Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bűnös vagyok

2023. augusztus 30. - BBerni86

Az alapötletében még fantáziát is láttam, aztán maga a film folyamatosan elvesztett. A végére már azon gondolkodtam, hogy meg se nézem. Ok, ilyet nem csinálok. Késztetésem van befejezni, amit elkezdtem, ha olyan is, mint ez a film.

Amiben van ötlet: adott egy helyes szőke színészlányka, akinek még a mellékszerepért is le kellene dőlni a szereposztó díványra az öreg főnökkel. Ő elmenekül ugyan, de másnapra a férfi halott. Szerencsére a lakótársnője ügyvéd, így a kihallgatáson van, aki melléálljon. Amikor pedig vázolják a lehetőségeket, mi történhetett, Madeleine megvilágosodik. Ha azt vallja, hogy az erőszaktól védte magát, felmentik és híres lesz. 000bunos_vagyok.jpgCsak éppen azzal nem számolnak a lányok, hogy ezzel mit indítanak el: zsarolhatja őket a valódi gyilkos, többek között.

A hírverés miatt hamis tanúzás, a bírósági tárgyalás, ezek érdekeltek volna. De már itt sem vették komolyan, a film elején. Pauline a védelem címén beszédeket tartott a nők jogairól, meg arról, hogyan és mennyire használják ki őket a férfiak. Madeleine meg sütkérezett a lehetőségben, és mindent megnyert a perrel együtt. Visszajött a szeretett férfi, aki már nem szeretőnek, feleségnek akarta. Szerepet kapott. Pénze lett, új otthona és viccelődtek azon, hogy gyilkos. Már ez nagyon visszatetsző volt, és csak rosszabb lett, amikor feltűnt a valódi gyilkos.

De még lejjebb tudták vinni, amikor behoznak nőket, akik férfiakat akarnak ölni, igazából buta okokból. És nekik is gyártanak indokot. Olyan szinten átesnek a ló túloldalára, hogy ebben a filmben a nő arra hivatkozik, hogy a férfi megalázta nőiségében, és már meg is lehet érte ölni. Ha nem is azt játsszák, hogy minden férfi ördög és halált érdemel, de az benne van, hogy a nő csinálhat amit akar, erőszakot kiált és mindent meg is úszik vele. Amit meg károsnak érzek, mert a filmben ugyan nem jutnak oda, de az életben az ilyen miatt járnak úgy, mint Péter, aki többet kiáltott farkast, mint szabadott volna.

Komédiának szánták, de humor igazából nincsen benne. Mert az már inkább abszurd, ahogy a szerető túlzott hevessége miatt öl egy nő, vagy ahogy Madeleine sikerdarabja tulajdonképpen arról szól, hogy végeznek a férfival, aki a csinos nőt le akarta teperni. Nincs erkölcsi mérce, és eszembe is jutott a Chicago ennek az ábrázolt világnak a rendszeréről. Csak éppen a Chicago jobban össze volt rakva, ez már egészen paródiának tűnt.

A külcsín a múlt századot idézi, de nem lehet belőni pontosan. Nem is igazán fontos, és talán csak a ruhákban és a hangulatban lehet érezni, hogy nem a mában játszódó történetnek írták.

A szereplők nem voltak szimpatikusak – nem tudtam eldönteni, minek szánja őket a film. Nem antihősök, igazából nem gonosztevők, és bűnözni is képtelenek lennének. Meg bénák, nem nézem ki belőlük, hogy bármi komolyabbat elkövessenek. De hazudnak, önzők és nem szimpatikusak. Ezt még bolondítják azzal, hogy furák a film szexuális felhangjai is. Az csak egy dolog, hogy szerintem a szép, de buta szőke Madeleine nem igazán szép, a csúnyácskának beállított Pauline sokkal szebb arccal büszkélkedhet, csak rá a jelmezes konzervatívabb ruhákat adott. Viszont, nem egyszer azt hittem, Pauline szerelmet vall a másik lánynak. Néha nagyon úgy méregeti, mint aki meg akarja csókolni. De azt is vártam, hogy Madeleine barátja/vőlegénye, mikor nyög be valami titkot. Egyszerűen fura, hogy az esküvőig várni akar a testiséggel. És már akkor ezt csinálta, amikor még csak szeretőnek akarta a lányt. Az hogy jön össze, hogy mást készül elvenni, Madeleine lenne a cselédnek álcázott szerető, de még akkor sem fekszik le vele, amikor a nő tulajdonképpen felkínálkozik? Itt is eszembe jutott, hogy a fiú meleg lehet, csak alibi feleség kell neki. De a film egyiket se erősíti meg, csak a benyomásaim ilyenek és nem a ki is mondott részek.

A casting különben nem rossz, ha nem is a legnagyobb francia sztárok játszanak benne, azért ismerős arcok akadnak. És annyira karikatúra felé kell elmenni, hogy szerintem kihívás se nagyon volt benne nekik. Itt túl lehetett tolni mindent.

Lehetett volna ez vicces is, okos is, de nem lett. Túl lett írva – krimi komédiának van szánva, de inkább feminista paródia, ami most nagyon nem esett jól.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr818204191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása