Minden napra egy film

Minden napra egy film

A bátrak

2018. július 28. - BBerni86

Tűzoltós, csapatos, jobbá válós, áldozattal teli.

Eric szenvedélyes tűzoltó, aki a szakma egy különleges ágazatát űzi. Ő és csapata nem a városban, hanem a vadonban fékezik meg a tüzeket. Eric remek szakember, de folyton azzal szembesül, hogy az állami, egyes szintű csapatok elnyomják őket. Addig gondolkozik, szövetkezik, míg kapnak egy esélyt a bizonyításra. Újoncokat vesz fel, képezik őket. Így kerül be a csapatába Brendan, aki nem volt több egy lógós drogosnál. De született egy csak-a-batrak-2017.jpglánya, és a kicsiért jobb akar lenni. A csapat, Eric embert kezdenek nevelni belőle. Már velük van, amikor az osztályozót leteszik. Ők lesznek az elsők, akik nem állami csapatként megkapják az egyes besorolást. Rengeteg áldozatot meghozva mentik az erdőket a tűztől. Yarnell könnyű, rutin esetnek tűnik. De a széllökések tüzes poklot szabadítanak az emberekre.

Az ilyen filmek kapcsán hasít belém, hogy kapok egy sokkot, mert nincs meg a kellő előismeretem. Tudtam, hogy megtörtént esetet dolgoz fel a film. Tudtam, hogy az egyetlen olyan tűzoltó csapatról szól, akik nem állami csapatként egyes szintet voltak képesek kiérdemelni. De Yarnell neve nem mondott semmit.

Ha mondott volna, a film végén nem éreztem volna úgy, mint akit gyomron csaptak. Yarnell hegyén halt meg a legtöbb tűzoltó 9.11 óta, egy tüzes infernó szabadult akkor el a hegyen. Ennek tudtában nézze meg bárki, és készüljön a végére előre is.

De különben a film tipikusan olyan panelekből építkezik, amit az ilyen filmek felvonultatnak. A hősies, minden téren példaértékű kapitány, aki egy profi csapatot épít fel. A kiképzéses jelenetek. A lúzer, akiből hőst nevelnek itt. Emberek, akik szoros barátságot kötnek a munkájuk miatt, és olyan közösségként működnek, amit kívülről nehéz megérteni is. Nem csak barátok, ez már testvériség.

Ha unalmasnak nem is mondanám, kiszámíthatónak igen. A sok kis győzelem vezet egyre feljebb, hogy a Yarnell hegyről végül a semmibe zuhanjunk. Kész, még mindig nem emésztettem meg a film végét. Amikor megtalálják a hegyen a csapatot… legszívesebben üvöltöttem volna én is, mint Brendan.

A film végére megvan az a hős faktor, ami könnyet csal az ember szemébe. Nem is bírtam még kiszakadni a hatása alól.

Addig sokkal lazább, de annak is megvan a maga oka. Mert ezek a bátrak emberek voltak, hibákkal és győzelmekkel, családdal és barátokkal. Személyessé teszik, ami a végén történni fog. Kiemel egy-egy karaktert, megszeretteti, aztán lecsap. Sikerült emléket állítani a filmben a hősöknek és az embereknek is, akikből a hősök lettek.

Látványra talán nem olyan nagy szám a film, mondhatni, nem éreztem ki a tűz forróságát belőle. De arról képet ad, milyen lehet egy erdőtűz. Az a tempó, ahogy a széllel végigsöpörnek a lángok… ha nem is kaptunk arcunka robbanó CGI jelenetet, azért valamit tudtak érzékeltetni a pokolból.

A casting annál erősebb. Akad benne név is, mint Josh Brolin, Miles Teller, Jennifer Connelly, de olyan sorozatokból ismerős arcok is, mint Geoff Stults.

A végére nagyon beerősödik, de addig is érdekes, ha nem is az év filmje.

 

A bátrak - 5/3,5 a vége szabályosan belém tépett. Addig átlagos, de az fájt. Jó szereposztás, és a vége…

https://www.youtube.com/watch?v=diuOiQAAQKY

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7714145765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása