Minden napra egy film

Minden napra egy film

Papillon

Pillangó (2017)

2019. január 16. - BBerni86

Börtönből menekülős, kitartós, barátos.

Henri, becenevén Papillon az egyik legjobb széftörő Párizsban. Jó a szakmában, randizik egy csinos lánnyal, de a főnöke bemártja. Egy gyilkosságot, amit ő követett el, Papillon nyakába varr, akit a gyarmatokra száműznek. A büntetése letelte után sem térhet haza. Ha szökni próbál, magánzárka vár rá 2, majd 5 évre. Ha ölne, lenyakazzák. De Papillon esze kezdetektől a szökésen jár. Pénz kell neki, így a bankár, fehérgalléros csaló Degának ajánl védelmet a szökése anyagi támogatásáért cserébe. A szigeten a körülmények brutálisak, mindennaposak a súlyos atrocitások, a fegyencek és az őrök részéről is. Papillon kötődni kezd Degához, így kitart mellette minden csapás közepette is, csak a szökés álmáról le nem mondva.pillango.png

Nem egyszer írtam már le, hogy még mindig le tudok döbbenni azon, mire nem képes az ember a saját fajtájával. Az közismert tény, hogy a britek Ausztráliába hajózták be a bűnözőket, de ki tudta, mi volt a francia gyakorlat kevesebb, mint 100 éve?

Ebből a filmből most megláttam, és még mindig emésztem. Ok, sziget és börtön, nem meglepő fordulat. Már Monte Christo grófja is egy börtönsziget foglya volt. De e filmen, és a valóságban korábban szabályosan rabszolgaként bántak a rabokkal, és iszonyat kemény, ahogy pl. lefejezték őket. A XX. században, hihetetlen. Arról nem is beszélve, hogy nem voltak fokozatok. Ugyanoda ment a fehérgalléros bűnöző, mint a gyilkos. A Prison Break egyik évadában mutattak egy harmadik világbeli börtönt. Már azon is szörnyülködtem, de ez még annál is brutálisabb.

Ha csak a film cselekményét nézem, akkor jó a véleményem. Érdekes, helyenként kifejezetten izgalmas is. A folyamatos szökési tervek, az ötletek, mindennek a megvalósítása. 2 óra felett van a játékidő, de onnantól kezdve, hogy megvan a főszereplő ítélete, egy percre se untam. Ugyan tudtam, mi lesz a vége, mégis többször összeszorult a gyomrom egy-egy szökést figyelve.

A gond inkább azzal van, hogy szolidak maradtak a készítők. Minden téren. Mert amit megmutatnak, az nem sok. Fejben hozzárakom a borzalmakat, de látni nem látom. Az őrök visszaélnek a rabok helyzetével. A halálos kényszermunkák. De említhetném a magánzárkát is, amit kifejezetten őrjítővé tudtak tenni a raboknak. Nincs meg az érzelmi súlya annak, amit itt könnyeden megmutatnak.

Utalnak szexuális zaklatásra – súly nélkül megyünk tovább. Dega életében először öl – kicsit kábán les maga elé, aztán gond nélkül megy tovább. Az a hatalmas élni akarás, a kitartás, ami a főszereplőt folyamatosan viszi előre – fejben oda képzelem, de a film nem mutatja, nem érzékelteti, csak ledarálja az eseményeket.

A kivitelezés is inkább rossz, mint dicsérhető. Párizs ábrázolására amúgy is érzékeny vagyok, de itt kifejezetten szegényes és nagyon látni, hogy a helyszínnek köze nincs az igazi francia fővároshoz. A sziget pokla egy fokkal jobban eltalált, de az se az igazi.

Igazából a casting vitte el nekem a sztori mellett. Charlie Hunnam a Kemény motorosok óta radaron van, Rami Malek meg nagyon jön felfelé a sztár lépcsőn. Ő itt is nagyon korrekt.

A régi változatot, Hoffman és McQueen főszereplésével még nem láttam, de sejtem, az jobb.

 

Papillon – 5/3 a történet üt, a szereposztás korrekt, de az egésznek a keménysége, drámája nincs benn.

https://www.youtube.com/watch?v=RGeNA3gy9Ic

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7114565000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2019.01.18. 13:37:48

Ez valami modern polgárpukkasztó dolog, hogy még véletlenül sem teszel a mondatzáró pontok után szóközt???

BBerni86 2019.01.18. 15:28:05

@Terézágyú: Szia! Nem tudom, miért folyik neked egybe a szöveg, mert teszek a pontok után szóközt. (Kivéve bekezdés váltásnál, ott entert nyomok.) Most direkt nézegettem a helyesírás ellenőrzővel, de sehol nem jelez, hogy kihagytam volna. Ezt is egybefolyónak látod?

Szóközzel: Igazából a casting vitte el nekem a sztori mellett. Charlie Hunnam a Kemény motorosok óta radaron van, Rami Malek meg nagyon jön felfelé a sztár lépcsőn. Ő itt is nagyon korrekt.

Szóközök nélkül:Igazából a casting vitte el nekem a sztori mellett.Charlie Hunnam a Kemény motorosok óta radaron van, Rami Malek meg nagyon jön felfelé a sztár lépcsőn.Ő itt is nagyon korrekt.

Én látom a különbséget, őszintén szólva, nem értem, nálad miért nem észlelhető.

Euscorpius Hungaricus 2019.01.19. 10:58:29

86-ban olvastam először, fiatalkorom meghatározó könyve volt. Ezek után csalódás volt a film (Még a Steve McQueen és Dustin Hoffman féle). Nyilván két órában nem túl könnyű feldolgozni egy évtizedet felölelő 600 oldalas mozgalmas, izgalmas könyvet, de akkor is többet vártam tőle. Ezt még nem láttam, kíváncsi vagyok, vajon jobb lett-e annál.

laci_52 2019.01.19. 11:37:32

A régi film annyira jó volt, hogy nagy merészség volt a regényt újra megfilmesíteni...

laci_52 2019.01.19. 23:02:04

Ezt a cikket azután kellett volna megírnod, miután a régi változatot is megnézted. mert az nagyon jó volt...
süti beállítások módosítása