Minden napra egy film

Minden napra egy film

Narcos

1. évad

2018. december 29. - BBerni86

Drogos, karriertörténetes, háborús, politikai.

Pablo Escobar szegénynek született egy szegény országban. Abból élt, amiből tudott: a bűnből. Csempész volt, akinek akkor jött el a nagy lehetőség, amikor Csótány megúszta a drogosok utáni hajszát, ás egyedüli ura lett a kokaintermesztésnek és gyártásnak. Kellett neki egy csempész, és a választása Escobarra esett. Aki nagyobbat álmodott, mint amit Csótány el tudott volna képzelni: az Államokat, Miamit. És pillanatok alatt egy milliárdos biznisz urai lettek, amit Escobar kemény kézzel vezetett is. Kartell szerveződött, és Escobar a szegényeket is narcos.jpgsegítette, így képviselőnek is jelöltette magát. Amikor az Államok közbeavatkozása miatt nem ülhetett be a parlamentbe, elindult egy véresebb úton. Bombamerényletek, halottak sora övezte az útját, amelyben pár DEA ügynök próbálta gátolni.

Bár elvileg a sorozat a két DEA ügynök, Murphy és Pena harca a kartell és Escobar ellen, egyáltalán nem lehetett így érezni. Mintha ők csak mellékszereplők lennének a saját műsorukban. Ez az évad keményen Pablo Escobar munkásságáról szólt, és az ő tettei voltak mindig a középpontban. Már szinte dokumentumfilmes jelleggel.

Ha jobban belegondolok, a két ügynök csak pár akciót és jelenetet kapott, a legnagyobb szerepük az, hogy Murphy karaktere az, aki narrálja a sorozatot. Tulajdonképpen ő meséli el, mit és miért tett Escobar, de az események alakításában ennél jóval kevesebb szerep jutott neki is, meg a társának is.

Escobar nevét szerintem sokan halottuk már. De tudunk ennél többet is? Én, aki filmes és regény szempontból közelítek a témához, tudom, hogy Penelope Cruz és Javier Bardem forgattak egy filmet róla, nálunk Escobar címmel ment, mely Virginia Vallejo Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart című bestsellerén alapult. De ha annyit kellett volna a sorozat előtt megmondanom, melyik országba ténykedett, már bajba lettem volna.

Most viszont sokat tudok, hála a sorozatnak. Vázolta Kolumbia viszonyait, a kartellek felépítését és a vezetőit, a kormány és a DEA ténykedését. Sokat fog ez a sorozat, és meg is tudja tartani. Úgy érzi magát a néző, hogy képbe került. Nekem kifejezetten tetszett, ahogy az eredeti fotókat, felvételeket is beépítették a szériába.

Miközben végig egy szórakoztató, izgalmas sorozat marad, amiből éppenséggel a modern kori politika egy részét is megismerjük, egy igencsak érdekes szemszögből. És azt én mindig is szerettem, ha egy szórakoztató műsor tanít is valamire.

Maga a történet meg eszméletlen. Megtörtént eset, és komolyan, nem hiszed el, hogy ez megtörténhetett. Nem akarom, nem is fogom a cselekmény fordulatait lelőni, de egyszerűen hihetetlen, amit Escobar meg tudott tenni és meg is tett.

Netflix vezető sorozat, ennek megfelelő a kivitelezése is. Maximálisan hiteles, jól néz ki. Talán csak a nagy nevek hiányoznak, de cserébe hitelesség van a nyelvvel és a helyi színészekkel is. Még, aki a legismertebb, Pedro Pascal, akié a GoT egyik legemlékezetesebb halála és megnyerő Whiskey volt a Kingsman 2. részében. Boyd Holbrook a Predator férfi főszereplője volt legutóbb, ott jobban kigyúrták, nehezen is ismertem rá itt.

Még van bőven Narcos a Netflix kínálatába, úgyhogy majd mesélek a 2. évadról is!

 

Narcos - 5/4,5 már szinte dokumentum jellegű, de szórakoztató sorozat, döbbenetes tartalommal.

https://www.youtube.com/watch?v=U7elNhHwgBU

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7614515568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása