Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző: The Patient, Five Days at Memorial, American Horror Stories, The Rings of Power

2022. szeptember 18. - BBerni86

Ahogy hét közben már jósoltam, beértem magam a The Patient (s01e03-04) lement részekkel. Kezd látszani, milyen is lesz a sorozat és hogyan építik fel a részeket.

Továbbra is maradt a felállás: Alan fogságban a nappaliban, Sam rendszeresen jön hozzá és terápiás üléseket tartanak. Van is abban valami röhejes, ahogy a doki igyekszik pótcselekvéseket kitalálni a gyilkolás helyett. Volt, amit így leírva elég idióta ötletnek érzek: tartsd a napi rutint, menj be dolgozni! Az aztán segít elvenni a kedvet a gyilkosságtól, robotolni egész nap…

thepatient4.jpgÁm, a szereplők számát bővítik. A harmadik részben Sam anyja, a negyedikben egy elrabolt férfi csatlakozott a csapathoz. Talán az utóbbi az érdekesebb, mert már van kihez beszélnie Alannek, és hallhatjuk az ő terveit is. Bonyolódik a felállás, és mindig ott a fenyegetettség. Sam bármikor robbanhat és ölhet – az megint nagy jelenet volt, amikor Alan arra ébredt, hogy Sam elrabolt valakit és bezárja mellé.

Most úgy látom, minden rész végére jut egy kis csavar, egy nyitott vég, ami majd meghatározza, miről lesz a következő részben. Ilyenkor sajnálom is, hogy nem darálásra szánt, egyben leadott sorozat, mert van késztetés, hogy nézzem a részeket egymás után.

A színészek továbbra is odateszik magukat, és én változatlanul Sam megnyilvánulásait tartom az érdekesebbnek.

Egy, aminek még mindig nem tiszta, mi lesz a szerepe: az a sok visszaemlékezés Alan múltjára. Ott is körvonalazódik egy konfliktus Alan, a felesége és az unortodox zsidó vallásba belesodródott fiúkkal. Az biztos, hogy nekem nem fog jól esni, ha a pszichopatás vonalba bejön komolyan a vallás.

Innentől pedig megyünk tovább a sorozattal hetiben.

 

Ami már kellett: a héten lezárták a Five Days at Memorial (s01e08) sorozatot. Az utolsó három rész nagyon rétestészta volt, én ezeket összenyomtam volna egy részben.fivedays108.jpg

Mert mit is kaptunk a zárlatra? Egy nagy megállapítást. Hogy politika is, hogy mi legyen dr. Anna Pou ügyével. Ha őt előveszik és megbüntetik azért, amilyen döntéseket a Katrina idején hozott, akkor mi lesz a következő hurrikán alatt? Mert lesz még. De melyik orvos megy be majd dolgozni, ha tudja, hogy később olyan döntésekért kérik számon, amiket rémes körülmények között hozott, választások nélkül?

Fura is azzal a zárlat, ahogy egyszerre van jelen, hogy számon kellene kérni azért, amit tett, miközben még a nyomozók is tudják, hogy egy jó orvost szednek elő, miközben senkit nem kérnek számon azon vezetők közül, akik miatt olyan áldatlan állapotok uralkodhattak el a kórházban és a városban.

Lassú, vontatott, túlságosan ragozott dráma. Hiába jó színésznő Vera Farmiga, és el tudja vinni a részeket a hátán, ez így akkor is kevés. Csak szaporították a szót, hogy kihozzanak egy olyan befejezést, ami semmilyen. Se számonkérés, se igazság, se semmi. Még csak olyan érzetem se volt, hogy lezárták az eseményeket. Ha valaki belekezd, az első 5 részt érdemes megnézni, annak volt súlya. Utána lejtmenet.

