Minden napra egy film

Minden napra egy film

A ház, ahol a gonosz lakik

2024. január 22. - BBerni86

Nem nagyon tudom, mit kezdjünk ezzel a filmmel. Horror is, thriller is, van benne skandináv elem, de valahogy olyan furának éreztem az egészet.

Mondjuk, az még belefért volna, ha nem az járt volna a fejemben, hogy mi az a két alkotás, ami folyton beugrik róla. Az egyik egy regény, Karikától. Abban is az volt, hogy a gonosz erejét az növelte, ha féltél tőle. Még egy hangzatos leírás is van benne arról, hogy a másvilági lénynek úgy világít a félelmed, mint egy világítótorony a sötétben. Minél jobban félsz, annál nagyobb fénnyel. Itt is ez az elv volt, annyiban módosítva, hogy még a félelem 000ahaz.jpgse nagyon kellett. Elég volt annyi, hogy valaki tudott erről a gonoszról, és azzal erőt adott neki. Csak nem horrorba oltották Schrödinger macskáját? Ha megnézed, létezik. Ha nem, nincs is. Így egyszerre van is, nem is.

A másik, meg a Kör. Ez a szörnyeteg is felfedezi, hogy mennyivel több embert ér el a szórakoztató fórumokon, legyen az film vagy internet. De különben a lény kivitelezése is Samara közeli. Talán egy fokkal kevésbé emberi a mozgása és külcsíne, de akkor is megmaradt benne valami humán jelleg.

Ez lesz az a pont, amit szintén nem tudtam hova tenni. Mi ez a lény? Miért ilyen emberszerű? Semmi magyarázatot nem ad a film, ami meg van, azzal nem sokra megyünk. Még csak annyi sincs meghatározva, hogy démon, szellem, vagy miféle entitás. Talán azt gondolták, ennyire ismeretlennek meghagyni félelmetesebbé teszi? Engem inkább bosszantott, hogy félni kellene valamitől, csak ötletem sincs, mitől.

A kivitelezés kispénzes. Már a lényen látni. Ijesztő elem sem került bele sokféle. Leginkább a hangulat, a zene és némi jump scream. De különben azt is lehet előre látni – simán elég, ha az ember nem az elénk kitett, bóklászó embert nézi, hanem a hátteret mögötte. Lényecske sokat settenkedik ott, és a zene elárulja azt is, mikor fog elénk toppanni. Igazából a mitológia, ami működik. Kb. ugyanaz, mint amikor azt mondják, ne nézz le. Itt ez van, csak félelemmel.

Nehéz eldönteni azt is, van-e olyan főszereplő, akinek az életben maradásért lehetne szorítani. A főszereplő, a filmes Alex ugyanis mocskosan bánik az emberekkel. Érzéketlen, manipulatív és nem érdekli más, csak a nézettsége. Még azt is megtudjuk, hogy a Youtube letiltotta, annyira szemét módon bánt az emberekkel. Most azért kellene szurkolni, hogy neki összejöjjön a kijutás? A legmocsokabb ember az egész történetben.

A skandináv hátteret meg az adja, hogy a nyolcvanas években odaköltözött családdal mi történt. Abban volt tragédia és nem kevés önfeláldozás. Abban volt az a sötétség, ami a skandinávok sajátja. Mert ahhoz elég elborultnak kell lenni, hogy az egész családját kiírtsa, beleértve a kisunokáit is.

Ismert színész nincs benne, nem is igényli a történet. A rendező az, aki egy hasonló, szellemházas skandináv horrorral már némi ismertségre tett szert. Most töröm is a fejem, hogy a Valaki a túloldalon című filmet láttam-e. Rémlik, de esküdni nem mernék rá.

A lényeg most különben az, hogy ez a másvilági lényes ijesztés most nem jött be.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9518308991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása