Minden napra egy film

Minden napra egy film

Surface

1. évad

2024. február 13. - BBerni86

Az Apple TV sorozatának producerei között ott van Reese Witherspoon, és ez nagyjából be is lövi, milyen történetre lehet számítani. Meg is állapítottam, ahogy néztem, ha regény lenne, pont olyan lenne, mint amit Reese be szokott válogatni a könyvklubjába.

De nincs mögötte regény, ez egy sorozat. Az különben érdekes kérdés, mennyire zárt. A történetet tulajdonképpen megoldja, megkapjuk a válaszainkat, de a szereplők sorsa olyan ponton marad abba, ahonnan még van hova tovább. Sophie éppen csak kezdheti felfedezni, hogy ki volt Tess és mi van a múltjában. James meg biztosan nem000surface.jpg törődik bele abba, hogy ilyen módon özvegy lett és kezdje újra. Elvben különben berendelték a 2. évadot, még 2022-ben, de nem úgy tűnik, hogy készülne. Jackson-Cohen tavaly másik sorozatot csinált, Mbatha-Raw meg a Netflixnek forgatott filmet. De különben sem látok híreket, hogy ennek nekiálltak volna. Legfeljebb azt láttam, ki jön a 2. évadra. De mikor?

A történet thriller és női felhangokkal. Adott egy jómódú, angol gyökerű amerikai feleség, Sophie. Csinos, jó élete van és egy szerető, bankár férje. Csak éppen Sophie nem emlékszik semmire ebből. Volt egy öngyilkossági kísérlete – időben megmentették, de az emlékei törlődtek. Csak azt érzi, hogy valami nem stimmel körötte. Nyomozni kezd, és dőlni kezdenek a dominók. A férje, a barátai, de saját maga is titkokat őrzött.

Arra is van kihegyezve a sorozat, hogy mit derít ki, és az hogyan írja át mindazt, amit addig gondoltunk. Akár magáról Sophie-ról, vagy éppen a körötte levő emberekről. Minden részre jut egy elég nagy csavar, és folyamatosan változik, ki a történetben a jó és a rossz. Vagy, nem is ez a jó szó. Inkább azt kellene írnom, hogy ki milyen okból bűnözött és mit.

Játszanak sok mindennel, és csak egyik része ennek Sophie személyének rejtélye, az öngyilkossági kísérletének mikéntje. Mert Sophie meg van győződve arról, hogy valaki megölni akarta, miért akart volna öngyilkos lenni? Lesz itt megszállottság és zaklatás, többféle átverés és lopás, menekülés és fenyegetés. De ezen túl ez a kapcsolatok sorozata is. Kit szeret az ember, és mit képes még megbocsátani a szeretett félnek? Mi az, ami még nemes és tiszteletet érdemel, hol lesz az emberből balek? Mennyi második esélyt lehet adni és elfogadni?

A sorozat mesél Sophie és James, valamint Sophie és Baden kapcsolatairól. Mitől működik egy szerelem? Változhat-e valaki, hogy megfeleljen a szeretett fél elvárásainak? A látottakból az jön le, hogy egy pontig szépen meglesznek. Itt Sophie az, aki felvett egy szerepet James kedvéért. Amikor azonban bajok jöttek, Sophie visszanyúlt az előző élete eszköztárához, és menekülni kezdett problémamegoldás helyett. Ennek tünete Baden, majd minden, ami az öngyilkossági kísérlet körül zajlott. Vagyis, az ember nem tud kibújni a bőréből és csak ideiglenesen tud más lenni a szerelemért is. Amint Sophie összerakja a történetét, jönnek vissza az emlékeiből is, ezt alátámasztandó nem hoz más döntéseket. Ugyanazt teszi, amit korábban is.

A történet érdekesen és rejtélyesen van megfogva, le is kötött. Azzal voltam inkább bajban, hogy minél inkább kiderültek a múltbéli események, annál inkább vesztették el a szereplők a szimpátiám. James a nagy szerelmében balek, Sophie tolvaj és csaló, Baden meg vészesen közel kerül egy zaklató szerepköréhez. De ott vannak a baráti kör tagjai is: Caroline, aki szintén eléggé balek azzal, ahogy hagyja magát kihasználni. Harrison, aki meg éppen fordítva, ő jobban mutatja magát, mint amilyen ember. Ha valakit megkedveltem, vagy sajnálni kezdtem volna, biztosan kiderült róla valami olyasmi, ami miatt már másként kellett viszonyulni hozzá.

A szereposztás nekem tetszett, de az Apple különben is jól szokott válogatni. Gugu Mbatha-Raw szépen hozta Sophie arcait. Ő tipikusan az a színésznő, akinek szerintem sokkal előrébb kellene tartania, és sikeresebbnek lennie, mint ahol van. Oliver Jackson-Cohen számára a mozi felé nem akar jönni az áttörés, de sorozatszínésznek bírom, itt is kellemes pont volt a sorozatban. Ari Graynor nem tudom, miért, de nem szimpatikus. Ő olyan arc, akit láttam ebben-abban, de gyorsan el is felejtettem. Francois Arnaud meg éppen feltűnik, messze van ez a Borgiák kvázi főszerepétől. Itt éppen annyit volt képernyőn, hogy elgondolkozzam, honnan ismerős.

A történet jó, és a színészekkel együtt ez el is adja. Nem látványműsor, de egy thrillernek nem is kell annak lennie. Most már csak várunk, jön-e és mikor a folytatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5118325319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása