Minden napra egy film

Minden napra egy film

A jogdoktor

2018. november 21. - BBerni86

Jogvédős, hibázós, elves.

Roman J. Israel jogdoktor, aki egy bíróságon szereplő ügyvéd mellett látja el a háttérmunkát. Amikor a társa kórházba kerül, kénytelen maga elmenni a bíróságra, és átvenni az ügyeket. De a család nem akarja így tovább vinni a céget, az eseteket átadják George Pierce-nek, egy nagy iroda egyik vezető ügyvédjének. Pierce ugyan állást ajánl a férfinak, de ő hű az elveihez, nemet mond, jobban szeretne a jog megreformálásán dolgozni, mint a pénz után futni. De anyagilag komoly bajba kerül, kénytelen elhelyezkedni George cégében. A kezdeti sikertelenség odáig vezeti, hogy visszaél egy ügyféltől kapott információval. Sok pénzt kap, hirtelen mindent a_jogdoktor.jpgmegengedhet magának, és átcsábul a jog sötét oldalára. De jön pár eset, ami ráébreszti, mit tett, mit adott fel magából. Meg kell próbálnia mindent helyrehozni, ezzel megmentve, ami a lelkéből maradt.

Az akciópapák között van egy, aki nagyon hiteles még 60-on túl is. Olyannyira, hogy egyszerűen nehéz elhinni, hogy már ennyi idős. És nem Liam Neeson, akire most gondolok. Denzel Washington, akit túlzás is akciópapának hívnom, mert még mindig nagyon változatosan választ és kap szerepeket, nem húzhatok rá egy skatulyát.

De az tény, hogy nem látszik rajta a kora. A jogdoktor tavalyi filmje, és esküszöm, a nála jóval fiatalabb Colin Farrell sokkal jobban mutatja a korát ebben a filmben.

Ami különben nagyon nem akciófilm, ez Denzel Washington komolyabb filmjei közé sorakozik fel. Jogi kérdésekkel és az emberi lelkiismerettel foglalkozik, a végére egy kis thriller elemet is hozzáadva.

Mivel az alaphang karakterdráma, nem egy mozgalmas filmre kell gondolni. Történnek benne dolgok, de nem sok, és mindig megkapja a hangsúlyt, ez hogyan hat a főszereplő jellemére. Annak rajzolják meg az útját, hogy az igaz ember is hogy csábulhat el, hogyan hagyja hátra az elveit, ha az élete nem több a folyamatos vereségnél és veszteségeknél. És megvan a pokoljárás minden stációja: hiteles, hihető útját látjuk annak, hogy romlik meg Roman.

És ez a film érdekes része, ami lekötött. Amikor újra lelket növeszt, elkezdené rendbe tenni a dolgait, rászáll, akinek a helyzetével visszaélt. Fenyegetik, Roman menekülőre is fogná. Ez viszont már abszolút nem tudott lekötni. Nem lett igazán izgalmas, olyan kis semmilyen.

Plusz, ez a jellemrajz hihetetlenebb része, a mese. Az, hogy a jó hogyan romlik meg a nyomás hatására, el tudom hinni. De ahogy visszavált… ha ilyen könnyen menne, jobb világban élnénk. Még azt is túlzásnak érzem, ahogy a pénzhajhász új főnöke, George elkezd lelkiismeretet növeszteni Roman hatására. Bár azt egy fokkal könnyebben elhiszem, mert ott fokozatos a váltás, nem olyan szélsőséges, mint Roman esetében.

Itt megjegyzem, hogy Colin Farrell nincs a kedvenceim között, én még mindig nem tettem túl magam a Nagy Sándoron, de itt egész korrekten játszik. Bár Denzel Washington viszi a prímet, aki igazi lelki drámát hoz össze, ha nem is ez karrierje legjelentősebb alakítása.

Bár jogi film, mégsem éreztem igazán annak. Csak használ elemeket a zsánerből, ahogy a végén a thrillerből. Nekem ez egy lelki dráma volt, az elvek feladásáról és ennek az áráról.

Egyszer mindenképpen érdemes volt megnézni, de nem kerül a kedvencek közé.

 

A jogdoktor - 5/3,5 a történet mélye érdekes, a cselekmény kevésbé, hiába az ígéretes szereposztás.

https://www.youtube.com/watch?v=0QhA4UkmGLw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1314383872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása