Minden napra egy film

Minden napra egy film

Vakrandim az élettel

2019. január 20. - BBerni86

Megvakulós, szálloda iparos, barátságos, boldogulós.

Saliya, a barátainak Sal gyerekkora óta arról álmodik, hogy egy szállodában dolgozzon. Jól tanul, minden készen áll a terv megvalósításához. De az érettségit megelőzően furcsa gondjai támadnak a látásával. Kiderül, hogy egy ritka genetikai betegség miatt elveszti a látását: azonnali műtéttel 5%-ot sikerül megmenteni. Ő azonban nem hajlandó feladni: a saját iskolájában érettségizik jó eredménnyel. Majd igyekszik bejutni egy több csillagos hotel képzésére, de rá kell jönnie, ehhez el kell titkolnia, mi a helyzet a szemével. Münchenben jó esélyei vannak, és az első nap egy barátot is sikerül szereznie: falaz a késő Maxnek, aki cserébe majd neki segít, amikor hiányzik a látása. A két fiú összefog, és együtt nem csak a hotelben, de az életben is meg tudják állni a helyüket.vakrandim_az_elettel.jpg

Tudjátok, hogy mennyi információt szerzünk a köröttünk levő világról a szemünkkel? Közel 90%-ot. A legfontosabb érzékünk a látásunk. Így nem is lep meg, hogy eddig a látással kapcsolatos témákból inkább horror filmek születtek. Legutóbb a Madarak a dobozban, de korábban is ez volt a vezető irány.

Ám jött az Életrevalók, és megnyílt az út az olyan filmek előtt, melyek vígjátéki elemeket mernek keverni az olyan témákba, mint a bénultság vagy éppen a vakság. Az amerikaiak megcsinálják a maguk Életrevalók változatát, a németek pedig jöttek a Vakrandim az élettel című filmmel, amelyben a vakság vidám oldalát fedezhetjük fel.

Jó, azért nem. Inkább pontosítom arra, hogy a látással együtt nem kell az álmokról is lemondani. Nagyon kemény munkával, jó barátokkal leküzdhetők az akadályok, és lehet teljes életet élni. Sal sorra veszi az akadályokat, és egészen elképesztő, amit képes megtanulni és végigcsinálni. És mernek poénokat építeni arra, hogy mennyire rosszul lát. Nekem a vakság a legnagyobb rémálmom, egyszerűen rettegek tőle, így elképzelhetetlennek tartottam, hogy ezen a filmen tudok nevetni. De tudtam.

Van egy nagyon erős, támogató és pozitív légköre. Az ilyen filmeket napsugarasnak szoktam jellemezni, mert annyira tele vannak az élet szeretetével, a pozitív életszemlélettel, hogy felvidítják a nézőt. Hinni lehet tőle kezdeni magunkban, a világban. Ez ebben a filmben is megvolt, jól is esett a lelkemnek.

A történet pedig jól alkalmazza a komédia elemeket, miközben az is érdekes, hogy mit kell teljesíteni annak, aki ilyen hotelképzésre adja a fejét. Nagyon bírtam, ahogy sorra veszik a hotel elemeit, például ugyanúgy benne van a tananyagban a takarítás, mint a pincérkedés, a konyhai alapok, vagy éppen az italkeverés.

Jó volt a Max és Sal közti barátság is, nekem sokat dobott a filmen, ahogy a két fiú segítette egymást. Kellett a Max hozta vidámság, aki jó ellenpontja, de egyben kiegészítője is volt a komolyabb, nagyon lelkes Salnak.

A fiatal színészek is szimpatikusak voltak. Ugyan még nem láttam őket semmiben, de itt szépen bemutatkozott Kostja Ullmann és Jacob Matschenz is.

Azért nem az Életrevalók, nincs benne meg ugyanaz az érzelmi töltet, de nekem elég közel állt hozzá. Ez könnyedebb, viccesebb, de ugyanúgy az életet ünnepli.

 

Vakrandim az élettel - 5/4 komédia, de érzelmes is. Nagyon pozitív az üzenete, ez egy szeretnivaló film.

https://www.youtube.com/watch?v=AxWyXOrYgU8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr114573786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása