Minden napra egy film

Minden napra egy film

A bérkatona

2024. január 20. - BBerni86

Ez a film sajnos hamar elárulta, mennyire gondok lesznek vele. Éppen csak elkezdtem nézni, már azon töprengtem, mikor lesz vége, pedig nem is egy rövidebb darabról van szó.

Nem érzem úgy, hogy el lett volna döntve, hogy akciófilm vagy dráma akar lenni. Bár, a dráma kicsit túlzás, de thrillernek se nevezném. Valahol a kettő között. Ettől meg az egész olyan semmilyen és furcsa. Az a lényeg, hogy működnek katonaként, milyen akciókban vesznek részt? Pine karaktere küzd is majd az életéért, de vadászatra is indul majd. Közben meg kapjuk az okítást arról, hogy mennyire nem ugyanaz a hazafi, a hivatásos katona és a bérkatona. Mi az a pont, ahol már azt mondod, hogy valamit nem teszel meg a fizetésért?000aberkatona.jpg

Különben ezzel el is értünk oda, ami az egyik legnagyobb bajom a filmmel. Etikailag annyira likvid minden szereplő, hogy az már zavart. Nézzük csak a főszereplőt! James jó katona volt, szolgálta a hazáját és nagyon kötődik a családjához, a bajtársaihoz. Nem véletlenül van a poszteren az amerikai zászló is belengetve mögötte. Ő az a katona, aki a hazáért és a társaiért magát is feláldozná, de erre nem nagyon kerül sor, mert ő annyira jó a munkájában. Csak éppen a haza cserbenhagyja, a családot meg el kell tartani. Így is egy olyan cégnél helyezkedik el, ahol ott van a korábbi bajtársa is, és biztosítja róla, hogy ők hasznos munkát végeznek, jó harcokat vívnak. Mégis, amikor a német bevetésen parancsba kapja egy tudós megölését, megteszi. Amikor a rendőrség kiszáll, az osztagra támad, visszalőnek és ölnek. Az egészről messziről bűzlik, hogy ez nem egy Good Fight. James ki is akad rendesen, hogy pénzemberek ügyét intézték, akik egy vírust akarnak elereszteni, hogy méregdrágán adhassák az ellenszert – a kivégzett tudós is kidolgozta különben, de ő ingyen és mindenkinek szánta a kúrát. James csapata jól ki is végezte érte. És nem látom, miért kellene felmenteni Jamest a gyilkosságok alól. Még akkor is durva lenne az eljárás, ha tényleg egy bűnöző nyomába jártak volna, de a rendőrgyilkosságra akkor is, mi lenne a magyarázat?

A többiek meg rosszabbak. Mike tisztában van azzal, mit csinálnak, de ő a fizetési csekkért szemet huny. Még James is simán feláldozható lett volna a szemében, és vidáman élte az életét, amíg a barátja be nem állított számonkérni. Akkor ugyan oldalt vált, de ettől nem lettem meggyőzve, hogy jó ember lenne. Az elveit rég feladta, bűnözött bérkatonaként, és csak a barátjához maradt hűséges. Nem világosodott meg, csak a bajtársa mellett állt ki.

Rusty pedig a teljesen romlott bérkatona, aki elvégezteti a munkát kérdés nélkül, amíg szépen érkezik a fizetési csekk. Nála már az a bajtársi színezet sincs, mint Mike esetében. De így sem mentenék fel senkit, nincs olyan szereplő, akinek igazán tudtam volna drukkolni. Így a végét se lehetett jól megoldani. Mert nem drukkoltam egy szereplőnek se, azt éreztem volna igazságosnak, ha mindenki börtönbe megy.

Az akciójelenetek el vannak osztva a történetben. Ezt váltogatják James családi jeleneteivel és a drámával. Csak éppen a szereplőn nem látni különösebben semmit: a katonák, és a legtöbb szereplő az, gyakran faarccal mennek előre, elvégzik a kiküldetést, max a szenvedést érzékeltetik, amikor megsérülnek vagy haldokolnak. De sokan akkor is tartják magukat.

Nem túl látványosan az összecsapások. A dráma nem elég hangsúlyos mellette. Az üzenet, az összeesküvés meg nem számít meglepően. Mindent a pénzért.

Akad benne jobb színész is, de minek? Maga a történet vérzik, és nem csak egy sebből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6218306717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása