Minden napra egy film

Minden napra egy film

Zsarolás

2019. január 21. - BBerni86

Családmentős, nyaralásos, emberrablós.

Az orvos Kevin, a felesége és a 6 éves kisfiuk egy óceáni nyaralásba vetik bele magukat. Mivel a kis Andy nagy álma a hajózás, és a kalózok mozgatják a fantáziáját, Kevin motorcsónakot bérel és a szigetek között hajókáznak. Az egyiken ki is kötnek, de amikor vissza akarnak indulni, a motor nem indul. Hiába próbálnak segítséget hívni, zsarolas.jpgsenki nem keresi őket, senki nem veszi észre őket. A vízen próbálkoznak, két halász szerencsésen rájuk talál. De a férfiak pénzt akarnak a segítségért, 1 millió dollárt. Míg a férfit a bankba viszik, a családját egy szigetre rejtik el. De hiába adja nekik Kevin mindenét, vele is végezni akarnak, a családját a sorsára hagynák. Kevin túléli, de nagyon hamar rá kell jönnie, csak magára számíthat a mentésben. A rendőrség őt hiszi bűnösnek és vadászik rá.

Már nyaralni is veszélyes – tulajdonképpen erre épült a Gyilkos elmék egyik al sorozata, és a Zsarolás is ezt a témát járja körbe. Tulajdonképpen két helyen is megmutatkozik, hogy egy átlag amerikai család milyen könnyen bajba keveredhet. Elsőként, elromlik valami, és a szokásos szolgáltatásrendszer nélkül halálra vannak ítélve. Maguk nem tudják megszerelni a hajót, szomjaznak és éheznek. Majd nagyon könnyen zsarolhatóak lesznek, mert a harmadik világban mindenki kirabolja, kihasználja őket…

Igazából rendes mondanivalót ki se tudtam hámozni a történetből. Ha nagyon poénra akarom venni, akkor annyi a tanulság, hogy olyan helyre menjen az ember nyaralni, ami civilizált. Ahol bárhonnan lehet telefonálni, és nem méregetnek gyanús elemek minden utcasarkon. Ha közhelyet keresek benne, akkor mondhatnám azt is, hogy a szülő mindent megtesz a gyerekéért. Elvérezhet, kínozhatják, csak megy előre rendületlenül.

Akciófilmnek is nézhető, ha már a drámát nem lelem benne. De abban sincs sokkal több köszönet. Ugyan az alapötletben vannak jó ötletek, de nem sikerült izgalmasan kibontani őket. Egyszerre tűnik túl szerencsésnek és túl szerencsétlennek is a főszereplő – kimenekül az elsüllyedő hajóból, megleli a családját egy teljesen idegen országban a szigetek között, ugyanakkor a rendőrség simán kinézné belőle, hogy a családját kiirtani jött ide. Végre megvan, aki elrabolta őket, erre meghalnak a dulakodásba. Nincsenek benne átmenetek: vagy minden összejön, vagy semmi.

Nem lett látványos. A szigetvilág, a víz szép, de különben a film nem egy látványparádé. Kevés helyszín, kevés szereplő. Nagyon érezni belőle, hogy ez csak egy tévés projekt, ami a késő esti műsorsávba lemehet, annyi van csak benne.

Így nem meglepő, hogy se a karakterek, se az őket játszó színészek nem mennek mélyre. Kevin összes motivációja annyi, hogy a családját megmentse. A zsarolók pénzt akarnak. A rendőrség – arra rá se jöttem, ők mit akarnak. Lehetőleg úgy lezárni minden ügyet, hogy az ujjukat se kelljen megmozdítaniuk?

Ismert színész nincs benne. Igaz, Eion Bailey nagyon ismerős volt nekem, törtem is a fejem, honnan. Aztán rájöttem, hogy Once upon a time sorozatban ő volt Pinocchio. Mondanom se kell, abban sem ő volt a főszereplő.

Arra jó, hogy menjen valami, amíg takarít az ember. Vagyis, háttérzaj film, nem több.

 

Zsarolás - 5/2 az alaptörténetbe van ötlet, de a kivitel gyenge, nincs benne emlékezetes alakítás sem.

https://www.youtube.com/watch?v=cr_T1pGT8lw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1514578820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása