Minden napra egy film

Minden napra egy film

Spriggan

1. évad

2022. június 24. - BBerni86

Eredetileg manga volt, most Netflix sorozat is. Mivel csak 6 részes, gyorsan le is lehet darálni. Misztikus, kalandfilm és akció jellegű – bár titkos szervezet ügyködnek benne, azért kémes történetnek nem mondanám.

spriggan.jpgA lényege, hogy egy ősi civilizáció elbukott, de a világban maradtak az eszközeik. Figyelmeztetést írtak, ezek milyen pusztítók lehetnek rossz kezekben. Egy titkos társaság begyűjti és őrzi őket, az ő ügynökeiket hívják Spriggan-nak. Természetesen különböző kormányok, katonai cégek és kincsvadászok is az ereklyék nyomában vannak, leginkább világuralmi terveket dédelgetve.

A 6 rész 6 ereklye története – lesz, amit begyűjtenek, lesz, ami tönkremegy. Az tetszett benne, hogy ezek némelyike legendákhoz van kötve. Mint az indiai király, aki elátkozott egy erdőt. A sziget, ami fel-, majd eltűnik és egyfajta Bermuda-háromszöggént rabságba ejt minden járművet a közelében. Vagy a kristálykoponyák, amelyeket már Indiana Jones is hajszolt.

Az összekötő elem, hogy minden eset a főszereplő Spriggan megbízatása lesz. A nevét nem sikerült megjegyeznem, már csak azért sem, mert gyakran a szövetségesei, az ellenfelei meg szinte 100%-ban Spriggan néven emlegetik és nevezik is. Tipikus manga karakter: szemtelenül fiatal, még csak 16 éves. Tragikus családi múltja van, és vérprofi. Eszembe is jutott Souske Sagara őrmester a Full Metal Panic! évadokból, pláne, amikor egy-egy részben láttuk iskolába járni is. Két nagy ismertetője van: az egyik a gyorsaságával kombinált harci képessége. Ugyan egy testpáncél is segíti, de azzal nem menne sokra, ha mellette nem lenne ennyire gyors vagy sportos. A másik, hogy sokan túl naivnak tartják Spriggan létére. Nem szívesen öl, van még benne hit az emberekben.

Nem sokat árulnak el róla, nagy ritkán elejtenek egy morzsát az előéletéről. Abszolút ő a sorozat hőse, aki nem csak jó harcos, de nagyon lelkiismeretes is. Több egy harci eszköznél, ahogy sok más szervezet kezeli a katonáit.

Lassan építik be a mellékszereplőket: 2 másik Spriggan ügynök tűnik fel egyszer-egyszer segítőként. Fel is merült bennem, hogy hozzájuk képest ez a fiú egészen szimpla. Az egyik vérfarkas, aki alakot váltva sebezhetetlen és legyőzhetetlen. A másik a chi mestere, agyonüt anélkül, hogy hozzád kellene érnie. Láttunk egy korábbi Spriggan ügynököt is, ő meg tudta kétszerezni magát. Hozzájuk képest hősünk mindössze gyors. Hát…

Nincs összefüggés a részek között, ez kicsit zavart is. Pláne, hogy a zárórész is olyan, mint a többiek előtte. Valami szerkezet és összekötés jó lett volna.

Ami még jellegzetes: véres sorozat. Kegyetlenül gyilkolnak benne, és az ellenséges katonák terén nagy volt a kreativitás is. Sokféle és változatos ellenfél, misztikus képességek vagy feljavított, akár gépiesített ellenfelek jönnek sorra.

Korrekt a grafika, amit egy manga után várok. Talán csak egy dolog zavart a megjelenítésben: a Spriggan egyfajta fejpántja. Az valami borzalmasan nézett ki. De az akciók jók, a vér fröcsög, és érezhetően felnőttek van szánva.

Ami még kicsit kilóg, a humora. Van benne bőven fárasztó elem: mint a tolvajlány, aki mindig a legrosszabb időpontban tűnik fel és lopkodna. Egyedül meg bajba kerül, és a Spriggan mehet megmenteni. Értem, miért van humoros karakterként beleírva, de inkább bosszantónak találtam, mint viccesnek.

Második évados berendelést még nem láttam, majd kiderül. (A Bleach végének anime verzióját különben sokkal jobban díjaznám… Mire készült és jött volna, beütött a COVID…)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6117865161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása