Minden napra egy film

Minden napra egy film

5 film, amit látnod kell

Háborús - VH

2018. november 06. - BBerni86

5: Hadak útján – Spielberg, kissé romantikus színekkel festve. Adott egy fiú, meg a lova, akiknek el kell válni af5_3.jpg kitörő háború miatt, mivel a lovat elviszik a seregbe. Gazdák sora követi egymást, a háború válogatott poklai, míg újra egymásra találnak a gazdájával. Talán helyenként nyálas, de roppant látványos film, ami olyan képekkel és jelenetekkel sokkol, hogy az ember csak arra gondol, soha többé háborút!

4: Ryan közlegény megmentése – újra, Spielberg, de itt nincs romantika, csak brutalitás és f4_3.jpgborzalom. Egy anyának egyetlen napon viszik ki a fiai haláláról tájékoztató leveleket – és az utolsó gyerek, a legkisebb is a fronton van, eltűnt. A kormány úgy dönt, Ryan közlegényt hazaviszik az anyjához. Különleges osztag szerveződik olyan tagokkal, mint Tom Hanks és Vin Diesel, akik nekivágnak a háborús kontinensnek, hogy aztán Ryan közlegény oldalán is csatába menjenek. Erős szereposztás, jól komponált akciók, és a végére az érzelmeinkkel is játszanak egyet.

3: A halál 50 órája – a klasszikus éra egyik nagy alkotása, melyben a németek utolsó f3_3.jpgtankokkal megkísérelt offenzívájának állítanak emléket. Látványos film, emlékezetes tankos csatajelenetekkel – ehhez képest a Harag piskóta – és a klasszikus háborús filmeknek megfelelően amerikai hősökkel. De ebben a filmben a németek szemszögét is követhetjük, és ott is van egy olyan értékrendszer, ami bőven több mint egy üres filmes gonosz. Azért szeretem a filmet, mert jó háborús filmnek, de mellette komoly emberi drámákat is taglal. És nagyon átjön belőle, milyen katonai és technikai fölénnyel vágott neki a Birodalom a háborúba, és milyen hősiesség kellett, hogy megállítsák Hitlert és a nácikat.

2: Ellenség a kapuknál – Leningrád, az orosz front legvéresebb helyszíne. Ahol a f2_3.jpgkatonák felét már fegyver nélkül zavarják ki a frontra, azzal a paranccsal, hogy kapják fel az előttük lelőtt társuk puskáját. Éhezés, pokoli túlerő, reménytelenséggel néznek szembe az oroszok. Kell nekik egy hős, amit a propagandafelelős egy mesterlövészben fedez fel. Hamarosan már az egész város azt lesi, a német vagy a szovjet mesterlövész legenda teríti le a másikat. Hangulatos, szórakoztató film lett ez is, amiben ott a háború pokla, de szerelmi szállal is árnyalják az eseményeket. A szereposztás parádés, Jude Law és Ed Harris párbajozik, és a játszma az elmék harca is, nem csak a puskáké.

1: Levelek Ivo Dzsimáról – Clint Eastwood páros filmet rendezett a csendes-f1_2.jpgóceáni frontról. Az amerikai hőseposz különösebben nem hagyott bennem nyomokat, de a japánok szemszögéből bemutatott Ivo Dzsima film egészen kivételes. Már az eleve ad neki egy pluszt, hogy nem az amerikai szemszöget mutatja, hanem a japán kiállást, hitet, bátorságot. Ezek az emberek is hősök voltak a saját oldalukon, nemes jellemek sorával a soraik között – ha másként végződik a háború, őket tekintenénk hősöknek. Eastwood képes volt jellemeket, emberi tragédiákat átadni, miközben tempós akciós háborús filmet is rendezett. Igazán ebből a filmből lehet megérteni, miért volt annyira pokoli az Ivo Dzsimáért folytatott csata. Talán sokakat elijeszt, hogy Eastwood japánul forgatta, így feliratos nézetre vagyunk kötelezve, de kár lenne ezért kihagyni, nagy film, és már vannak benne nyomok, hogy milyenek lesznek az új generációs háborús filmek.z4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1314355799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása