Minden napra egy film

Minden napra egy film

A focis film

2022. november 19. - BBerni86

Ha nagyon röviden össze akarnám foglalni, annyi elég lenne, hogy a Space Jam, csak nem kosaraznak, hanem fociznak benne. De azért hozzátenném, hogy ez minden szinten egy butább és betegebb verzió – valamint végig rajzolt, nem élőszereplős, de nem ettől lett rosszabb.a_focis_film.jpg

A történet ismerős lehet: adott egy őrült tudós, aki a valaha volt legjobb sportoló akar lenni. Jön egy All Star meccs, azt akarja megnyerni és így mindenkinek bizonyítani. Csak éppen focizni nem tud – feltalál egy anyagot, amely képes a tehetséget kiszívni a sportolókból. Balszerencséjére Zlatan Ibrahimovic éppen egy csapat rágcsálóirtással pénzt kereső gyerekkel van, amikor a kis csigája lecsap. Lesz aztán tehetséglopás, edzés, nagy meccs és váratlan új gonosz is. Nehéz eldönteni, hogy a buta vagy a rossz a találóbb jelző rá. Bár, mindkettőt rajta lehet hagyni.

Olyan elemek vannak benne, amelyek egy paródiába is soknak tűnnének. Csak egyet mesélek el: Zlatan copfja életre fog kelni, és beszélget a focistával. A South Parkban van egy szereplő, akit nem neveznék meg, mert a helyesírás ellenőrző pirossal aláhúzná, de ő az a hosszúkás, barna WC-lakó. Azért emlegetem, mert ez a copf nagyon úgy néz ki, mint az a lény, csak a számítógépes animálás miatt még inkább idéz egy darab… az.

De minden téren túloztak meg idegesítő ötleteket vetettek be. Már az is fura, hogy így vegyes csapatot állítanak fel, az All Star csapatba nő is bekerült. Ami szép és jó, éljen az egyenjogúság, de reális? Kétlem. Jó, tehetséglopó őrült tudósos mesébe focizó csigákkal ne keressem a valóságot, ez is igaz. Ennél még nagyobb blődség, hogy a csapatba beveszik majd a gyerekeket is. Szép is lenne, ha a random focirajongó gyerekek az utcáról mind olyan tehetségesek lennének, hogy simán megállják a helyüket a sportág felnőtt legjobbjaival egy pályán. De ok, mese. Itt ők töltik be azt a szerepet, amit a Space Jam esetében a rajzfilmfigurák. Bár, Tapsi Hapsi meg Lola nyuszi kosártehetsége jobban lement a torkomon, mint a városi gyerekeké…

Még valami, ami nagyon irritáló: Zlatan alakja úgy van megcsinálva, hogy egy önimádó szuperember legyen. Tudja, hogy ő a legjobb, nagyképűen hirdeti is, meg olyan jelenetei vannak, ahol pl. a tehetsége elvesztése után az egyetlen vigasza, hogy a szépsége még megmaradt. Klisé is, meg ellenszenves is. Mondhatnánk azt is, hogy legalább tényleg van mögötte tehetsége, de ez a fajta önreklám és önimádat nem ment le a torkomon. Megnézte egyáltalán a sportoló, hogy milyennek mutatja a mese? Az öntömjénezésen és a tehetségén túl nem éppen olyan képet festettek, amit szerintem ki akarna rakni a falra.

Nincs szépen megrajzolva sem. Gyenge közepes – azért rondának sem mondanám, a tini nindzsa mese sokkal rosszabbul nézett ki, de ez sem egy szép mese. Visszatérünk oda, hogy a Netflix mesék kapcsán mindig felemlegetem, hogy rondák? És igen, megint leírom. Ha a Klaus Disney mese lett volna, vagy legalább a Disney/Pixar valamelyike rajzolja, klasszikus és Oscar-díjas mese lenne. De a Netflix rajzolta, és akármennyire is imádom azt a mesét, nem szép. A focis filmnek meg a története is rossz, a külcsín se tetszett.

Vagyis: mindenki jobban jár, ha Jordan és Tapsi kosarazását keresi elő, ezt meg gyorsan elfelejtjük. (Tudom, van abból is újabb verzió - de az meg a róka és a bőrnyúzás esete...)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8617982846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása