Minden napra egy film

Minden napra egy film

Végzetes túra

2018. október 10. - BBerni86

Baráti társaságos, kirándulós, életben maradásért küzdős.

Pár barát, két pár kikapcsolódásképpen a hegyekbe készül túrázni. Ki kell szakadniuk a mindennapokból pár órára, legfőképpen Chloe-nak, akinek a napokban a kezei között halt meg egy betege, és még mindig kísérti az eset. De már az indulás is nehézkes: csatlakozik hozzájuk Guillaume, Chloe exe, aminek a jelenlegi barátja nem éppen örül. A tervezett út le van zárva, el sem tudnak indulni. Frank átmászik, a többiek követik, és egy ideig élvezik is a környezetet. Ám a kötélhíd leszakad mögöttük, fent ragadnak a hegyen. Próbálnak lejutni, miközben rádöbbennek, hogy a hegy vadorzók otthona. De nem állatokra, hanem emberekre vadásznak, most éppen őket vegzetes_tura.jpgakarják elkapni és megölni.

Nem éppen ezt vártam a filmtől. A címe ugyan arra utalt, hogy a Végzetes kitérőhöz hasonlóan valamilyen fura emberek fognak másokra vadászni, de sokkal jobban díjaztam volna, ha a természet lett volna az ellenfél. De nem, kaptunk egy érthetetlen és alig emberszerű emberkét a hegyekben.

Ezzel indítom is a bajok felsorolását: ugyan, miért volt az a figura a hegyekben, és mégis minek lett az a hobbija, hogy felkoncolja a turistákat? Ki nem állhatom, amikor teljesen érthetetlenül ott a gyilkos és csak gyilkol. Nekem hiányzott a motiváció, vagy legalább valamilyen logika. Így semmi értelme nem volt a gyilkosságoknak, és az se derült ki, mégis, mit kezd a testekkel. Még csak kannibál se volt, fogyatékosnak is tűnt, de annyi esze azért volt ugyanakkor, hogy 5 életerős felnőttet egymaga elkapjon? Az ilyen típusú gyilkos maximum gyerekként volt ijesztő és érdekes, amikor az első Péntek 13 részeket láttam. Ma már untatnak.

Sajnos, a film is azt teszi, hogy rátérjünk a következő problémára. Nem indul rosszul, a tipikus, de jól elkapott személyes konfliktusok, a természetbeni kihívások (tériszony sziklamászáskor, a leszakadó híd) még le is kötöttek. Aztán jött a gyilkostól menekülés, amin viszont végig fogtam a fejem. Az a típus, amelyben az áldozat rohan, a gyilkos lassan sétál, mégse lóg meg előle senki. Nem különösebben véres a film, a gyilkosságok is semmilyenek, ha éppen mutatva vannak. Csak szép sorban hullnak az emberek és ennyi.

Hármas probléma: a karakterek. Velem sikerült hamar mindenkit megutáltatni. A szerelmi háromszög szereplői annyira pitiánerek, hogy amikor a nyakukon a gyilkos, össze kellene fogni, hogy legyen esélyük egymás ellen, a két srác akkor is keresztbe tesz egymásnak, és mondhatni, elvégzik a gyilkos helyett a munkát. Chloe se jobb, aki a fél filmet átnyavalyogja. Frank és Karine talán kicsit elviselhetőbbek, de persze ők ketten az első áldozatok.

Ismert színész, vagy olyan, akit itt láttam először, de jót játszott: nincs benne.

Látványra semmilyen, és a kamerázás kifejezetten irritáló. Tudom, hogy ezt a rázkódó felvételes módszert azért csinálják, hogy visszaadják a menekülés káoszát, a szereplők zaklatottságát, de változatlanul rühellem nézni. Nekem még a gyomrom is felkavarja. Itt pedig akadt ilyen módszerrel felvett jelenet bőven.

Összességében nem jött be a film. A kezdetén még láttam benne ötletet, aztán nagyon hamar elveszett minden érdeklődésem. Nem tetszett!

 

Végzetes túra - 5/2 az alapötlet érdekes lehetne, de se nem ijesztő, se nem rejtélyes a végeredménye.

https://www.youtube.com/watch?v=8z9Gy1eJQUE

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3614293287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása