Minden napra egy film

Minden napra egy film

Hét nővér

2018. május 24. - BBerni86

Testvéres, nyomozós, rejtélyes, jövő víziós.

A túlnépesedés komoly probléma lett. A világ nagyja éhezett: a mesterséges, génmódosított élelmiszerek megoldást jelentettek, de lett egy nem várt következmény. Az ikerterhességek száma drasztikusan megnőtt. Mivel a lakosságot csökkenteni kell, bevezetik az egy gyerekes szabályt. Az elsőszülött joga az élet, testvéreit lefagyasztják, hogy egy jobb világban ébresszék fel őket. Karen sikeres banki szakember, akiről senki nem is sejti, hogy igazából 7 nővért takar a név, akiket nagyapjuk megtanított egy életet élni. Minden lány 1 nap mehet ki, és szigorú szabályok szerint szervezik a napjaik. De Hétfő nem jön haza a napján, és a testvérei korlátozott eszközeikkel igyekeznek rájönni, mi történt vele. A családon, de a világon belül is összeesküvésre bukkannak, és az életükért kell már küzdeniük.het_nover_facebook.jpg

A film legnagyobb erénye az aktuális témája. Ha mi annyira brutális helyzetben még nem is vagyunk, mint a film szereplői, már nekünk sincs messze ez a jövő. A filmek, egy-egy regény is igyekeznek ebből kiindulva történetet építeni. Ilyen volt Brown Infernó című kalandja, de eszembe jutott a Logan futása, az Equilibrium is.

Bár a csomagolás szórakoztató: akciók vannak benne, kis nyomozás és egy nagyon apró szerelmi szál. Mégis, ebben a filmben is ott a súlyos probléma, amire nincs megoldásunk. Nekem a film egyik legerősebb jelenete volt, amikor a doktornőt számon kérik a tetteiért, és ő felteszi a kérdést, hogy ki fogja ezek után meghozni a nehéz döntéseket? Mert ha így folytatjuk, kihalunk. Magamba rávágtam: Thanos. Igen, a Végtelen háború és erre a problematikára épült. És nagyon nincs napjainkban, akinek legalább ötlete lenne a jövőre.

Pont az a film hibája is, hogy nem szembesülünk ezzel. Minden testvér élhet, az ikrek szépen növekszenek egy mesterséges méhben – de hova vezet mindez? Nekem nagyon olyan érzésem volt a film végén, hogy a Karen ikrek problémája megoldódott, de csak időlegesen. Mert kezelés nélkül az emberiség rohan a vesztébe.

A krimi szál hol pörgősebb, hol lassabb, de nagyon jól kihasználja a történetben rejlő lehetőségeket. Ahogy a testvérek mind elindulnak a maguk útjára – még annak is szép íve van, ahogy a 7 nő szerepe túl sok bonyodalommal járna, és sorra kivonják őket a forgalomból a filmmel előre haladva. Jó tipp játék is, hogy ki marad életben a végére.

Mindegyikük más képességű, így a maguk feladatát is változatosan oldják meg. A zsenitől kezdve a harciasig terjed a skála, és ügyes ennek a kihasználása.

A rejtély felére azt tudom mondani, hogy meglepett. De a világ szintű összeesküvés kitalálható. Aki kicsit is belegondol a filmben vázolt társadalomképbe, érezni fogja, mi nem stimmel. És valóban, ott a csúnya kis titok.

Tetszettek a flashback részek is, hogyan tanultak bele a lányok közösen egy életbe. Bár maradtak nyitott kérdések, amelyek idegesítettek is. Mi lett a nagyapjukkal? Sok mindent megtudunk, de hogy volt képes kijátszani a rendszert, hova tűnt, mire a lányok felnőttek? Ezek csak lógnak a semmibe.

Az akciók korrektek. Nem látványfilm, de amit bevállaltak, működik. Plusz, nagy Rapace jutalomjáték. Jópofa is, ahogy 7 nagyon más nőt játszik. Összességébe bejött a film.

 

Hét nővér - 5/4 elgondolkoztató, akciókkal jól dúsított, de a végére elcsúszik. Se válasz, se jövő – fura.

https://www.youtube.com/watch?v=gMz1BAZM8xM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9813996342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása