Minden napra egy film

Minden napra egy film

Valaki van a házadban

2022. február 25. - BBerni86

Kamaszos, titkokat leleplező, sorozatgyilkosos.

Jackson középiskolai sportsztár, aki éppen meccsre készül. Ám valaki, a saját arcát maszkként maga elé fogva számon kéri rajta a titkát. Hogy egyike volt azoknak, akik összeverték a csapattársukat, Calebet, annak homoszexualitása miatt. Be is vallja, de így sincs kegyelem: a maszkos végez vele. Az iskolában szinte azonnal ki valaki_van.jpgis közösítik Calebet, aki csak egy különc csapat mellett talál helyett. Van köztük nagy gamer, nagyszájú megmondóember, a város leggazdagabb emberének a fia és Makani, az új lány Hawaii-ról. Majd újabb gyilkosság történik: a titokban rasszista videót forgató osztályelnök végzi felakasztva és leleplezve. Már nyilvánvaló, azokat veszi célba a gyilkos, akik valamit rejtegetnek a világ elől. Makani érzi, belőle is könnyen lehet célpont: nem csak viszonyt folytat titokban az iskola különcével, Ollie-val, de nem véletlenül kellett eljönnie a családjától sem.

Fel tud dobni egy filmet, amikor kijavítanak benne valamit, amit az eredeti regényben nem szerettem. Itt rögtön két olyan pontot is eltaláltak, amit Perkins regényében sérelmeztem.

Az egyik, hogy itt valóban van értelme annak, hogy otthon Makani meg lett hurcolva, és valóban súlyosabb a tett, lehet érte bűntudata. Az eredetiben a barátnője majdnem megfullad, de nem lesz semmi baja. Makani elől menekült a vízbe, de a lány nem bántotta. Itt viszont belökte a tűzbe a lányt és komoly égési sérüléseket okozott neki. Kevesebbet foglalkoznak a témával, de itt legalább értem, miért kellett eljönnie. Az tényleg ügy volt. A vizes esetnél csak bűnbak volt, és el lett túlozva.

A másik, a gyilkos indítéka. Perkins verziójában az egyik fiú simán el akart szabadulni a kisvárosból, de magától nem tudott elmenni, hát ölni kezdte azokat, akiknek volt esélye kijutni innen: sportösztöndíjjal, máshol élő családdal, stb. A saját terve, a lebukás után a máshol fekvő börtön. Éppen annyira szánalmas és irritáló, ahogy hangzik. Itt viszont más a tettes, más indokkal. Ebben is van zavaros elem, de nem annyira képtelen és agyatlan, mint a fentebb leírt eredeti. (Itt a gazdag fiú kattan be, aki mondhatni, jó dolgában nem tudja, mit csináljon. Kicsit a Sikoly jutott róla eszembe.)

Változtattak a hangulaton is. Eredetileg ez inkább tini romantikus és önfelfedező regény, ami Makani és Ollie titkos kapcsolatára és a lány bűntudatára koncentrált. Itt több a horror és thriller elem, és nem Makani – Ollie kapnak mindent súlyt. Mivel most az a divat, kapásból kaptunk egy homoszexuális és egy nemváltó/bináris (?) szereplőt. Van pár, akik tetszenek egymásnak, és most merik felfedni a vonzalmuk. Ott vannak Zach poénjai és lázadásai. Sokkal mozgalmasabb, színesebb és kevésbé csajos – depresszív. Talán a súlya is kisebb így, de az eredeti sem éppen egy személyiségfejlődéses dráma.

Nem túl véres, nem félelmetes, tini filmesen ötletes. A maszkok tetszettek, és abban is volt ötlet, hogy ki miképpen végezte. Pl. a titkos rasszista pont úgy lett felakasztva, mint a KKK szokta a feketéket. Nem rágtam le a körmöm izgalmamban, nem is látványfilm, de amit a zsánerben vártam, azt hozta.

Azt is díjaztam, hogy ismeretlen színészekkel pakolták tele. Ugyan egyeseknek sorozatos szerepe volt már, pl. Sydney Park The walking dead szereplő volt, de egyikük sem egy ismert arc. Így hihetőbb az átlag tini a kisvárosban felállás.

Egyet tudok érteni azzal, hogy egyszer nézhető, néhol zavaros tini thriller/horror, de megvan a maga szórakoztató vonala és javítottak az eredetin, amit díjaztam.

 

Valaki van a házadban – 5/4 a regényhez képest sokat javítottak rajta. Tipikusan tini horror, de jól hozza a kötelezőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3417766332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása