Minden napra egy film

Minden napra egy film

Godzilla Minus One

2024. július 20. - BBerni86

A film kapcsán belegondoltam abba, mennyi ázsiai film- vagy sorozat akad, aminek az eredetijét nem is ismerem. Tudom, hogy onnan jött, de van amerikai változat és azzal elégedett is vagyok. Többnyire. Nem is próbáltam valami eredetit megtalálni.

Most felmerült bennem, lehet, hogy kellene?000godzilla-1.jpg

Ott volt az a sok horror, aminek az eredetijét nem ismerem. Az Átok franchise, de a nagy kedvencem, az első Kör eredetije is onnan érkezett. A hét mesterlövész szamurájos verzióját se láttam még soha. Godzilla is szépen illik a sorba: először megnéztem a Jean Reno nevével is fémjelzett változatot, aztán jöttek szépen sorra az új filmek. Most már Konggal karöltve. De eredeti, japán verziót eddig nem láttam.

A Minus One különben megérte a rászánt időt. Az első, hogy ennek nem csak valami felesleges és értelmetlen köret a kerettörténete. Nem csak annyiról akar szólni az egész, hogy jön Godzilla és pusztít. Japán elvesztette a világháborút, és a főszereplőnk egy fiatal kamikaze, aki megtagadta a parancsot, élni akart. Géphibát jelentett, leszállt és balszerencséjére az egyik első Godzilla támadás elszenvedője lett. De túlélt. Hazament, a romok közé. Ahol aztán szembesült azzal, hogy kamikaze-ként neki szégyen, hogy túlélt. Mennyire romokban van minden. Hiába kap célt - egy elárvult kislány és gondviselője eltartója lesz -, igazán nem tud továbblépni. Ahogy a filmben megfogalmazzák: az ő háborúja még tart.

Csak éppen Godzilla megint feltűnik, ezt a területet veszélyezteti, és valamit tenni kell ellene. Ott találja magát az első vonalban és jobban összeszedni magát, mint ahogy eddig sikerült neki.

Körötte ott a sok mellékszereplő, és mindenki cipeli a traumáit. A háború, és ami utána jött. Így van egy csapat, van egy küldetés és csak ezek mellé építik be, hogy Godzilla miképpen rombol. Mert természetesen ez szörnyfilm, nem marad ki ez sem. Bemegy a városba, pusztít, és meglepően értelmesen tudja a film használni a képességeit. Legyen az az ereje, vagy az a bizonyos atomsugár, amit kilő. Azzal az amerikaiak is próbálkoztak, de negyed annyira nem sikerült eltalálni a bemutatását, mint itt.

Azzal azért bajban lennék, hogy mennyire lett jól sikerült maga Godzilla figurája. Személy szerint a CGI000godzilla-1_2.jpg mutatósabb az amerikai változatban, ebben van valami túlzottan mű. De csak magában a külsejében - a viselkedése, ahogy ki vannak találva és meg vannak mutatva olyan részek, mint a sugár bevetése, nagyon működnek. Vagy a gyógyulási képessége. Itt sokkal jobban érezni, hogy hagyományai, mitológiája van, sokkal többet foglalkoztak vele.

Vagyis, a szememnek is megfelelt ez a film. Vannak kifejezetten jó ötletek benne, és hamar túllendültem azon is, hogy Godzilla gumi hatású. Annyira szépen meg van komponálva, amikor a vízben csapnak össze vagy a városban kezd tombolásba.

Ütős és nekünk új az a háttér is, amibe bele lett helyezve. Japán egy vesztes háborúból próbál magához térni, és innen - vagy a háborút megnyerő amerikaiak filmjeiből inkább - új az a mélység, amibe ők kerültek. Nem egyszerűen a hatalmi státuszuk veszett oda, hanem a mindennapjaik olyan szilárd alapja is, mint a császárba vetett hit. Egész más egy olyan országban nekiindulni az új életnek, ahol ünnepelnek és hősnek kezelnek, meg ahol kénytelen vagy elmenni aknákat szedni - azt kifejezetten jól ábrázolták különben -, hogy legyen tejporra pénzed. Ahol leköpnek, amikor kiderül, hogy mit csináltál a háború alatt.

Tetszett az is, hogy a film kritikus saját magukkal is. Itt van egy folyamata, ahogy az emberek is elkezdik átértékelni magukban a korábbi magukat, az országot. Shikishima számára és mindenki másnak is szégyen, hogy él. Hogy nem adta az életét a háborúban. A szomszédja konkrétan azzal is vádolja, hogy az ilyen parancsot megtagadó kamikaze pilóták miatt vesztették el a háborút. Más lett volna, ha mindenki teszi a dolgát. De aztán maguk a résztvevők is ki tudják mondani, hogy az alap hozzáállásukkal volt baj. Pazarlók voltak, főleg az embereik életével. Miért ne ugorhatott volna ki a pilóta az utolsó pillanatban? Miért nem kaptak a tankjaik biztonságos páncélozást? Szórták az életet, a sajátjukat is, ahelyett, hogy becsülték volna. És nem csak szembenéznek ezekkel a traumákkal, de tovább is lépnek majd. Fejlődnek. Megbocsátanak egymásnak és pl. amikor Shikishima majd Godzilla ellen indul kamikaze akcióra, a szerelők már betettek neki egy katapultülést, hogy ne haljon meg, ha nem muszáj.

Lehet a karaktereknek drukkolni. Sokan fejlődnek, megvannak a humoros mellékszereplők és a nagy pillanataik is a történetben. Ez az, a szereplők és a történet kidolgozottsága, amit az amerikaiak a látvánnyal akarnak feledtetni. Itt meg inkább ez az alap, amihez hozzátették, hogy egy szörnyfilm is, Godzilla tombolásával.

Nem dicsérgetem tovább, szépen össze lett ez rakva. Az anime szeretetem miatt az sem volt furcsa, hogy japánul nézzem. Még inkább autentikusabb is attól, ha az ember nem keres szinkronos vagy angol verziót.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2118451075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2024.07.28. 21:36:39

látvány nagyon ott van, csak egyszer akart leugrani a cgi a képrenyőről. A történet inkább érdekes, mint jó, és sajnos legalább fél órával hosszabb, mint az még kellemes lenne!
süti beállítások módosítása