Minden napra egy film

Minden napra egy film

Valaki figyel

2023. április 21. - BBerni86

A leselkedésnek megvan a maga piszkos izgalma. Építenek is rá regényeket, filmeket. Klasszikus a Hátsó ablak, amelyet már annyiféleképp meséltek újra. A Valaki figyel biztosan nem lesz klasszikus, de ez is egy leselkedős thriller. Nem vészesen rossz, de azért nem is egy igazán jó film.

A történet egyszerű: Julia a férjével költözik Bukarestbe, ahol az anyai ágon román Francis állást kapott. Ő sokat 000valaki_figyel.jpgdolgozik, Julia nyelvet tanul és unatkozik. Hatalmas ablaka van, melyről a szomszéd épület hasonló ablakaira látni. Észreveszi, hogy az egyikből figyelik. Majd az utcán is követik – a rossz érzések fokozódnak, amikor kiderül, hogy sorozatgyilkos is garázdálkodik a környéken. A kérdés már csak az, hogy Julia képzelődik, vagy valódi veszélyben van?

Akkor működne, ha Julia karaktere eladná a filmet. Ha átéreznénk, hogy retteg. A film második felére némi akció is érkezik, de addig annak kell lekötnie, hogy a nő egyedül van, és folyton hátranéz, hogy ki van a nyomában. Maika Monroe azonban inkább eye candy szerepet tölt be, mint valóban eladja nekünk Julia alakját. Az a legjellemzőbb vonása, hogy kellemes a kinézete.

Nem segített neki a forgatókönyv sem, mert eléggé keveset tudunk meg róla. Kb. annyit, hogy a férjével jött ide. Mivel foglalkozott korábban? Ki ő? Csupa megválaszolatlan kérdés. Azért kétlem, hogy pont Romániában kapott volna Francis annyira jó állást, hogy könnyeden megengedhessék maguknak, hogy amíg a férfi dolgozik, a nő várost néz.

Kevés szereplő mozog körötte. Mondjuk, ennek az egyik oka, hogy nyelvileg is idegen környezetbe került. Szinte semmit nem ért meg, Francis fordít neki. Hogy is barátkozna, ha nyelvi korlátok vannak? Jellemző különben, hogy akivel kapcsolatba kerül, pont tud angolul. A szomszédban lakó nő is, meg a férfi is, akit a leskelődőnek gondol.

Vannak benne fura dolgok, és a vége is túl kényelmes. Arról már nem is beszélve, hogy egy kivérzett, átvágott torkú nő úgy fel tud állni a végén. Így lesz meg az igazságtétel a végére, de mennyire hihető, hogy képes volt talpra állni és nem összecsuklani?

Nem igazán volt mit nézni. Julia nincs bezárva a lakásba, de az egyetlen alkalom, amikor turista próbálna lenni, azzal zárul, hogy tiltott épületbe megy be, szerintem kormányhivatal vagy hasonló lehetett, és nem engedték fotózni vagy nézelődni. Különben annyira unalmas a környezete, hogy nem jelentett sokat, ha éppen utcai jelenet is volt.

A zsánerben ennél sokkal jobbak vannak, tipikusan az a film, ami a nagyon késő esti műsorsávban még elmegy, amikor az ember már félig alszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9618106234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása