Minden napra egy film

Minden napra egy film

A Fekete Rák hadművelet

2022. augusztus 04. - BBerni86

Gondoltam, egy télen és a hidegben játszódó film majd segít elviselni a nyári meleget. Ha azt nem is, de elaludni el tudtam rajta…a_fekete_rak_hadmuvelet.jpg

Mondjuk, ha előre megnézem, miről is szól pontosan ez a film, talán máskor is állok neki. Posztapokaliptikus körülmények, az emberiség éppen a következő nagy háborúban van benne. Az egyik csoport egy csodafegyvert akar átjuttatni a laborba, de ehhez egy csapatnak át kell korcsolyáznia éjjel az ellenséges területen. Hősnőnk, az egykori gyorskorcsolyázó abban a reményben vág neki az útnak, hogy viszontláthatja a lányát.

Világépítés: szinte nulla. Az első fájó pont. Mi történt, hogy ilyen lett a világ? Egyáltalán, mi az a két oldal, akik háborúznak? Látjuk a káosz kitörését, látjuk most a háborút és ennyi. (Pontosabban lőnek egymásra, meg van csatazaj.) Nem tudunk semmit.

Ezek szerint akciófilmnek kellene nézni, de elég szegényes annak is. Korcsolyáznak éjjel a jégen, időnként lőnek rájuk és fedezékbe kell húzódni, meg a jég is beszakad párszor. Ahogy belegondolok, csak egy hatásos jelenetet sikerült beletenni – amikor a vízbe fagyott gyerekek mellett kell elmenniük. Ott még hatásos is a film minimalizmusa, ahogy a megfagyott testeket a lámpafénynél sejtelmesen látjuk.

Akkor mi maradt? Noomi Rapace és a karaktere, Caroline Edh személyes szenvedéstörténete. A nő lányát elragadták tőle még a zavargásokban, és rendszeresek a visszaemlékező jelenetek. Az idill, milyen volt a gyerekkel kettesben, majd megmutatják azt is, hogyan próbáltak elmenekülni és miképpen vesztették el egymást. Azt indokolja, hogy Caroline miért akar annyira mániásan célba jutni. Nem a hengerek célba juttatása, a lánya az, akiért mindenre kész. Mondjuk, abban már az elején se láttam a logikát, hogy mire mennek egymással, ha az együttlét ára egy gyilkos vírus szabadon bocsátása. Inkább haljanak meg együtt?

Összefoglalva: a történet leginkább üres és nem látványos akció. Sok a lyuk, az egész helyzet nincs rendesen felépítve. Rapace próbál bele személyes drámát vinni, de mivel a történet ott is lyukas és logikátlan, nem sok esélye van.

Nem meglepő módon nincsenek jó kritikái sem – ez most nem csak nekem nem tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8217899269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.08.09. 11:45:42

Kőegyszerű, és kellően abszurd felvetésű posztapokaliptikus, fagyos háborús sci-fi egy céltudatos, és hidegvérű Noomi Rapace-szal, gyönyörűen befagyott tájakon, és kiszámítható, de izgalmas forgatókönyvvel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.08.09. 22:08:54

@doggfather:

Nem láttam a filmet, de hogy lehet izgalmas, ha kiszámítható?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.08.17. 10:43:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: well, ha tudod, hogy hepiend lesz egy filmben azért az odavezető út még lehet érdekes, nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.08.17. 10:57:36

@doggfather:

A kiszámíthatóság több annál, hogy tudom, mi lesz a vége. Beletartozik az oda vezető út kiszámíthatósága is. Ahogy írod, az oda vezető út lehet érdekes; de lehet sablonos, unalmas, elcsépelt fordulatokkal, ezerszer látott konfliktusokkal.
süti beállítások módosítása