Minden napra egy film

Minden napra egy film

Majd, ha fagy

2018. június 22. - BBerni86

Hokis, versenyes, kisvárosi, egyéni küzdelmes.

Mystery egy kis kanadai városka, ahol a hoki bűvöletében élnek. Egy bizottság választja ki a 10 legjobbat, akik minden szombaton két csapatban egymás ellen játszanak, minden lakos szurkolása mellett. Az újságírói karriert építő egykori lakos, Charlie ír róluk egy cikket, amit lehoz a Sports Illustrated. Olyan hírverést kapnak, hogy majd_ha_fagy.jpgCharlie le tudja szervezni, hogy náluk, a tavukon játszik egyet velük a New York Rangers. Mindenki lázban ég, pont a csapat átalakításakor. John Biebe helyére betették a nagyon gyors, középiskolás Stevie Weeks-et. De míg elérik, hogy a Rangers valóban jöjjön, mindenki vívja a maga harcát. Biebe féltékeny a neje első barátjára, Charlie-ra. A gólkirály Connor bíróság elé áll, mert véletlenül meglőtte a boltját megvenni akaró konszern képviselőjét. Közben taktikát kell tanulni, meggyőzni a szigorú Burns bírót, hogy legyen az edzőjük. Majd kitalálni, hogy legyen esélyük a meccsen.

Aki képben van a könyves blogommal is, tudja, hogy múlt héten Fredrik Backman elvitt magával a hoki világba. Olyan szinten hatott az Egymás ellen, hogy elkezdtem hoki filmeket keresni és nézni, hogy levezessem a Medvék történetét magamban. Kettő kellett, hogy el tudjak szakadni. Az első a Majd, ha fagy.

Nem először látom, és kamaszként nem voltam oda ezért a filmért. Úgy emlékszem rá, inkább volt dráma, mint komédia vagy sportfilm. De Björnstad után valami ilyesmi kellett. És rájöttem, közben megérettem erre a filmre! Már lekötött az a rész is, amikor nem hokiznak. Már átérzem a szereplők egyéni küzdelmeit is. Mi több, már a végét is happy endnek érzem – pedig anno nem így volt.

A film első fele csak részben sportfilm. Ott többet beszélnek a hokiról, mint játsszák. Dramedy elemek sora van, amivel megismerjük és megszeretjük ezt a városkát, a játékosokat. Lesz itt kamaszszerelemtől kezdve apa – fia ellentéteken át házassági válságokon át minden. De jól kezelik a karaktereket, és működik is, már hokin túl is érdekesek.

Majd jön a Rangers és a mérkőzés. Az nagyon kész, ahogy trükköznek, hogy esélyt szerezzenek maguknak. A fázás, mint taktika – kész! A játék maga talán lassabb, és nem olyan színvonalúan mutatott, mint amiről majd holnap mesélek, de így is szórakoztató és vannak izgalmas pillanatai.

Még arra is figyeltek, hogy ne legyen mese. Mystery szépen helyt áll, és a végén még a Rangers játékosok is kifejezik a tiszteletük a helytállásukért. Kamaszként sajnáltam, hogy nem más a meccs vége, de így a jó. Ha Mystery nyer, az nagyon hihetetlen lenne.

De most már látom, ami e mögött van. Björnstad halála is, hogy csak a győzelem számít. Nem az ezüstöt nyerik meg, hanem elvesztik az aranyat. És ez hatalmas értékrendbeli különbség, teljesen más hangulattal. Itt megtanulják az emberek, hogy ők az ezüstöt nyerik, és ez fontosabb. Az meg csak bónusz, happy end, hogy a két legjobbjuk (Connor és Stevie) megkapja a profi szerződést, és elviszi őket a Rangers. Nekik kinyílik a világ.

Tele van jó alakításokkal is. Kiemelném Russell Crowe Biebe seriffjét. Még a Gladiátor előtt vagyunk, de már benne az erő és erkölcs, érzékenység keveréke, ami Maximus sajátja is lesz.

Holnap még hokizunk kicsit, legyen meglepetés, melyik filmmel!

 

Majd, ha fagy - 5/4 jó emberi dráma, a sportos része kifejezetten élvezhető és bírtam a szereposztást is.

https://www.youtube.com/watch?v=a80x06Wn91U

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2614058844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása