Minden napra egy film

Minden napra egy film

A majmok bolygója: Birodalom

2024. július 22. - BBerni86

Most jutottam el arra a pontra, hogy már bajban vagyok az előző filmek cselekményének összerakásával. Még mindig az elsőre emlékszem legjobban, amelyikben James Franco nevelgette Caesart.

Nem mintha ez a film annyira akarná, hogy ismerjem az előzményeket. Caesar ugyan még emlegetve van, de szinte mítoszi alakként, akinek a története már inkább mese, és nem a tényleges élete. Viszont, még vannak benne olyan elemek, ami miatt nem lenne rossz, ha több minden eszembe jutna. Caesar elveit még őrzi egy rend, és az emberek elnevezése is egy későbbi filmet idéz, de annak már nehezemre esik visszaemlékezni a cselekményére. Egy kislány után őrződött a név, de miért?

De, nem is töröm ezen túlzottan a fejem. Annyi utalás van, hogy a franchise berkein belül érezzük magunkat, de ez már egy más világ ebben a filmes univerzumban. Akár új nyitányra is alkalmas, mert megjelenik egy új hatalmi tényező. Kiderül, hogy vannak még emberek, akik immunisak voltak a vírusra és a leszármazottak őrzik a kultúrát. Remélem nem, de azért benne van a légkörben, hogy ők megpróbálnák visszavenni a bolygót. Kirobbantanának egy háborút a majmokkal.000birodalom.jpg

Pedig, alapvetően azt látom ebben a történetben, hogy nem egyes csoportok, hanem az egyének között vannak gonoszak, attól függetlenül, hogy majom vagy ember az illető. Noa sólymokat nevelő törzse kifejezetten barátságos, jól tervezett és harmóniában van a környezettel. Elveszik a tojást, maguk nevelik a fiókát, de arra oda kell figyelniük, hogy a fészekben maradjon legalább egy, amit a madár maga kikölthet. Mértékletesség, ez a jó szó. Nem csak elvesznek mindent és nem foglalkoznak a következményekkel.

Az idillt a Mae-t üldöző harcos majmok törik meg, akik Noa törzsét is lerohanják. Rabszolgaság, mészárlás és birodalom építése a céljuk. A vezetőjük felvette a Caesar nevet, és egy beszélni, írni, olvasni tudó emberrel történelmet tanulmányoz. A Római Birodalom a minta – ha már Caesar nevét vette fel, az eredeti és nem a majom a példa.  Noa és Mae is oda tartanak – a lány az őrzött létesítményből akar valamit, míg Noa a törzsét akarja kiszabadítani.

Egyszerre van volumen és mégis visszafogottság a filmben. A körítés alapján Caesar már egy kezdő birodalom zsarnoka, de ezt valahogy a táborából még nem érzékelni. Ahogy a kevés, megmaradt okos emberből is még csak ízelítőt kapunk. Mondogatnak, terveznek nagy dolgokat, de a kisebb cselekmények viszik el a filmet. A táborból szökés terve, az odaút, ahogy új barátokat szereznek és vesztenek el út közben. Bár tudom, hogy egy filmben nem lehet mindenki túlélő, volt, akit jobban sajnáltam a többieknél. Szegény Raka, simán többet érdemelt volna. Mivel ezzel egy új trilógiát akarnak kezdni, talán nem véletlen, hogy még nem a világot formáló események közepében vagyunk. Az intelligens emberek és a birodalmat építeni akaró majom urak, de akár a békések is óhatatlanul ütközni fognak az új viszonyokban. Fog ez még többről szólni, mint egy település és egy–egy ember sorsa.

Látványos lett a film, remekül működtek benne együtt az élő és a virtuális szereplők. Jól el lettek készítve a majmok, a posztapokaliptikus világ és a madárfóbiám ellenére a sasok is. Azért az nem volt semmi látvány, ahogy a majmok röptettek. Az előző történetekből a lovaglás ismerős, az már nem lep meg, de a sasok… Van még bőven puskapor ebben a franchise-ban, amit el lehet sütni.

Még a casting sincs elnagyolva. A Witcher hercegnője jött itt is egy harcos szerepben, de különben a digitális alakok között volt az egyik legjobban elkapott figura. Proximus Caesar, akinek eredetiben Kevin Durand adta a hangját. Illett hozzá, nagyon is. De van szimpatikus fiatal hős, humoros elemnek ott az apja sasmadara, aki a végére a fiúval is megbarátkozik. A bölcs Raka, Noa baráti köre, akikkel mondhatni kamaszosan bandáznak, míg a világ utol nem éri őket a szörnyű valóságával.

Ez a rész tehát tetszett, kisebb bukkanók mellett. Amilyen nagy ellenfélnek tűnik Proximus, igazság szerint annyira könnyen felül tudnak majd kerekedni rajta. De nem is ezt éreztem benne a fő vonalnak, hanem, merre haladnak majd tovább az intelligens emberek. Van-e esély arra, ami Caesar egykori tana volt. A békés együttélésre. Hát nem tudom.

De lesz folytatás, még kettő is, ki fog derülni. Emelkedik-e fel újabb birodalom, akár emberi vagy állaté.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4618452213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása