Minden napra egy film

Minden napra egy film

Derült égből apu

2018. június 02. - BBerni86

Felnőtté válós, gyereknevelős, családi kérdéses.

Samuel Franciaországba települt át Afrikából, és egy jachton talált munkát magának. A nyaraló környezetben állandóan bulizhat, életművészként kezel minden napot és minden nap másik lányt visz haza. Nem hajlandó felnőni. Így nem is kicsit éri sokként, amikor egy tavalyi kaland beállít a karján egy babával. Mire Sam észbe kap, az anya már meglógott és nála maradt a 3 hónapos lánya. Rohan utána Londonba, de Kristin felszívódott és Sam sem tud hazamenni. Egy barátságos, francia származású producer fogadja be őket, és szerződteti a férfit 735.jpgkaszkadőrként. Gloria itt nő fel életrevaló, kedves lányként, akinek Sam ír az anyja nevében. De Kristin valóban feltűnik, és a lányát akarja 9 év után.

Mi a családi filmek arany receptje? Legyen benne cuki gyerek vagy édes kiskutya. De az még jobb, ha mindkettőt sikerül abszolválni. A Derült égből apu a kisgyereket tette be, de elégnek tűnik ez is. Mert a Gloriát játszó kislány aranyos, és ezért sok minden szerethető a filmben. Igazából nem is működne egy ellenszenves gyerekkel, annyira Gloria itt a lényeg.

Hiszen minden sallangot levágva miről szól ez a film? Hogy a szülői szeretet csodákra képes, és a gyerekért mindent meg kell tenni.

De ez úgy van tálalva, hogy családi filmként minden korosztálynak nyújtson valamit. Dramedy, súlyosabb kérdéseket is tárgyal, de a dráma ellenére sem lesz tragikus. Pedig a film vége nagyon nem olyan, mint amit egy hasonló filmben megszokhattunk. De ettől szebb az üzenete, és jobban üt Sam záró monológja.

Ha bevetnek egy tragikus elemet, tesznek mellé valami vidámat is. A férfi ott ragad egy idegen városban, ahol a nyelvet sem beszéli, minden nélkül egy babával. De a reptéren belebotlik egy jó lelkű, komikus karakterbe, aki tud és fog is neki segíteni. Drámai kaszkadőrmutatvány, lehetséges baljós vég, de ahogy felviszik a kaszkadőrt a tetőre, az tisztán komédia. Keveri a fájdalmas és mókás részeket, mindig elvéve a fájdalmas élt.

Bájos a film humora is, családbarát. Nagyon kevés olyan elem került bele, amit a gyerekeknek szántak. Kétlem, hogy ők értenék, ahogy Sam vidám agglegény életét bemutatták. Amint megjön Gloria, nagyon szintet ugrik a film.

Amit még egyszer megtesz: a családi történet átcsap Kramer kontra Kramer jelenetekbe, nem egyszer eszembe jutott korábban is az a történet. Ahogy Sam egyedül marad a lánnyal, meg kell tanulnia gondoskodni róla, és komolyodik maga is, nagyon megszeretik egymást, rárímel az abban a filmben látottakra.

A film színes, szórakoztató, szép helyeken forgott. Az egésznek színek tekintetében is van egy vidám alaphangulata, ami sokat tesz azért, hogy a komoly részek és a tragédiák se fordítsák át a hangulatot tragikusba.

Bírtam, hogy igyekeztek árnyalni is a karaktereket. Nincs tisztán jó vagy rossz – kivéve Gloriát, ő reménytelen napfényes – még Sam is kapott hibákat, ahogy Kristin vétkeire is érkezik magyarázat és megbocsátás. Tudnak fejlődni.

A szereposztás eltalált, a kedvencem Bernie (Antoine Bertrand) volt. Omar Sy a megszokott.

Én jókat tudtam mosolyogni rajta, miközben az üzenet is átjött. Nem bánom, hogy láttam.

 

Derült égből apu - 5/4 franciásan aranyos, kedves szereplőkkel, családbarát humorral. Kicsit mese, keserédes.

https://www.youtube.com/watch?v=-esP2y7-gbA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9514015478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása