Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gengszterzsaruk

2018. november 09. - BBerni86

Bankrablós, rendőrökkel játszmás, átverős.

Nicholas O’Brien sheriff közismert arról, hogy nem nyugszik, amíg nem kapja el a célpontját. Neki nem okoz lelkiismeret-furdalást, ha az elkövető nem marad életben, csak kerüljön rendőrkézre. Annyira munkamániás, hogy arra a házassága is rámegy. De nem ér rá ezen búslakodni, mert egy rablóbanda nyomába jár. Profik, akik katonai precizitással hajtják végre a rablásokat. A banda új tagját hálózza be, egy nem rég szabadult csapost, akinek egy újabb eset a börtönt jelentené örökre. De a bandának is megvan a maga terve, és a bandavezér, Ray személyes játszmába kezd Nickkel. Az egyik el akarja kapni a másikat, aki megmondta, hogy őt nem fogják lecsukni. Nick nem is sejti, mekkora az a terv, amit meg kell akadályoznia.gengszterzsaruk.jpg

Először is, miért ez lett a címe? Ahogy elolvastam, azt hittem, a rendőrök is korruptak, és valami olyasmi lesz ez, mint az Első gyilkosság. De egyáltalán nem, és az eredeti címben sincs semmi ilyesmi. Szabad fordításban olyasmi lenne, mint a Tolvajok odúja. Az egy fokkal jobban ki is fejezi, mit lehet várni ettől a filmtől.

Ha már hasonlítgatom, szerintem sokkal közelebb van a Közönséges bűnözőkhöz, mint azokra a filmekre, amelyekre a magyar címből asszociáltam.

De pont az a baja is, hogy nagyon felidézte bennem a Közönséges bűnözőket. Mert ugyanazt a poént lövik el, amit abban a filmben. És mivel amúgy is az jutott róla eszembe, semmi meglepetés nem volt benne. Nem sikerült eredetien felvezetni azt a csavart, pedig lehetett volna valóban meglepő. Nem lett.

A cselekmény pedig túlzottan el van nyújtva. Mintha olyan mesteri egymás elleni játék lenne, mint a Szemtől szembe. De nem az, így legtöbbször csak húzzák az időt, és ostobán játszmáznak egymással rendőrök és tolvajok. Az akciójelenetek, tervezés jobban a helyén van a filmben, de többek akartak lenni egy heist mozinál, vagy egy rendőrfilmnél, de nem bírta el a film azt a plusz réteget, amit érzem, hogy bele igyekeztek erőszakolni.

Az akciójelenetek – látszik bennük az igyekezet, de nem tűntek se reálisnak, se nem elszálltak. Meg különben is, az egymásra lövöldöző rendőrök és tolvajok nem tudnak lekötni. Különösen irritált, hogy volt olyan, amikor annyira külön vette a kamera a két csoportot, hogy nem is hittem el, hogy egy térben mozognak. Végig azt vártam, ki fog derülni plusz poénként, hogy nem is egy helyen vannak. Pl. egész máshol zajlik a rablás, mint ahol a rendőrök bevetésre készen várnak. De nem, csak a kameraállás volt majdnem egészen végig fura az utolsó nagy hajszában és üldözésben.

A karakterek is látszólag eléggé mélyítettek, de igazából sok üres dolog van bennük. Minek állnak a katonák bankrablónak? Mik azok a félbehagyott szálak Nick magánéletébe? Emberibbnek igyekeznek őket mutatni, mint puszta rablók és rendőrök, de ahhoz normálisabb történeteket is adhattak volna nekik.

Fanyalgok, de főleg azért, mert jobb forgatókönyvvel több mindent ki lehetett volna hozni ebből a filmből. Sajnálatos, hogy megelégedtek a középszerrel.

Gerard Butler meg indulhatna egy Russel Crowe hasonmásversenyen…

De nem gonoszkodom tovább, egyszer megnéztem, elég is volt belőle ennyi.

 

Gengszterzsaruk - 5/3 okos akar lenni, de láttuk már ezt a csavart. A színészek túljátszanak, erőltetett az egész.

https://www.youtube.com/watch?v=9Mc4oPuZdFc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr514361031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.12.28. 14:31:27

Szemtől szemben, The Shield mixe, csak színészek nélkül (bocsi, 50 Cent).
Nagyon terjengős, illetve bántóan kurva laza és nagyon profi mindenki benne.
Gerard Butler a szegény ember Russel Crowe-ja...
süti beállítások módosítása