Minden napra egy film

Minden napra egy film

Képzeletbeli

2024. július 15. - BBerni86

Két képzeletbeli barátokkal foglalkozó filmet is kezdhetünk mostanában otthon nézni. Az egyik cuki, színes és nagyon családi. A másik sötétebb és bosszúálló. Tipp, melyikkel kezdünk? Bár a cuki verziónak jobb a szereposztása, a horror hangulathoz volt nagyobb kedvem most.

A történet ismerős elemekből épül fel - a hősnő visszatér a gyerekkori házába az új családjával. Vagyis, a férjével és két mostohagyerekével. Ki más, ha nem a kisebb lány olyasmiket kezd el látni, amit senki más. Konkrétan egy 000kepzeletbeli.jpgképzeletbeli barátja lesz, de egyre sötétebb dolgok történnek köröttük. Jessica is kénytelen rádöbbenni arra, hogy túl sokat felejtett a gyerekkorából. Valami, amit ő indított el évekkel korábban, most visszatért és bosszúszomjas.

De azt is írhatnám: ne dühítsd fel a cuki játékmacit, mert ha megnő és éhes lesz, bekap. Nagy a foga, az étvágya és a haragja is. Chauncey majd be is mutatja, elég lelkesen, hogy milyen szívesen oltja az éhségét. Kár, hogy a CGI nem erősebb mögötte. Érezni a műviséget benne, és kitalált figuraként is túlzottan géppel szerkesztett hatása van. Ok, a foga nagy és durván morog, de nem lett egy horror állatka mégsem. Anno a Rémecskék, pedig azok báb alapúak voltak, sokkal inkább a frászt hozták az emberre, mint Chauncey medve.

Azt meg hagyjuk is, hogy mennyire jönnek a klisék. Ha a Sikoly egyszer ilyen irányba megy el, bele lehet venni a horrorfilmes szabályok közé, ha a kisgyereked furán kezd viselkedni az új házatokban, mindent hagyjatok hátra és meneküljetek, hátha még nem késő. Az is, ahogy a történet Jessica gyerekkorába nyúlik vissza. De a vége is a horror örök szabályával: a gyilkos soha nem halhat meg véglegesen. Ha lesz folytatás, akkor hogyan térne vissza? Vagyis, macink sem marad örökké a képzelet világában.

De legalább össze van rakva egész normálisan a sok ismerős elemből. Egy-egy olyan rész van benne, amit bántóan túltoltak. Jessica szónoklata arról, hogy félt milyen anya lesz belőle? De a lányok megmutatták neki, hogy képes rá és szereti a gyerekeket? Merő giccs. De fura az is, ahogy Max előző nejére és egyben a lányok anyjára vissza-visszaugranak. Számomra ki sem derült igazán, hogy mi is van itt. Elváltak, és a nő diliházban van? Max meg találkozott mással? Értem, pszichés beteg a nő, és nagyon elvágták magukat tőle, de mikor? Valahogy hiányzik a keret annak ellenére, hogy téma az a nő és a kapcsolata a lányaival.

Nem sok mindent kezdtek Max karakterével sem. Leginkább elküldték, hogy csajos filmként a három kisebb-nagyobb nő/lány nézzen szembe a képzeletbeli baráttal. De a mellékszereplők nem kaptak sok szerepet, lehetett az akár Jessica apja is, vagy egy régi ismerős. A lányok és a nő a lényeg, a házban.

Nem kell nagy nyomozás, készen jönnek a válaszok. A horror szint is lassan emelkedik, inkább csak a család félelmében, mint tényleges látványban vagy veszélyben. Nem volt komfortos, hogy folyton eszembe jutott egy másik történet róla. Pl. a képzeletbeli világ, ahova egy ajtón át mennek be, amit ki kell nyitni? Insidious, ha nem is az a másik oldal itt, mint ott. Inkább emlékeztet arra, mintha egy gonosz Agymanókba csöppentünk volna.

Igazán ismert színész nincs benne. Wise és Payne sorozatból lehet ismerős, de különben ez nem olyan film, ami magasabb szintre vinné őket. Ahhoz nagyon semmilyen szerepeket kaptak, főleg Payne.

Talán az a konklúzió, hogy vannak hasonló témával jobbak. A maci nem lett annyira ijesztő, hogy ezt jó filmnek tartsam. Hiszen a rejtély sem menti meg, túl könnyen és gyorsan, minimális befektetéssel kiderül minden. Egyszer ok, de másodszor már semmi érdekfeszítő nem tűnik fel nekem. Nem is nézem meg újra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1118447197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása