Minden napra egy film

Minden napra egy film

Pál, Krisztus apostola

2018. október 29. - BBerni86

Hites, kitartós, közösséges.

Néró császár alatt Róma lángokba áll. A császárnak egy bűnbakra van szüksége, amit a keresztények közösségében vél felfedezni. Lefogatja Pál apostolt, a keresztények egyre keserűbb mindennapokat élnek. Az arénába vetik őket meghalni, vagy felgyújtják őket nyilvánosan. Fülöp, a görög származású keresztény orvos a városba érkezik, hogy lejegyezze Pál életét és a tanításait. Közben a római keresztényeknek döntést kell hozni: maradjanak, segítsenek Róma nyomorultjain, ha közben veszélyben az életük, vagy meneküljenek, amíg még van kiút? Mauritius, a római katona is komoly döntéseket kell, hogy meghozzon. A börtön fejeként neki kell pal_krisztus_apostola.jpgmegkeseríteni a rabok életét, miközben a kislánya odahaza haldoklik. Miért nem segítenek rajta az istenek?

Megfordult a fejemben, hogy rossz időpontban nézem ezt a filmet. Húsvétkor, adventkor, karácsonykor, vagy valamely másik keresztény ünnepkor jobban hangulatban lennék hozzá, Mert sajnos nem történelmi kalandfilm, amit bármikor szívesen elnézek, hanem egy vallásos, hittel teli film, ami vallási kérdések körül mozog.

Nekem elsőre nem is állt össze a történet. Igen, Néró és a keresztényüldözések nekem is megvannak történelmi tanulmányaimból, és ilyen-olyan olvasmányokból. A Quo vadis, vagy éppen az Időfutár sorozat is kiokosított a korból. De nekem ehhez a korszakról az rémlik, hogy Néró Pétert akarta kivégeztetni, és végül is, mártírt is csinált az apostolból. Itt viszont Pál apostol szerepel, nem Péter. Ezt idő volt helyretenni magamban.

Furcsa volt az is, hogy nehéz eldönteni, mi a film fő szála és konfliktusai. Kicsit olyan, mintha egy nagy mozaik lenne, amiben a szereplők életútja néha összefut. Lukács az, aki összeköti a szálakat, de igazából ez nem az ő története. Pálé, aki a halálra készül, és akitől mindenki a válaszokat várja. A római keresztényeké, akik szenvednek. A római katonáé, akinek a meggyőződéseit kell leküzdenie, hogy megmenthesse a lányát. Fülöp ismer mindenkit, és köti össze a szálakat, de ennyi.

A szerkezetet tovább bonyolítja, hogy Pál történeteiből – igaz, elég homályosan és nem részleteiben – az ő múltja is megelevenedik. Az izgalmas lehetett volna, hogy egy olyan fiatalember, aki megszállottan vadássza Krisztus követőit, hogyan válik az egyik legismertebb apostolává. De itt nem erről mesélnek. Amiért kár is.

Bár ennyi szál van benne, mindben több szereplővel, mégis lassú a film, és úgy éreztem, nem nagyon történik benne semmi. Jelenetek ismétlődnek! Legalább háromszor végig kellett néznem, ahogy Mauritius felesége a férjének támad, hogy mentse meg a lányukat.

A film látványvilága is sok szépítéssel is csak tévés. Nem hiszem, hogy sok pénzből forgott volna, nem is látunk semmi olyat, amit megjegyeznénk, vagy nagyobb költséggel járt volna leforgatni. Minimál helyszín és díszlet, egyszerű ruházat a jellemző a filmre.

Bár tudnám a szereposztással vigasztalni magam, de most az se ment. James Caviezel nekem szimpatikus, de nem tudott nem az eszembe jutni, hogy a Passió Jézusa ő volt. Most meg Lukács… jaj.

Egyszer meg lehet nézni, a hitről sok mindent beszélnek, de nem egy nagy élmény ez a film.

 

Pál, Krisztus apostola - 5/3 érthető a film célja és a nemes üzenete, de annyira erőltetett, hogy az már fájdalmas.

https://www.youtube.com/watch?v=LyOqQZUDdO4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6914329581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása