Minden napra egy film

Minden napra egy film

Kereszthalál

2018. augusztus 31. - BBerni86

Nyomozós, vallásos, ördögűzős.

Nicole fiatal újságíró, aki soha nem tudott hinni, de az utóbbi időszakban kifejezetten vadászik is olyan témákra, melyekben a vallást és egyházat támadhatja. Így bukkan a román pap esetére, akit gyilkosságért perel az állam, hiszen egy fiatal lány meghalt, míg az atya ördögűzést hajtott végre. Meghallgatja az atyát, a lány családját, és kereszthalal.jpgszembe kell néznie vele, mennyire vakon hisznek. Milyen démoni jelenések tanúi voltak. Egy fiatal pap, Anton is igyekszik visszanyerni Nicole hitét istenben. Aki azt veszi észre, hogy a halott lány körüli jelenések most őt kísértik. A vágya Anton atya iránt, az italában megjelenő legyek, a látomások. Miközben leköveti, hogyan szállt a démon testről testre, ő is egyre nagyobb veszélyben forog.

A vallásos horror, ha belegondolok, általában két nagy témát jár körbe. Az egyik a Sátán fia közénk érkezik jelenség és annak következményei. A másik az ördögűzés, a megszálló démonok rémtettei és kiűzésük. Most a szellemes téma népszerűbb, de azért ezekben a klasszikus, vallásos témákban is születik egy-egy új film.

Ilyen a Kereszthalál, aminek a címe megtévesztő lehet. Az eredeti angol kicsit mást is jelent, a folyamatot, amikor a sikertelen ördögűzés miatt a démon a világban marad, és új testbe költözik. (A filmben ezt többször is hosszan magyarázzák.) A magyar változat annyira utal a cselekményre, hogy a film központi nyomozását szolgáltató ördögűzéskor mindenféle vallásos tárgyat tettek Adelina köré, illetve egy keresztre fektették ki a szertartás alatt, de természetesen nem feszítették meg.

A cselekménye még jó is lehetne, nekem szokott tetszeni, ha a horror thrilleresen egy nyomozás körül bomlik ki. A kedvencem, a Kör is ilyen. Itt is Nicole nyomozgat, csak éppen nem lett izgalmas. Annyira magától értetődőek a fordulatok, hogy nincs feszültség, és nincs min meglepődni. Ki van hegyezve arra, hogy Nicole egyre közelebb sodródik a démonhoz, és természetesen nem maradhatott ki egy újabb ördögűzés sem.

Amivel megint akad egy kis bajom, de majd a SpoilerZónában elmesélem pontosabban is, mi nem tetszett azzal kapcsolatban.

Látványra látszik a kis költségvetés, a kevés és nem túl látványos horror elem. De cserébe a jump scream jól van használva. Egynél-egynél meg is ijedtem, még akkor is, ha pontosan az történt, amire számítottam.

A helyszínválasztás se rossz, nekem simán visszajött a kelet-európai életérzés. Amit nem kaptam meg CGI-tól, némileg kárpótolt az autentikus környezet.

Az, hogy nem egy kiemelt film, a szereposztáson is látszik. Mivel Kingsman rajongó vagyok, nekem ismerősen cseng Sophie Cookson neve, még akkor is, ha a második részben nem kapott túl nagy szerepet. Annál nagyobb a szerepe a Netflix thrillerben, a Gypsy első évadában – bár azt hiszem, nálunk ez sem lett sikersorozat, szinkronnal még nem is elérhető. Nem ez élete legjobb szerepe, sokkal nagyobbat játszott a Gypsy csábítójaként. Mellette csupa ismeretlen arc, vázlatos papírfigura karakter.

Egyszer meg lehetett nézni, de nem újítja vagy teszi újra népszerűvé a zsánert, az is fix.

 

Kereszthalál - 5/3 jól használt jump scream, de a történet átlagos, a vége még össze is van csapva.

https://www.youtube.com/watch?v=9J33S2HC8xA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7314212411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása