Minden napra egy film

Minden napra egy film

5 film, amit látnod kell

Kórházas sorozat

2018. december 04. - BBerni86

5: The Knick - egy cseppet kilóg a sorból, mert ezt már befejezték 2 évad után, de annyira ütős és egyedi volt, hogy f5_7.jpgmég mindig a listámon tanyázik. Sokat adott a sorozathoz, hogy kosztümös is volt. A történések az ezredfordulóval indultak, 1900-ban, amikor egy közkórházban, a Knickben több forradalmi műtéti eljárás is a küszöbön volt. Az első évadban például végig lehet nézni, hogy kísérletezték ki a császármetszést. Itt is van egy erős központi karakter, aki sokaknak Doktor House-t is eszébe juttathatja. Zseniális sebész, de komoly drogfüggő. A sorozatban bátran nekimentek olyan témáknak is, mint az első fekete doktor alkalmazása, az abortuszok, vagy a nők egyenlőségi küzdelme. Hangulatos volt, nagyon erős látvánnyal, és itt bizony a műtétek ábrázolásával sem finomkodtak. Clive Owen nagyot játszott benne, a készítők között ott van Soderbergh, de olyan ismerős arcokat is felfedezhettek, mint az idén Castle Rockba költözött Andre Holland.

4: Chicago Med - a Chicago franchise kis hazánkban valamiért nem talált közönségére. Angolul már 4 közszerv f4_7.jpgműködése került sorozatba: tűzoltók, rendőrök, jogászok és orvosok. Nekem a Med, az orvosos részleg ráadásul a kedvencem. Sokat ad neki az is, hogy rendszeresen összekötik a sorozatokat, a szereplők átjárnak vendégszerepelni a másik műsorokba. A Med, mint kórház részlegei közül elsősorban a sürgősségi kapja a hangsúlyt, ezzel is emlékeztetve a Vészhelyzetre. Szeretem benne, hogy mernek olyan eseteket behozni, amelyek erkölcsi kérdéseket is felvetnek. Hagyhatod-e meghalni a beteged, amikor meg is menthetnéd az életét? Mit teszel, ha az a gyanúd, hogy a sérült kiskorút bántalmazzák otthon? Mi a helyes, ha a kollégád régen nem látott apja visszatér, és te tudod, hogy egy pszichopata, aki kihasználná a gyerekét? És még szappannak is működik, mert bizony a dokik is emberek, és szerelembe esnek, drámáznak, nevetnek és sírnak. Idén indult a 4. évada.

3: The good doctor - valószínűleg ez a legismertebb az öt közül, amely Doktor Murphy címmel nálunk is fut. A f3_7.jpgmásodik évadát kezdte idén, és a Doktor House készítői a felelősek érte. Így nem is kell meglepődni, ha a House színészei közül valaki ebben is felbukkan. (Pl, nézzétek meg, ki az onkológus.) A történet szerint dr. Shaun Murphy küzd azért, hogy sebész lehessen belőle. Zseniális képességei vannak, de pont attól, ami miatt senki nem akarta alkalmazni: savant autista. Itt viszont kap egy esélyt, és megkezdi a rezidensi éveit. Alapvetően azon van a hangsúly, hogy Shaun hogyan küzd meg a betegségéből fakadó nehézségekkel, miközben a kórházban komplikált esetek követik egymást, és gyógyítani kell. Jó drámának, jó kórházas sorozatnak, és Freddie Highmore nagyot játszik benne. Csak az a kár, hogy Murphy mellett nincsenek olyan erős és megjegyezhető karakterek, mint House mellett voltak.

2: New Amsterdam - idei újonc, ami miatt tavaly kissé morcos is voltam. Tudni illik, ezért a sorozatért hagyta ott a f2_7.jpgThe Blacklist világát Ryan Eggold, aki abban a sorozatban a kedvenc karakteremet játszotta. De minden megbocsátva, mert ezért a sorozatért megérte. Az alaphelyzet szerint a New Amsterdam kórházba új igazgatót vettek fel, őt játssza Eggold. Aki nagyon durván felrúgja az eddigi kórházi rendszert. Ő tényleg minőségi és jó orvoslást akar megteremteni itt, és ehhez nem fél drasztikus módszereket is bevetni. Igazgatóként a kórház minden részlegébe beleszólása van, így a baleseti sebészet mellett hol a pszichiátria, hol az onkológia, máskor a szívsebészet osztálya nyílik ki előttünk. Egyelőre az orvosi eseteken van a hangsúly benne, minimális szappannal. Ami viszont magánéleti szál, az brutális. Max (Eggold karaktere) például mindenki elől titkolja, hogy rákos, és ha nem kezdik el sürgősen kezelni, meghal. Nagyon remélem, hogy berendelik a 2. évadot, és nem azzal búcsúzunk idén, hogy összeesik és Tom után Maxot is elvesztem.

1: The Resident - a The good doctorral együtt kezdett tavaly, és akkor még doktor Murphy érdekelt jobban. Def1_5.jpg idén ez is belevágott a második évaddal, és most sokkal jobban élvezem ezt a sorozatot. Amiben megismerhetjük Conrad Hawkins doktort, akinek a beteg az első tűzön-vízen át. Így akár szabályt is szeg, hogy gyógyítson. Van is bőven konfliktusa a vezetőséggel, de a betegeknek ő a kedvence. Nem csak nekik, jegyzem meg. Jók a sorozat orvosi esetei, érdekesek és a Medhez hasonlóan nem egyszer etikai kérdésekkel is szembesülünk. Ami még izgalmasabb. hogy betekintést enged a sötét, korrupciós témákba is. A közegészségügy útvesztői, veszélyei és a korrupció is szerepet kap. Nagyon durva például a sebész, aki remegő keze ellenére is műteni akar, és mindenféle trükközéssel rejti az általa megölt betegeket. (Jellemző a kórházi viszonyokra, hogy mindezért nem kirúgás lesz a jutalma. A 2. évadra ő a kórház igazgatója.) Vagy említhetném az orvosi műszergyárat, aki a nagyobb profitért lazán használ rosszabb minőségű alapanyagokat a termékeiben. Tetszik az is, hogy ez nem egyemberes show. Itt nagyon jó casting állt össze, emlékezetes karakterek sorával. Conrad, Nic, Halálkéz, vagyis dr. Bell, de Devon, Mina, Aj, és még sorolhatnám is nagyon jól sikerültek. Nekem pont elég szappan van benne, a kórházi esetek mellett a magánéleti szálakat is helyén kezelik. Végül, de nem utolsó sorban a színészek is jók és sokuk ismerős is lehet más sorozatokból. Matt Czuchry a Szívek szállodájából érkezett, Emily VanCamp bosszúangyal volt évekig a Revenge-ben, Dayal a szívembe lopta magát Az élet ízeiben, Bruce Greenwood arca ismerős lehet több mozis mellékszerepből (pl. a Kingsman 2-ből), idén jött Jenna Dewan, frissen váltan Channing Tatumtól, soroljam még? Mert vannak mások is... Szóval, nekem most ez a kedvenc orvosos sorozatom.f1-2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4714420658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása