Minden napra egy film

Minden napra egy film

USS Indianapolis

A bátrak háborúja

2018. augusztus 13. - BBerni86

Háborús, cápás, katonai közösséges.

Az Államokban már nagyon be akarják fejezni a háborút, ehhez akár drasztikus akcióra is képesek. Készen állnak az atombomba bevetésére. Ám a japán légtérbe nem tudnak berepülni, egy hajónak kell leszállítania a tölteteket. A USS Indianapolis lesz kijelölve, melynek McVay kapitány a vezetője. Ugyan szeretne radart és kísérőket, semmit nem kap. A tölteteket szerencsésen leszállítják, majd új állomáshelyre kell menniük, szintén minden uss_indianapolis_men_of_courage_poster.jpgvédelem nélkül a tengeralattjárók ellen. Egy japán hajó észreveszi őket, elsüllyesztik őket. Közel 1000 tengerész kerül a cápákkal teli vízbe, mindössze 2 napi élelemmel – a segélykérésük figyelmen kívül hagyják, 4 napig küzdenek az életükért és egymásért a cápákkal. Majd arra mennek haza, hogy a sereg hibáit elfedve a kapitányukból csinálnak bűnbakot.

Úgy tűnik, a héten nagyon a cápákon pörög az agyam. Meg, az őscápa előtt találtam egy újabb cápás filmet, de annyit máris mondok, remélem, az új film ennél többet tud. Minden idők legjobb cápás filmje, Spielberg Cápájának egyik legerősebb jelenete, amikor esti mese gyanánt hőseink meghallgathatják USS Indianapolis történetét. Sajnos, azt kell mondanom, az a jelenet sokkal horrorosabb és hatásosabb a Cápában, mint USS Indianapolis című film egésze. Csalódott vagyok!

A történet igyekszik történelmi keretet is adni a filmnek, hogy az is képbe legyen az egész helyzettel, aki nem Cápa fan, mint én, és nem hallott még az Indianapolis esetéről. Látjuk a küldetésük, minden okát annak, hogy a vízben kötöttek ki, és mennyi időre. Majd a következményekkel is hosszabban foglalkozik.

Így, aki cápás filmet vár, csalódni fog. Csak a film töredéke foglalkozik azzal, hogy a katonák a vízben próbálnak életben maradni. Mindaz, amit ott lehetett volna ábrázolni, nincs. A félelem, a harc a cápákkal, az emberek összetartása valahogy nem került be a filmbe. Ha jött egy cápa, láttunk egy elvörösödő vízfelületet és ennyi. Hol van itt a több száz ember, akik szorosan összezártak, hogy védhessék egymást? Hol van itt annak a traumája, hogy a legjobb barátod melletted pusztul el? Sehol.

Minimálisan próbálnak csak ilyesmit érzékeltetni, de annyira olcsó a kivitelezés, béna a dráma, hogy inkább nevetséges lett, mint hatásos. Amikor D’Antonio lábába belekóstol az egyik nagy fehér, utána úgy néz ki, mintha kalapáccsal verték volna szét a lábfejét, nem beleharaptak volna. De abba se találtam semmi logikát, vagy horrort, legfeljebb agybajt, amikor az egyik tiszt a leharapott lábfejét őrizgeti. Mégis, hogy maradt nála a leharapott lábfeje? Kihúzta a cápa fogai közül?

A beleerőszakolt szerelmi szál is csak fájt. Mégis, minek kellett az bele? Maximum annyit tudok elképzelni, hogy azzal akartak legalább két katonát a legénységből bemutatni és közelebb hozni. A Pearl Harbor se a szívem csücske szerelmes filmként, ez meg annak bénább változata, a legjobb barát által átvéve a nőt és a születendő gyereket.

Nem tudom, színészileg kinek kellene a prímet vinnie. Nicolas Cage a név, a hajóskapitány, mellette még Matt Lanter és Thomas Jane ismerős. De túljátszott az egész.

Jó kis cápás borzongás helyett maradt az, hogy utáljam a játszmát és a bűnbakképzést.

 

USS Indianapolis - 5/3 a magánéleti szálak tipikusak. A karakterek vázlatosak. A cápás akciók nagyon olcsók.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDPE-NronKk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2414174351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása