Minden napra egy film

Minden napra egy film

Orange is the new black

6. évad

2018. december 02. - BBerni86

Börtönös, viszályos, összetartós, hierarchiás.orange_is_the_new_black.jpg

A lázadást leverték, a börtönben tartózkodó rabokat átszállították szigorított fegyházba. Egy új hierarchiába kell, hogy beilleszkedjenek. Négy szárny van, színekkel megkülönböztetve, és egészen más viszonyok között. A rózsaszínek, a szellemileg nem rendben levők élete könnyű a többiekéhez képest. A C és D blokk között viszont izzik a levegő. Mindkettő élén egy nővér áll, Carol és Barbara, akik a húguk meggyilkolásáért ülnek, de már egymás esküdt ellenségei. Mindketten drogban utaznak. Miközben a lányok a gyilkosabb környezethez alkalmazkodnak, a saját démonaikkal is küzdenek. Piper és Alex esküvőt terveznek, de egy helyi kiskirály miatt Alex visszakényszerül a drogvilágba. Lorna babát vár, Red helyezkedik és bosszút akar. Daya rákap a drogra, Taystee a bíróságon küzd az igazságért. Míg a Litchfield az eset eltussolásáért egyeseket kienged, másokat szigorúan büntet.

Most akkor ezzel vége a sorozatnak? Olyan befejezést kaptunk, hogy simán benne van, hogy ennyi volt. De maradtak még bőven nyitott szálak, szóval, akár folytatni is lehetne. Egyelőre nem tudom, majd figyelem a berendeléseket.

De az aktuális évadra visszatérve, ez most valami más volt. Új helyszín, új szereplők, kísérlet a megújulásra. De mennyire sikerült? A kritikusok többnyire szerették. Elnéztem én is, de azért ez már nem az a minőség és érdekesség, mint egykor volt.

Egyrészt, már jóval jellegtelenebb az a visszaemlékezős, karaktereket elmélyítő vonal, ami dominált korábban és sajátságos ízt adott a cselekménynek. A régiekről már nincs is flashback, az újabb szereplőket igyekeztek így elmélyíteni, de talán nincs is olyan új szereplő, akit sikerült volna ezzel a módszerrel többdimenzióssá tenni. Talán Carol és Barbara sikerült emlékezetesebbre, de még ez is kérdőjeles kicsit a fejemben.

A régiek karakterei pedig minimálisan fejlődnek. Csúnya leszek, de inkább visszafejlődnek. Mondjuk, Daya sose tartozott kedvenceim közé, de legalább volt benne valami tragikus, lehetett sajnálni is. Most meg teljesen korrumpálódik, és lesüllyedt az új barátnője szintjére. Lorna, Piper érdemlegesen nincsenek is jelen a szezonban. De még sorolhatnám. Amíg nézi az ember, érdekesek. Maga a börtön, a belső társadalmi rendszer és harcok nézetik, de ha lebontom személyekre, visszasírom az első évadok karakterizálását.

Én már ott tartok, hogy a személyzet sokkal jobban leköt, mint maguk a börtönlakók. Idén megkaptuk a börtönőrök tipp-mix játékát, melyben a fegyencek erőszakos megnyilvánulásait gyűjtik, pontozzák, és pénzben játszanak. Durva, ahogy pontért feszültséget keltenek, és egymásnak ugrasztják a rabokat.

Ha kicsit a felszín alá nézünk, a társadalmi üzenet még megvan, és hatásos is. Maga az eltussolás, ahogy a Litchfield érdekei minden igazságot felülírnak. Joe Caputo, aki a legtöbbet fejlődött a 6. évad alatt, ahogy próbál kiállni a korrupt rendszer ellen, de bukásra van ítélve. A rendszer maga a legrosszabb, de a benne dolgozók is csak rontanak a helyzeten. Meg is fordult a fejemben, hogy a magyar verzió is elkészülhetne, roppantul érdekelne, hogy nálunk is ez a korrumpált világ van-e, vagy ez olyan amerikai módi.

Korábban nekem a karakterek jobban vitték, de maga a történet még mindig nézős.

 

Orange is the new black - 5/4 a karakterek, a konfliktusok, az egésznek a világa érdekes, ha az eredetisége oda is.

https://www.youtube.com/watch?v=MtW-WNfM3r8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6514410242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása