Minden napra egy film

Minden napra egy film

Felelsz vagy mersz

(2017)

2018. május 13. - BBerni86

Fiatalos, baráti társaságos, halálos játékos, titkos.

Carter minden Halloween napra valami nagy durranással készül. Az egyetemi barátait most egy kísértetházba hívja meg, ahol évekkel korábban egy diákcsoport fájdalmas halált halt. Öngyilkosok lettek, vagy valóban egy démon vadászta le őket a Felelsz vagy mersz játék alatt? Az éjszakát itt töltik, és ők is elkezdik a játékot. Már az első feladatok és kérdések is kemények: Alex így tudja meg, hogy a legjobb barátnője, Maddie összefeküdt az ő felelsz-vagy-mersz-2017.jpgbarátjával, Tylerrel. Akinek a gázon kell égetni a kezét, majd a vegetáriánus Jessie kénytelen megenni Tyler leégett húsát. Aki megtagadja a játékot, meghal. Menekülnek is ki a házból, amint lehetséges. De nem könnyebbülhetnek meg: még csak egy körön vannak túl, és a játék szabályzata 3-at ír elő. Vissza kell menniük a házba, és megpróbálni túlélni.

Az első sokk, hogy alig találtam erről a filmről valami adatot. Ugyanis van idén, 2018-ban is egy Felelsz vagy mersz, ugyanezzel a tematikával, csak ismertebb színészekkel. Mondanom se kell, hogy minden keresőmotor azt találja meg…

De nem is ez a lényeg. Hanem a film, ami kemény. Közbe nem is akartam a laptop képernyőjét nézni, már a kihívástól ugrott egyet-kettőt a gyomrom. Mindezt úgy, hogy igazából nem is mutatnak semmi véreset vagy durvát. Mégis, tudják húzni az idegeket és undorítanak, undorító látvány nélkül. Erre film nálam ritkán képes, így ezért gratulálok! Főleg, hogy a Fűrész filmek eléggé érzéketlenné tettek a brutalitásra az ilyen horrorokba, itt mégis éreztem a hatást.

Szórakoztató horror, úgy, hogy közben nagyon buta is, ha őszinte vagyok. Ahogy át lehet verni a játékot, ahogy játszani kellene, nekem leesett pillanatok alatt. Nekik, akik elvileg okos egyetemisták, kellett egy külsős megmondani a megoldást. De van egy még fájóbb ponton: a filmben egyetlen szereplő van, aki szimpatikus volt nekem. Ő volt az egyetlen okos a csapatban – amikor ő talált ki egy megoldást, senkinek nem kellett meghalnia. Ő volt a legképzettebb, a legrátermettebb, aki tudott segíteni a többieken. Ő különben orvosnak tanult, úgyhogy szó szerint az életük tudta megmenteni egy-egy helyzetben. Nem az a logikus, hogy őt védik a többiek minden áron? Nekik nem volt az. Hagyták az egyik csaj helyett orosz rulettezni, és pont azon agyvelő folyt ki a golyótól, amelyik életben tarthatta volna őket. Mondanom se kell, hogy az ő halála után a démon pillanatok alatt végez a többiekkel. (Legyek gonosz, hogy meg is illették?)

Mert a szereplők nem szimpatikusak. Be tudom őket úgy sorolni, hogy a nyafka, az önelégült focista, a csábító barátnő, az idegesítő naiva, stb. Meg az okos, jó fiú – akinek már említettem is a sorsát. Annyira nem rosszak, hogy démon drukker legyek, de nem is fájtak a halálaik, egyedül az orvostanhallgató srácé.

Ismert színészt nagyítóval se lehet benne találni, a neveik is brutálisan furák. Olyan fiatal színészek kerültek be, akik eddig legfeljebb egy sorozat apró mellékszerepében tűntek fel. Mondjuk nem baj, mert a film hangulata kárpótol, és nem kellettek nagy színészi alakítások. Félni, sikítani, meg halni kellett – de abba segített a smink és a filmes trükkök.

Van baja – a butasága, a karakterei – de mégis elszórakoztatott. Azért a vége… az kész.

 

Felesz vagy mersz - 5/4 az ötlet jó, a feladatok durvák. Húzta az idegeim hentelés nélkül. Keveseknek drukkoltam.

https://www.youtube.com/watch?v=fPubZYSmPZc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8913915282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása