Minden napra egy film

Minden napra egy film

Egy olyan srác, mint Jake

2018. november 10. - BBerni86

Családos, iskolakeresős, konfliktusos.

Jake különleges kissrác. Kreatív, okos, ugyanakkor furcsa is. Fiú létére szeret szoknyát hordani, tündérmeséket hallgatni, hercegnőset játszani. Amikor elkezdődik az iskola vadászat, a tanárnője próbálja finoman figyelmeztetni az anyját, hogy a fiának van egy olyan oldala is, melyet a bemutatkozó levelekből ki lehet hagyni, de amint találkoznak a fiúval, nyilvánvaló lesz, hogy Jake más. Alex, aki szenved az anyja kritikájától, most a fia miatt kezd el aggódni. Egyre nagyobb otthon a feszültség, lassan már a férje sem tudja, mit mondhat vagy tehet otthon anélkül, hogy azzal bántaná a felségét – aki újra terhes, így a szokottnál is jobban vigyáznia kellene magára.egy_olyan_srac_mint_jake.jpg

De most komolyan, mi volt ezzel a filmmel a cél? Ültem előtte, és a felétől egyszerűen nem értettem, mire akarnak kilyukadni vele. Családi dráma, ez egyértelmű, de aztán megakadtam vele. Mi az üzenet?

Ha a film konfliktusait nézem, már ott is ellentmondásra akadok. Az elején úgy tűnt, a tanárnő azért is sugalmazza Alexnek, hogy vegye bele a bemutatkozó levelekbe, hogy Jake lányos, hogy ezzel is plusz pontot szerezzenek, ezzel is fel lehet tűnni. De utána teljesen visszájára fordul az egész, mintha szégyenfolt lenne, amit leplezni kell és leszoktatni róla a gyereket. A film végére Alex össze is szólalkozik a nővel. Nekem meg még mindig nem világos, hogy ez elején az ott mi volt. Hogy lett egy lehetséges pontszerzésből szégyenfolt?

Aztán, ott van Alex konfliktusa az anyjával. Az asszony akármit tesz, Alex azt támadásnak értékeli. A fiát is igyekszik távol tartani tőle, és végig érezhető, mennyire viszolyog, amikor az anyja beszél vele, mindegy miről. A film végére ki is mondja, hogy úgy érzi, az anyja lekicsinyli őt is, meg az életét is.

Alex nekimegy a férjének is. És amik ott hangzanak el, szerintem még ott van a film tartalmának leginkább a veleje. Amikor Greg a neje fejére olvassa, hogy az ő hibája is, hogy ilyen a fiuk. A nő az, aki minden este lányos tündérmesét olvas neki, megvesz neki minden hercegnős holmit kérés nélkül. És komolyan megsértődik, ha a fiú lányosságát bárki észre meri venni – amit a filmben többször is látunk, Alex teljesen megsértődik, amikor az egyik barátnője úgy jellemzi egy ismerősnek Jake-et, hogy lányos.

Úgyhogy, a film végére már addig jutottam, hogy ez nem is a gyerek drámája. Hanem a szülőké. Csak sajnos annyira erőltetettnek éreztem a vége és az eleje miatt! Az elején nekik semmi bajuk, a végére is visszaesnek idill földre, akkor miért kellett a balhézás a cselekménybe? Hiába próbálom, nem tudom kihámozni a film lényegét, mert az elejét, a közepét és a végét nem érzem logikusan összetartozónak.

Ha ezeket külön lehetne kezelni, jobb lenne a benyomásom…

Mert különben a film értelmes kérdéseket vet fel, van benne dráma is, csak az egész valahogy képtelen összeállni.

Pedig a casting kifejezetten erősre sikerült. Az anya Claire Danes lett, az apa Jim Parsons, a tanárnő Octavia Spencer. Látni rajtuk az igyekezetet, és mégse, a cselekmény lehúzza.

Összességében nekem nem tetszett, nem éreztem logikusnak a filmet.

 

Egy olyan srác, mint Jake - 5/3 a témafelvetés érdekes, a casting erős, de mi volt ennek az értelme? Nem jövök rá.

https://www.youtube.com/watch?v=yR-5Rme7sQ8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8314363923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása