Minden napra egy film

Minden napra egy film

A vadon foglyai

2018. április 13. - BBerni86

Túlélős, balesetes, vadonjárós, kapcsolatos.

Charles Morse irigyelt ember. Milliárdos, akinek egy gyönyörű, fiatal modell a felesége, Mickey. Morse ugyanakkor nem élvezi ki sem a hatalmát, sem a pénzét. Legjobban a könyveivel érzi magát, hiszen az emberek mindig akarnak tőle valamit: pénzt vagy befolyást. Mickey beszéli rá, hogy kísérje el a következő fotózására Alaszkába. Egy kis baráti társaság gyűlik itt össze, köztük a megnyerő fotós, Robert, aki láthatóan legyeskedik Mickey körül. 1130.jpgAmikor egy helyi modellt akar, Robert a repülővel útra kel, és Charlest is magával csalja. Mire a férfi rákérdezhetne, hogyan ölné meg a feleségéért, lezuhannak. A három túlélő a vadonban találja magát, és csak Charles tudásában bízhatnak a túlélés érdekében. Miközben egy vérszomjas medve is nehezíti a helyzetet, Robert tervei is kiszámíthatatlanok.

Nem mai film, utánaszámoltam, már 21 éves. Sok mindenben meghaladta már a technika az itt mutatottakat – pl. ma elképzelhetetlen lenne, hogy a csapatnál ne lenne pár mobil, vagy okos eszköz, akár GPS jeladó Morse bőre alá injekciózva. Mégis, ma is élvezhető alkotás, ha már moziba nem is engednénk, de tévében tökéletesen működik.

Ami nagyban köszönhető a jól kitalált történetének. Kettős feszültséggel dolgozik végig a film: egyrészt, van egy küzdelem ember és természet között. A látszólag életképtelen túlélők ott vannak az alaszkai vadonban kevés eszközzel, a segítség reménye nélkül, viszont egy medve kószál a környéken. Ugyanakkor van egy emberek közti dráma is, amit thrillerhez méltóan hoznak fel, lebegtetnek és csapnak le a film végén: ez lenne a Morse – Mickey – Bob háromszög. Így a film egy kalandfilm izgalmait és emberi drámát is képes nyújtani.

Az alkotás izgalmas és kalandos lett, leköti az embert – engem lekötött – ahogyan Morse az évek alatt felhalmozott olvasási élményeit elkezdi átültetni a gyakorlatba. Az emberi találékonyság, a túlélés diadala ez. Ma divatja van a műfajnak, kissé durvább és mesésebb környezetben az Éhezők viadalában is a vadont kellett túlélni, a nemrég kijött Túlélőnek is van egy ilyen vonulata, de említhetném mindazt, amit Bear Grylls letesz az asztalra. Itt is tálalják ezeket, végig eseménydússá téve a filmet, és ezt-azt meg is tanítva a nézőnek. (A kő alá köpés, mint idegnyugtató – ha lesz alkalmam, valakinek elsütöm én is majd.)

A thriller gyengébb vonal, de jelen van, és a végére elhoz egy második tetőpontot is. Érdemes lenne felmérni, ki szerint melyik a nagyobb küzdelem és győzelem Morse számára: a medvén, vagy Bobon felülkerekedni!

A film számomra másik nagy erőssége Charles Morse karaktere. Végtelenül szimpatikus ember, bírtam. Igaz, túl jónak is találtam. Hogy még a feleségével is milyen rendes a végén… ilyen ember nincs is igazából! De Anthony Hopkins nagyon jól játssza, ritkán láttam ilyen szerepben, de jól állt neki ez is.

A látványvilág 20 éves korral számolva kiváló. Látványos, gyönyörű vágóképekkel és a medvés jelenet is hatásos, ha ma már tudunk véresebbet is. Leo és a medve jutott eszembe, de azért megjegyzem, reálisabb e valódi Bart medve, mint ott a CGI bestia volt.

A zenét is meg kell említenem, dallamos, sokszor füleltem, milyen szép a score is.

Nekem tetszett, nem is értem, miért nem néztem meg eddig. Kár lett volna kihagynom!

 

A vadon foglyai - 5/4 izgalmas alaphelyzet, pszichés terhelés a kalandok mellett és egy emlékezetes Hopkins.

https://www.youtube.com/watch?v=GQZDxh5Im6E

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6813830730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása