Minden napra egy film

Minden napra egy film

Medici

Lorenzo il Magnifico (2. évad)

2019. február 03. - BBerni86

Hatalomért küzdős, viszályos, történelmi, kosztümös.medici.jpg

A Medici család állandó támadás alatt áll. Mióta Pietro a család feje, hiányzik Cosimo erős keze és esze. Ezt érzi Jacopo de’ Pazzi is, aki rég vissza akarja venni a városvezető család szerepét és merénylettől, politikai hátba szúrástól sem retten el. Ám Pietro idősebb fia, akit egészen kis korától a Medici család reménységeként neveltek, nem engedi elbukni magukat. Átveszi az apja helyét, és sorra veri vissza Pazzi támadásait, szilárdítja a családja vagyonát és politikai befolyását. Lorenzo de’ Medici a kor embere, aki éles ésszel, remek retorikai készséggel győzi meg az embereket, és ismeri fel a lehetőségeket. Miközben egy Milánó – Firenze – Velence közti szövetségen dolgozik, egyensúlyozik a pápai érdekekkel, rátalál a családi boldogságra is. Békére törekszik, bár olyan váratlan eseményekkel is szembe kell néznie, mint húga és az egyik Pazzi fiú tiltott szerelme, öccse viszonya, Jacopo cselvetései.

Szívem szerint egészen más mellékcímet adnék az évadnak – csak nem áll módomban. Mert itt Lorenzo még igencsak az életműve elején tart, még nem ő a Nagyszerű, aki Firenzéből az egyik legnagyobb európai hatalmat faragta. Csak az úton indul el.

Az évad témája sokkal inkább a Pazzi és a Medici család viszálya, mely egy merényletben éri el a tetőpontját. Az egész évad dinamikája, a karakterek jelleme az köré szerveződik, hogy éppen mi történik ebben a viszályban, hogyan ármánykodnak vagy közelednek egymás felé. Nem véletlen az sem, hogy a legnagyobb név a stáblistán pont Jacopo de’ Pazzi alakítójáé…

A sorozat remekül keveri a szappanos és a történelmi paneleket. Ugyanolyan fontos a cselekmény szempontjából, hogy Lorenzo hogyan szeret bele a politikai érdekből elvett feleségébe, Claricébe, mint annak a folyamata, hogyan manipulálják a pápát a bíborosai. Látunk itt háborút, szerelmeket, és művészetet is. Magamban jót is mosolyogtam azon, hogy a Da Vinci démonaiban Lorenzo és Leonardo kapcsolatát mélyelemezték, így itt nem is próbálkoztak da Vinci szerepeltetésével – csak egyszer említik – inkább a kor egy másik zsenije, Sandro Botticelli tölti be a művész szerepét a Medici udvarban.

medici-the-magnificent.jpgSzimpatikus volt az a mód is, ahogy a történelmet kicsit manipulálták a cselekmény érdekében. Minden elég hiteles, és az alapjai még történelmileg is helytállóak. Csak csúsztatnak. Pl. itt Lorenzo és Clarice első gyermeke Pietro, míg a valóságban volt egy nővére is. Vagy: Bianca, Lorenzo húga valóban egy Pazzi felesége lett, de nem Jacopo gyámfia, hanem egy távoli rokon volt az illető. De mindez olyasmit, amit én is csak azért szúrtam ki, mert eléggé rá vagyok kattanva a Medici család történetére. Korrekt volt a sorozat.

A casting most is követi az első évad módszerét. A főszerepeket nyugati színészek játsszák, akiknek innen-onnan van már ismertségük. Sean Bean lett Jacopo – magunk közt szólva nagyon szét van csúszva a színész, rossz ránézni. Daniel Sherman már sorozatos veterán, itt viszi a főszerepet. Még kicsit inkább eye candy, mint komoly színész – az első évadban Richard Madden erőteljesebb főhős volt – de azért szimpatikus. Mellettük olasz színészek kaptak lehetőséget. És kiemelném Jacopo örökösét, Francescót játszó Matteo Martarit. Nálam simán ő volt az évad legjobbja, tökéletesen hozta a figura kettősségét.

Az már csak hab a tortán, hogy sokat mutatják Firenzét is. Nekem bejött! Nézném tovább is.

 

Medici – Lorenzo il Magnifico - 5/4,5 jól dramatizált történelmi sorozat, szórakoztatóra pörgetve ármányokkal és szerelemmel.

https://www.youtube.com/watch?v=zPfyeomkQRk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr414582740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2019.02.06. 08:07:53

Talán hozzá kéne tenni még, hogy ez a Medici - Masters of Florence sorozat (2016-2018) 3. évada és hogy hol megy...

BBerni86 2019.02.06. 19:32:47

@gabroca: Köszi a kiegészítést! A pontosság kedvéért hozzátenném, hogy ez a Medici sorozat 2. évada. Az első volt a Masters of Florence, ami Cosimo de Mediciről szólt, és a 2. évad a Lorenzo il Magnifico, ahogy az alcímben igyekeztem utalni rá. Én az olasz Rai1-ről néztem felvételről olaszul angol felirattal, de ha jól tudom, már a Netflixen is elérhető, egyelőre angolul. (De neten már tuti van felirat az olasz részekhez is.) Netflixen lehet, hogy a Masters of Florence alcímet is megkapta az újabb évad, azt nem néztem meg. Szinkronos változatról nincs tudomásom. De amit kihangsúlyoznék: 2. évad! Kétszer nyolc rész volt eddig összesen, az első etap 2016-ban, 2018-ban a második és 2017-ben nem voltak új részek.

gabroca 2019.02.07. 06:13:06

@BBerni86: köszönöm a kiegészítést. erről a korról sok jó sorozatot lehet csinálni, de ki tudja milyen hangulatot kell teremteni hozzá, valójában mennyire volt kemény világ akkoriban. Mindenesetre elég zűrzavaros idők voltak, gondolok itt a római, nápolyi, velencei területekre, a török támadásokra, az itáliai városállamok ellentéteire, a francia és spanyol befolyásra, a pápai hatalom mértékére...ehhez képest a magyar világ sokkal kiegyensúlyozottabb volt és gazdagságban is hasonló mértékű, bár az utókornak nem maradt fenn annyi érték, mint Itáliából. A magyar aranybányákból befolyó pénz a negyedik hatalommá tett minket, ezt olvastam, de mi maradt fenn abból az időkből? Nem sok...Lehet a köznép jobban élt nálunk? Nem volt az a mértékű kizsákmányolás, mint máshol? Talán...Kiváncsiságból visszamennék abba korba, ahol oly sok lángelme élt és alkotott Itáliában!
süti beállítások módosítása