizuális ötlettel, ami ad a sorozatnak. Sorozat, hiszen a 12 ének és az előhang külön egy-egy részt jelent, amit a tévé külön is adott le. Ahol lehetett, belecsempésztek valami plusz látványelemet. Amit legtöbbet hallottam emlegetni, de különben nekem is feltűnt, Toldi haragos alakja. Abban nem tudtunk megegyezni, hogy kinek mit juttatott eszébe, amikor elkapta a düh Miklóst: szinte megnőtt a testmérete és a haja biztosan hosszabb lett. Nekem valamiért Sámson ugrott be, majd egy-egy időben Hulk, de hallottam olyat is, akinek a Dragon Ball rémlett fel lelki szemei előtt.

Plusz Arany alakja is – nekem tetszett, jópofa volt őt narrátornak betenni, ha néha fura is, ahogy pl. a füstből kirajzolódik az alakja.

Nem fogták vissza az erőszak bemutatását sem. Amikor repül a nehéz kő és a szolga kiterül, még a szeme elhártyásodása is meg van mutatva. De lehetne említeni a cseh vitéz gyilkos viadalait is, ami most Az utolsó párbaj miatt még jobban fel is keltette a figyelmem. Ahogy leszúrta meg fejezte az ellenfelelit, simán mehet Matt Damon tőrdöfése mellé.

Amit magamon észrevettem, és korábban nem volt meg bennem a történet kapcsán, hogy én mennyire sajnálom benne az állatokat. Már azokat is, akiket György érkezésére levágnak, de a nádi farkasokat vagy a városban az elszabadult bikát is mondhatnám. Azért durva, hogy még szegény farkaskölykök is hogyan ki lettek lapítva. De ez a személyes agybajom, mostanában az állati szereplőket tudom sajnálni, az embereket kevésbé.

Ki kell még emelni Széles Tamás narrációját, aki életre kelti a karaktereket és a történetet. Változatos, élvezetes, színes előadás, jó volt hallgatni.

A történetet szépen életre keltette. Nem egy új Toldi, de a klasszikust szépen hozza.

 

Toldi – 5/4 szépen megrajzolt, a történetet visszaadó mese. A narrátor különösen kitesz magáért.

Toldi – Új animációs sorozat szeptember 19-től a Dunán! - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1416737362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.13. 16:43:25

Nálam 10/10
S a vájt fülübbek, akik elolvassák az Ilosvai féle művet (ahol pl hát gyilkosság történik) számos esetben megtalálják azt, amihez Arany narrál, de a képen Ilosvaihoz igazodik a rajz.

S ami kiemelt!
Ahogy Nagy Lajos kegyelmet ad.
A magyar király, mint Szűz Mária uralkodója korlátlanul és vitathatatlanul adhat kegyelmet. Ingyen kegyelmet.
A magyar király ezt - jelképesen - Szűz Mária köpönyegével teszi meg.
Ahogy ezt ábrázolták: ZSENIÁLIS!
süti beállítások módosítása