 

Az American Horror Stories (s02e03) Drive epizódja meg egy városi legenda kis csavarral. Tudjátok, amelyikben egy nő megijedve menekül az őt üldözni kezdő kocsi elől. Majd a végére kiderül, hogy nem bántani, figyelmeztetni ahs3_1.pngakarta, mert valakit látott a hátsó ülésen. Itt erre húzták rá egy csavart, ami nem fogok előre lelőni.

Különben az adott neki értelmet, mert addig attól szenvedtem, hogy mennyire rühellem a rész szereplőit. Hősnőnk, Marci alaphangon is irritáló személy, aki hajtja az egyéjszakás kalandokat nemtől függetlenül, majd rájövünk arra is, hogy férje is van, aki már komolyan szenved attól, hogy belement egy ilyen kapcsolatba. Maradjunk annyiban, tudtam drukkolni, hogy a környéken ténykedő sorozatgyilkos szemet vessen Marci fejére.

A csavar majd átír pár dolgot, de a megítélésen nem változtatott. Kifejezetten utálatos főszereplőt kaptunk a részben. Az sem segített, hogy éreztem abban a poént, hogy Bella Thorne játssza. Az egykori Disney üdvöske itt szőkén mutathatta meg, mennyire irritáló tud lenni. Mennyire? Nagyon.

A látvány a szokott minőség, szépen összerakták az epizódot.

Ha novella lenne, erre mondanám, hogy tipikus csalimese. Szépen hozza a horror elemeket, a feszültséget is. Illik az előző részekhez is, van helye az AHS antológiában.

Talán csak AHS visszatérő színészt nem láttam benne. Nem rémlik, hogy Thorne feltűnt volna eddig bármelyik AHS évadban.

 

Végül, a hét végére megérkezett a The Rings of Power (s01e04) új epizódja is. Volt is benne egy olyan információ, ami annyira húzza az agyam, hogy legszívesebben már nézném is tovább. De előbb nézzük a részt.

A látvány még mindig döbbenetesen szép. Továbbra is megvannak azok a beállások, amelyek olyanok, mintha egy nagyon szép, festett könyvet lapoznánk. Ki vannak dolgozva a kosztümök, a helyszínek. Talán Khazad-Dum nem volt annyira mutatva, mint elsőre, de Numenor igen. Még az is, ahogy megvillan a háttérben a város, míg alotr4.jpg szereplők beszélgetnek.

A cselekmény épül lassan, és hadrendbe állnak a szereplők. Itt már bőven lehet akár eltéréseket is keresni, mert Numenor végzete tényleg eljön, de másképpen, mint ahogy innen sejthetjük. Most úgy tűnik, a régens királynő szövetségre lép a tündékkel és mennek Délre. Baj is az előismeret, mert onnan tudom, hogy Numenor Sauron szövetségese lesz, és amikor a tündék halhatatlan földjeire támadnának, akkor jön el az özönvíz, amit a királynő megálmodott, és mindent elpusztít. Abban reménykedem, hogy nagyon nem írják át Tolkien történetét, akkor csalódott leszek.

Van sok utalás, és érdekes rész – Délen az a markolat. Nekem a gyűrűlidércek pengéi jutnak róla eszembe, majd meglátjuk. Khazad-Dum mélyén felfedezték és Elrond által nevet kapott a mithril.
Ebben a részben is harcoltak, terveket is szőttek.

De akkor, ami annyira megbolygatta a lelkem. Az égből leesett varázsló. Én annyira szerettem volna, ha Gandalf az. Most viszont, az orkok egy elejtett mondata alapján ő lenne Sauron? Rendben, abban is tudom látni az iróniát, ha az aprónépek segítik most, később meg ők okozzák a bukását. De akkor is… Elesett, segítőkész, annyira nem az elemi gonosz, ami szerintem Sauron. Bár, ahogy a varázslata végzett a szentjánosbogarakkal akaratlanul is – a skorpió nem tagadhatja meg a természetét?

Nagyon érdekel mit hoznak ki belőle, jövő héten kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr517931977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása