Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sand Castle

2018. augusztus 30. - BBerni86

Háborús, csatornát építős, merényletes.

Matt Ocre okos srác, de az egyetemhez támogatóra van szüksége. Azért jelentkezik a seregbe, hogy majd tőlük kapott ösztöndíjjal szerezhesse meg a diplomáját. Balszerencséjére a jelentkezése után megtörténik 9.11 és mire észbe kap, Irakban találja magát. Nem akar háborúzni, a helyét sem leli itt, de nem sikerül leszázalékoltatnia magát, mennie kell. Tisztítanak meg lázadóktól várost, kísérnek vízszállítmányokat. Barátokat veszít el, és nem érti, miért. Majd egy vízvezeték megépítésére vezénylik ki, amibe a helyieket is be kellene vonni. Matt talál itt egy tanár személyében segítségre, és értelme kezd lenni a munkájának. Ám akkor szembe kell néznie azzal, mire képesek a terrorista eszmék, és újabb veszteségek kérdőjeleznek meg mindent.

A Netflix filmeket is szoktam szeretni. Már akadt ugyan olyan, ami nagy csalódás volt, de eddig nem az volt az letoltes_14.jpgátlag élményem. Most azonban sikerült megint egy olyan filmjükbe belebotlanom, ami nekem életidegen.

A Sand Castle legjobb része, és ez bután hangzik, de most nagyon így érzem, a címe. Homokvár. Kifejezi a helyet, ahol a katonák élni és dolgozni kényszerülnek. Kint a sivatagban, ahol más sincs, csak homok. A háborús helyzetektől is olyan benyomásom volt, mintha csak homokvártól haladnának egy újabb homokvárig. Ugyanakkor a filmben megjelenik a törekvés, hogy ezt a homokot termőbbé tegyék. Azért kell a víz, azért csatornáznak. De mindaz, hogy lehet itt bármin is javítani, homokvár. Amikor elkezdik elhinni, és haladnának, jön pár terrorista és jól belerúgnak a homokvárba. Szóval igen, a címe tetszett nekem legjobban.

Mert maga a film nem jött be. Alapból nehezen nézek háborús filmeket, és ennek az eleje annyira tipikus volt, hogy erősen altatóként is hatott rám. Adott a srác, aki az egyetemi tandíjat megtámogatva jelentkezett katonának, de nagyon hamar elege lett a kinti életből, de mivel nem tudja magát sebesültként hazajuttatni, belekerül a hadműveletekbe. Lát és részt vesz katonai bevetésen, közben próbálja fejben is helyretenni a dolgokat. Leírva nem is tűnik olyan rossznak, de nézni nagyon az volt. Egyszerűen unalmasak a csatajelenetek, és nem is látványosak. Pedig lövészes filmet is fel lehet dobni, lásd az Ellenség a kapuknál.

Az jobb volt, amikor a vezetéken dolgoztak, és a helyiekkel is kooperáltak. Értem, miért kellett ezt a szálat ilyen durván megtörni, de ettől függetlenül nem tetszett. A végére olyan érzésem volt, hogy összecsapták.

Meg különben is, az egésznek az értelmét nem találtam meg. Annak akar a példája lenni, hogy az államoknak volt egy homokvára a fejében, hogy milyen Irakot akarnak, aztán amikor szembesültek a nehézségekkel, gépre ültek és hazamentek? Megfordult a fejemben, hogy a politikai üzenetet kellene keresnem benne, de nem állt rá az agyam.

Szórakoztató filmnek meg nem működik.

A karakterekkel is bajba voltam: Ocre és a tanár volt felismerhető, kicsit egyedibb, a többiek összefolytak nekem – pl. Henry Cavill figuráját alig ismertem meg, hiába kerestem végig.

Egyszer megnéztem, de ennyi bőven elég is volt belőle. Nekem nem tetszett.

 

Sand Castle - 5/2 fura volt, maga a sztori is. Nem tudott igazán hatni, a látvány átlagos, és mi az üzenet?

https://www.youtube.com/watch?v=8hq28cZ938E

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2014208495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása