Minden napra egy film

Minden napra egy film

Patrick Melrose

minisorozat

2018. június 24. - BBerni86

Arisztokratás, gyerekként életet tönkretevős, feldolgozós.

Patrick Melrose az apja halála miatt tér haza az Államokból Angliába. Nem akar sokáig maradni sem, csak felvenni a hamvakat, és menni haza. Közben elhatározza, leteszi a drogot. Így elvonási tünetekkel küzd, míg találkozik régi ismerősökkel, de egyszerűen nem bírja. Játszania kell a jó fiút, mintha gyászolna, pedig az apja egy rohadék volt, aki tönkretette a nejét és a fiát is, a környezete rettegett tőle. Patrick elbukik, a gyerekkori bántalmazás sebe túl mély. Évekkel később, amikor végre képes kimondani, mit tett vele a saját apja, képes elengedni a káoszt, megnősül és családot alapít. De az anyja haldoklása és viselkedése újra tépi a sebeket, és Patrick újra önpusztításba kezd. Mert az apja volt a fő bűnös, de az anyja sem volt ártatlan. A démonok visszatérnek, és mindenétől megfoszthatják.patrick-melrose.jpg

Nagy lelkesen tudom Benedict Cumberbatch munkáit nézni, de hamar megállapítottam, hogy a The Current War és a Grincs lesz a fogamra való tőle, nem a Patrick Melrose. Már két rész után láttam, de azért végignéztem az ötöt.

Ami tulajdonképpen Cumberbatch miatt volt. Iszonyatosan nagyot játszik. Nem csak Patrick különböző életszakaszait adja vissza, de az egész érzelmi kuszaságot és káoszt is, ami körötte van. Az első részben olyan drogost tesz le elénk, hogy elbújhat mögötte a Trainspotting, de a Wall Street farkasának beállt Leója is. Nagyon durva. Majd jön a dráma, a mély érzelmek, és Patrick dühe, fájdalma, a lelke ott van a képernyőn Cumberbatch által. Fogadunk, kap-e érte valamilyen díjat?

De maga a sztori… máshogy döbbenetes. Eredetileg regény, amit nagyon szeret a kritika, a modern brit arisztokrácia értékvesztésének krónikájaként emlegetik. Ezt kerestem a filmben, és sokáig csak kerestem. Nekem nagyon karakter- és családdráma volt. Azért egy szadista apa és tönkretett családja nem a brit arisztokrácia tükre. Aztán rájöttem, a mellékszereplők némelyike ez a görbe tükör. Ahogy játsszák a jó embert, aztán mindenkinek a szekrénye tele csontvázakkal. A játszmák, a csalások, értékileg kiüresedett az egész.

De nekem ez elsősorban Patrick és az apja drámája. Komolyan, a gyomrom felfordult tőle. Már akkor, amikor a hideg terrort nyomta az öreg – Hugo Weaving is nagyot ment ebben a sorozatban. Amikor csak szidott. De aztán jött a testi fenyítés is. Majd a szexuális zaklatás évekig. Nem mutatnak semmit, de sejtetnek, és az is sokkolta az agyam. Visszatérő jelenet, hogy a gyerek Patrick ugrál a lezárt kúton, mert bele akar esni. Nem is akarok belegondolni, mit érezhetett az a nyomorult gyerek, hogy 8 évesen öngyilkos akart lenni. Nem is csoda, hogy olyan junkie lett a fiúból, amilyennek felnőttként látjuk.

De ez még csak az alapozás. Előszedik az anya témáját is, akinek meg kellett volna védenie a fiát, de folyamatosan cserbenhagyta, még felnőttként is. Egy jelenetben, amikor Patrick végre elmeséli, miket szenvedett el 8 éves korától, az anyjának csak annyi a megjegyzése, hogy őt is erőszakolta a férje. Mégis, milyen anya az ilyen? Jaj.

Szenvedtem ezen a sorozaton. Ami az elején viccesnek tűnt, a végére véresen komoly dráma. Bánt ez a sorozat. Remek színészi játékok vannak benne, angol minőség a környezet és díszletek is, tartalmas, de úgy utáltam és fájt ez az egész, hogy az leírhatatlan.

 

Patrick Melrose - 5/4 kemény, nehéz nézni is, a humora is befordul fájdalmasba. De Cumberbatch nagyot megy.

https://www.youtube.com/watch?v=JQh36eStMqk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr214061179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.25. 23:23:38

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása