Minden napra egy film

Minden napra egy film

A préri urai

2018. április 23. - BBerni86

Bankrablós, családos, nyomozós.

Toby elvált, de a fiai így is a legfontosabbak a számára. Tanner a bátyja, 10 évet ült a börtönben, amiért véletlenül megölte az apjukat – ami inkább volt önvédelem. Már csak az öccse fontos neki. Toby pedig kieszelt egy tervet: szeretné a családi farmot megmenteni, amire a bank rá akarja tenni a kezét. Csak pár bankot kell kirabolni, csak a kasszákban levő címleteket elvinni. A kaszinóban tisztára mosni, és a kiváltott farmot a fiai nevére íratni. Tanner segít neki, és a terv beindul. Ám a nyugdíj előtt álló Hamilton nyomozó a társával egyre közelebb jut a a-preri-urai-2016.jpgtestvérekhez – elkerülhetetlennek tűnik a nagy leszámolás. Toby nem is akar mást, csak a fiai jövőjét biztosítani, de Tanner is szövi saját tervét.

Ez a film meglepetések sorát okozta nekem.

1: mégis, hogy néznek ki benne a színészek? Chris Pine szépfiúkat szokott játszani, még Kirk kapitányként is ő a hajó szívtiprója. Itt viszont csináltak belőle egy öregedő cowboy-t. Amikor egy kihallgatáson a texas ranger arról faggatja a szemtanút, hogy helyesek voltak-e a bankrablók, én nem voltam képes nem fintorogni. Jó, a szerephez illet, de alig lehet ráismerni! Miért kellett a fáradt és lepukkant kombót adni neki? (Mondjuk, Ben Foster se járt jobban, de őt már láttam hasonló szerepben.) Igaz, legalább a színészi alakítások jók voltak, bárkit kiemelhetnék. De ezt vártam is: Foster és Bridges jó színészek, és itt még Pine is kitesz magáért, így ezt a meglepetés listára nem is veszem fel.

2: a történet egyre intelligensebb. Az elején leírtam, unalmas és érdektelen film. Nem volt sok értelme, untam is. De minden jelenettel valami több lett belőle – nagyobb dráma, mélyített karakterek és komolyabb konfliktusok. Szólni is akart valamiről, nem csak szórakoztatni. Talán ezért lassabban bontakozott ki, de amint megtette, működött. Mi több, még izgalmas is lett, és összetett.

3: hiteles. Ez a film nem egy mese, nem csillog. De pont attól értékes, mert minden ízében előfordulhatna. Talán ezért is kellett Chris Pine külsejét ennyire rondítani, hogy ő is hihetőbb legyen, mint lecsúszott vidéki.

4: a párbeszédek vágnak. Ez se tűnt fel azonnal, de nagyon ki vannak ezek is találva. Érdemes odafigyelni rájuk, mert sok a kis utalás, a kis poén és éle tud lenni a nonverbális jeleknek is. Nézzétek meg a film végén Hamilton és Toby párbeszédét! Csak azzal, hogy Toby fogást vált a fegyverén, mennyire megváltozik az egésznek a dinamikája és hangulata!

5: ha nem is nyert díjakat, jelölése bőven volt. Még Oscar is. Többek között a legjobb filmé, legjobb férfi mellékszereplőé, legjobb eredeti forgatókönyvé. Elsőre nem nyilvánvaló, de a film felére érthető.

Vagyis, sokkal jobb lett a film, mint amire az első 5 perc után számítottam. Csak időt kellett hagyni neki.

Western hangulat is van benne, ami kifejezetten érdekessé tette. Csak éppen modern western, a mai problémákra kihegyezve. Nem rágják a szánkba, de benne van a filmben a kizsákmányoló piacgazdaság kritikája. Nem menti fel a bűnt, de megmutatja, miért kezdődött.

Ugyan nem a legjobb film valaha, de érdekes volt. Jobb, mint vártam.

 

A préri urai - 5/3,5 semmilyennek indul, de ahogy a dráma és a karakterek kibomlanak, jó kis film lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=bacMAeBAqnA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4013853856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása