Minden napra egy film

Minden napra egy film

Hátbaszúrás kezdőknek

2018. augusztus 08. - BBerni86

Politikai, ügyeskedős, segélyszervezetes, korrupciós.

Michael Sullivan idealista, 24 éves fiatalember, aki beleszületett a politika világába. A szülei is az emberiség jobbításán dolgoztak, ő is lobbistaként kezdte. Nagyon szeretne bekerülni az ENSZ soraiba, de nem sok reményt fűz a felvételihez. Szerencséjére Pasha, az iraki helyzettel foglalkozó diplomata ismerte és szerette az apját, így ad egy esélyt a fiának. Pasha személyi asszisztenseként az Olajért segítséget programra lesz nagyobb rálátása. A helyzet nem egyszerű, mert hiába mennek a segélyek, és akarnak segíteni a szenvedő embereken, ha a gazdagok lefölözik a készleteket, csalnak, és pont azok nem kapnak segítséget, akiknek szükségük lenne rá. Michael egy kurd lánnyal próbál javítani a helyzeten, de amire rábukkan, összezúzza az idealizmusát és hitét.fca9awmidnkha1jn57atlyxzxzd.jpg

A politikai filmek se tartoznak a kedvenceim közé. Jó ideje tologatom a legutóbbi Tom Hanks film megnézését is, mert azt is túlzottan politikainak látom, ha nem is kifejezetten az van a középpontjába. De nem is jut eszembe olyan politikát érintő film, ami tetszett volna. De, egy sorozatot tudok. A House of Cards.

De a Hátbaszúrás nem az a kategória. Ötvözni próbálja a kémfilmet a politikaival – egyik se a szívem csücske, a mix se lesz a kedvencem. De még rosszabb, hogy külön-külön se jött be ennek a két zsánernek a cselekménye, az összkép se tudott tetszeni.

A kémes részét legalább értettem. A politikusok korruptak, és mindenféle szervek szeretnének belsős infókat kapni arról, ki miben ügyködik. Michaelt kifejezetten az érdekli, kik térítik el a segélyszervezetes csomagokat, és hova tűnik a pénz. A tolmács Nashim segít majd neki rájönni a dolgokra.

A lánnyal egy másik témát is beemelnek: a kurdok ellen elkövetett atrocitásokat. Azért, mert kurdok, kihalásra ítélték őket. A lány is hamis papírokkal dolgozik, kurdként nem kapna meg egy ilyen állást. Amikor lebukik, Michael segít neki innen kiszökni. De a téma súlyosságához képest ez csak jelzés szinten van érintve. Meghallgathatjuk Nashim szomorú történetét, és látunk egy temetőt. Ennyi. Én konkrétan úgy éreztem, hogy elbagatellizálnak egy emberiség ellenes tettet.

Miért? Mert ezzel szerelmi szálat akarnak építeni. Ami még rosszabb, különben. Nincs se előzménye, csak hirtelen ágyba és kapcsolatba kerülnek a szereplők egymással. Nem is értettem, mikor figyeltek egyáltalán fel egymásra. Aztán később ezzel magyarázták, miért akarja a lányt annyira védeni Michael, és miatta kezd el belsős dolgokról is elgondolkozni.

Végül, a politikai rész. Amiből annyit tudtam leszűrni, hogy mindenki korrupt és már nincsenek rendes emberek. Aki meg mégis lenne, annak itt hal meg minden illúziója.

A karakterek kidolgozatlanok, alig tudunk meg róluk valamit. A motivációik is érthetetlenek, vagy nagyon gyenge lábakon állnak. Pasha, aki az egyik főszereplő, teljesen lóg a semmibe. Hiába játssza egy Ben Kingsley, a semmiből ő se tud várat építeni. Theo James meg… maradjunk annyiban, érthető, miért adta Hutcherson vissza a szerepet, és Theo is inkább a fizimiskájára tudott alapozni, bár neki az a fő talentuma.

Nekem nem tetszett ez a film. Értem, mire akar érzékenyíteni, de át nem éreztem.

 

Hátbaszúrás kezdőknek - 5/2 elgondolkoztató lehetne, ha jobb a forgatókönyv. Ez kiszámítható és unalmasra sikerült.

https://www.youtube.com/watch?v=P3GdyaVQ20I

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8214165751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása