Minden napra egy film

Minden napra egy film

Vikings: Valhalla

3, évad

2024. július 19. - BBerni86

Megvan az érzés, amikor egy sorozat befejezetlen marad? Nyilván, innen eléggé egyértelmű, mi lesz a szereplőkkel, de attól még olyan félbehagyott az egész. Szívesen néztem ezt a vikinges évadot, de a vége, az azért betette nálam a kaput.

Most reménykedhetek abban, hogy legalább olyan véget adnak neki, mint a másik nézős viking történelmi sorozatomnak. A The Last Kingdom kapott anno egy zárófilmet. Nagyon az kellene a Valhallának is. Mert a nevekből és innen-onnan lehet tudni, hogy Leif Erikson meg sem áll majd Amerikáig. Csak éppen itt a testvére is mellette van, akinek még össze kellene szednie a fiát. Harald csak megszerezte a koronát, de mit kezd vele? Elég sokan ácsingóznak arrafelé a trónokra. (Történelem súg: megtartja, még másikat is szerez majd mellé.) De ott van az angol trón sorsa is – Emma mire megy a mostohafiával? Ki lesz a következő angol király? Godwin tud majd helyezkedni? És ebben az évadban már megjelent a színen a normann Will is, akiben bizony már előre látom Hódító Vilmost, aki majd alaposan átírja az angol trón sorsát. Szóval, igazság szerint innen-onnan tudom, mi lesz. Godwin fia majd trónra is kerül különben, csak aztán jön Vilmos. Előtte meg Emma idősebb fia lesz az angol király. De a sorozat ezt mind nem is sejteti, nagyon olyan ez az évadzáró, és sajnos egyben sorozatzáró is, mintha még legalább egy évad benne lett volna. Egyedül Harald van olyan ponton, hogy az ő története zárt is lehetne.000vikings3.jpg

De ok, elengedem. Maga az évad. Szórakoztató. Zsúfolt, de én azt szeretem. Sok szálon, és mindenki állandó mozgásban. Kellett is, mert jól ki tudták egészíteni egymást. Mindig volt valaki, aki ármánykodhatott, más akkor csatázhatott, de voltak érzelmi tetőpontok is. Nem is tudnám megmondani, kinek a története kötött le leginkább. Harald az egyik kedvenc szereplőm, de a bizánci elszállását nem díjaztam. Igaz, Zoe nekem már az előző évadban sem volt éppen szimpatikus mellé, és most még rontottak is a jellemén. A szerelmi szál tehát problémás ott, de jól megcsinálták a szicíliai hadjáratot és a keresztény bűnöket benne. Tetszett az is, amikor Harald szökött a börtönből. Leif talán a legszimpatikusabb szereplő a történetben, a tudás embere. De mellette harcos is, feltaláló is. A legerősebb erkölcsei neki vannak és nincsenek hatalmi törekvései sem. Neki jutott az érzelmi próbatétel, mert most bizony szembe kell néznie azzal, hogy a tudás nem mindig érték. Van, hogy gyilkos fegyver lesz rossz emberek kezében, és ilyenkor a feltalálóé a bűntudat. Gáz, ha itt a helyi viszonyú bombázásba belelátnám ugyanazt, amit pl. az Oppenheimerbe?

Freydis a számomra legkevésbé szimpatikus, de itt neki is találtak olyan történetet, hogy nagyon vártam, mi sül ki a végére. Hazamegy, és megismerjük Vörös Eriket. Ő nagy figura. Első pillantásra egy jó ember, aztán szépek kibontják a rafinált zsarnokot belőle. Goran Visnjic telitalálat – és fel sem ismertem benne az egykori Kovacs dokit, annyira hozta a karizmatikus, de néha szektavezérbe hajló veszélyes vezetőt. De ezen a szálon jó alak lett a gyógyító Stígr is, és vele Freydis kb. megnyerte a legjobb párkapcsolatot a sorozatban.

Végül, Anglia. Emma, de még inkább Godwin ármánykodása az egyik kedvenc történetszálam volt a sorozatban mindig is. Mivel a király haldoklik, már meg is indul a szervezkedés, ki legyen az új király. Ezt hagyták leginkább nyitva, és kár érte. Belengették Williamet, és nekem már kattogott is az agyam, hogyan jutunk hozzá, de a sorozat vége eltörte a reményeket. De Emma és Godwin hidegháborúja így is élmény – ez a szál hozta a legjobb fordulatokat, ki kivel van igazából.

Sok szereplő, sok történet, nagy pörgés. Változatos is. Még arra is rávett, hogy keresgessek kicsit, ki valós szereplő és ki nem, kinek mi lett a valódi sorsa, vagy hogyan is történt ez nem filmvásznon. Szórakoztató történelmi sorozatnak nagyon működött.

Jól is néz ki a sorozat. Sok helyszín, erős eye candy faktor, és úgy betervezték a harcokat is, hogy ne várjon az ember Trónok harca szintű nagy csatákat, de kellően szórakoztató legyen egy-egy személyek közti párbaj, vagy amikor Godwin lesz kénytelen karddal menteni a feleségét és a fiait. (Eddig azt nem is láttuk, micsoda harcos Godwin. Az esze miatt értékeltem, de megállná a helyét a csatában is.) Hogy is tudnám érzékletesen kifejezni? Mindig egy lépéssel kevesebb, mint lenne egy drága, igazán összerakott sorozatban. De ezt a kicsit kevesebbet eladják úgy, hogy tetszik így is.

Pláne, hogy minden színész jött vissza és bírom is őket. Az évad legjobb új belépője különben Visnjic, ahogy már emlegettem, de azt már nem tudnám eldönteni, a régi motorosok között kire tenném a voksom. Nehezítette a helyzetet, hogy mindenki kapott is értelmes történetszálat, haladtak az események.

Fájlalni fogom, hogy ez a vége. Most kereshetek más hasonló néznivalót – sajnos, az Excalibur alapú már a casting körül elvesztett. Miért kellett azt is Bridgerton mintára válogatni? Ok, azt most hagyjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7118450207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása