Minden napra egy film

Minden napra egy film

Ami fájni fog - és Sheldon sem ellenszer

This is Going to Hurt és Young Sheldon (s05e17)

2022. április 08. - BBerni86

Ahogy ígértem, ma a végére értem a This is Going to Hurt első évadának. Mit ne mondjanak, nem sűrűn látok ennyire sötét kórházas sorozatot, pedig ezt a zsánert szeretem. Aki belekezd, készüljön fel rá, hogy depresszió, this_is_going_to_hurt.jpgszenvedés és jó sok reménytelenség vár rá.

De, elsőnek, egy memoár az alapja. Adam Kay valóban létezik, valóban nőgyógyász volt, és el is hagyta az orvosi pályát. A rezidensi naplóit meg feldolgozta, kiadta, siker lett és itt a sorozat. Mivel olvastam is - Ez fájni fog volt a magyar címe - nézzük is meg, mi mindenben más a sorozat:

  • A memoárnak nem volt összekötő története, csak random elmesélte Adam egymást követő napjait a kórházban és néha volt egy-egy megjegyzés a kapcsolatára, amit a kezdő orvosok leterheltsége nem is kicsit kezdett ki. A baráti köre elvesztéséről nem is beszélve. A sorozatban viszont van egy átívelés: Adam az első részben hazaküld egy kismamát - a felettese utasítására -, de baj lesz és nagyon koraszülött lesz a baba. Az egész évadban nyomon követhetjük, hogy felépül-e a kicsi, és mikor ki hogyan akarja ezért a fiatal sebészt meghurcolni. A kötetben szó sincs ilyesmiről.
  • Elég sokat változtattak Adam karakterén is. Ok, a munka miatt nem volt egy társasági lény, de itt egy nagyon cinikus és megszállott, ugyanakkor kiábrándult embert kapunk. Ehhez képest kevéssé érzem lényegesnek, hogy az igazi Adam hetero-, a sorozatbeli karakter viszont homoszexuális.this_is_going_to_hurt2.jpg
  • Ehhez kapcsolódik, hogy sokkal erősebb a magánélet bemutatása is. Harry nagyon sokat lenyel a kapcsolatért, van eljegyzés, szakítás, a történet kibeszélése. Negyed annyira sem tudott lekötni, mint a kórházban történtek.
  • Új karakterként, szinte főszereplőként van egy másik orvos is, Shruti. Adam az egyik betanítója, és a lány most szembesül azzal, mit jelent a nőgyógyászat a gyakorlatban. Shruti nagyon komoly árat is fizet a végére. (Az ő alakja csak a sorozatban van benne.)

Mi a legmaradandóbb élményem a sorozatból? A mély depresszió és kilátástalanság. Olyan robot, túlterheltég és depresszió van a rendszerben, hogy csodálom, lesz, aki a pályán marad. Sorolni lehetne, mi működik rosszul.

Tegnap emlegettem, hogy Adam egy magánklinikán helyettesít, miközben Shruti a kórházban igyekszik helyt állni. Elsőre a magánklinika tiszta idill. 4 betegre jut 10 nővér, az orvosokat kiszolgálják, kapnak enni és pihenhetnek, mindenki nyugodt, míg a kórházban ott a káosz a köbön és a sok hiány. SImán le is vontam volna a következtetést, hogy a gazdagoknak minden, a szegényebbek meg haljanak bele, ha nem az orvos végez előbb magával. Aztán a végére még egy lapáttal sikerült rátenni - kiderül, mennyit ér az a nagyon drága magánklinika, ha valami baj van.

De végig azt nézzük, hogy a kórházban minden mennyire rossz. A gyakornokok helyzete, a sok beteg, kevés eszköz - az külön kiakasztó, hogy a főorvos soha nincs ott, minden felelősséget másra ken, de ő viszi haza a nagy pénzt. A memoárból tudom, hogy a gyakornokokat csak az éltette, hogy ezt a szakaszt valahogy éljék túl, aztán orvosként átkerülnek a másik oldalra. Már ők dolgoztatnak másokat maguk helyett. Mennyire pocsék ez már...

A színészeknek, a sorozat színvilágának is adtak egy nagyon nyomasztó külcsínt. Tényleg, eret van vágni kedvet a nézőnek is tőle. Ennyi zombi, ilyen felelősséggel, és milyen könnyen megvan a tragédia...

Ben Whishaw különben nagyon hozza a karaktert - valahogy egyszerre sikerül irritálónak, szánnivalónak és néha még hősnek is tűnnie. Közben meg ő is egyike lehetett a zombi-dokiknak.

 

Annyira depresszív volt ez az egész, hogy a Young Sheldon 5. évadának egy részével vigasztaltam volna magam. Csak éppen, már egyre jobban elveszít a sorozat.ys_517.jpg

Ez a rész kicsit sem volt vicces. Erőlködnek, de mindhárom történet unalmas és nincs poén. Georgie végre bevallja a korát a barátnőjének. Connie a szakítása miatt van ki, de játssza, hogy semmi baja. Sheldon meg a nemezisét látja viszont, aki irigyelni kezdi Sheldont. Már a leírás is unalmas, nem? De.

Ehhez hozzájön, hogy nagyon megy az idő, és a gyerekszereplőkön az 5 év nagyon meglátszik, ami a sorozatban talán 2 volt, esetleg 3 év. Mckenna Grace visszatért, és rajta nagyon látni, hogy halad az idő. Az állandó szereplőknél talán kicsit jobban álcázzák. Mondjuk, amerre haladunk, nem biztos, hogy ez Georgie esetében jól fog most jönni...

Igen, elérünk egy olyan ponthoz, amit a The Big Bang Theory Sheldon meséiből tudunk. Hogy miért nősült meg fiatalon a bátyja. Szerintem ez jön. Majd meglátjuk.

Én már csak megszokásból nézem - már nem vicces, nem is aranyos, de megszoktam. Tudom, szerintem is baj, hogy nehezen ejtek sorozatot, ha már le is merült.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1617801081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása