Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az eltűntek

2019. március 22. - BBerni86

Világítótornyos, rejtélyes idegenes, harcos.

James, Thomas és Donald három generáció képviselője, három férfi, akiknek a megélhetés miatt el kell vállalniuk egy mindentől távol eső szigeten a világítótorony őrének szerepét. Thomas 25 éve ezzel foglalkozik, már öregember, aki a feleségét is elvesztette már. James középkorú, aki a családját szeretné eltartani. Donald éppen csak kikerült az iskolapadból, és még nem tudja, mit akar kezdeni az életével. A napok csendes unalomban az_eltuntek.jpgtelnek, míg egy vihart követően egy csónakot találnak a parton. Benne egy félholt férfi és egy láda. A férfi rájuk támad, önvédelemből Donald végez vele. A ládát magukkal viszik, és nem bírják megállni, idővel fel is nyitják. Nem sejtik még, hogy a halott férfi társai nyomon vannak, és súlyos árat kell fizetniük még mindenért.

Már a felütésben van potenciál, és a történet iránt felkelti a figyelmet. Van egy sziget, rajta egy világítótorony. Szolgált itt három férfi, akiknek nyoma veszett. Mi történhetett velük? A film erre ad választ, de sajnos a remek felütést nem sikerül felülmúlni, és a film nem is egyszer unalomba fullad.

A történetnek igyekeztek ívet adni, kényelmesen bemutatni a szereplőket és az életüket. Ezzel sikerült is elérniük, hogy már a film elején elfáradjunk. A szigeten unalmasan telik az idő, rutin feladatokat végeznek szinte unottan. Nem derül ki a személyükről sem annyi, hogy megérte volna az ilyen hosszú felvezetés.

Jön a vihar, jön az idegen és a láda. Itt már nő a fordulatszám, de még mindig csak felszín alatti a feszültség. Ennél nagyobb baj, hogy amikor új emberek érkeznek a szigetre, amikor az akciónak kellene következnie, akkor sem gyorsul a tempó. Nem lett izgalmas, nem lett fordulatos a dráma és harc, ami lezajlik a szigeten. Annyira vártam, hogy végre történjen valami, de mindig csak nagyon lassan és körülményesen alakultak a dolgok.

A pszichés hatásokat akarták inkább mutatni, nem az eseményeket, de ezeknek akkor lett volna igazán ereje, ha van is, ami sokkolja és kikészíti az embereket. Feszültség: mi van a ládában? Feszültség: hogy változtat meg, amit tettél a láda kincséért? Feszültség: az egyre növekvő paranoia és rémképek. Elméletben felfogom, minek kellene mozgatnia az eseményeket, és mit akar a film megjátszani, de nincs jól megírva.

A hangulat különben korrekt lett, egyszerre volt a sziget és a hangulat komor, szinte az időbe fagyott és titokzatos. Kevés helyszín volt benne, de azt ügyesen használták.

A szereposztás se tűnt rossznak. Gerard Butler egy ideje inkább akciófilmes szerepeket vállal, most ezt a thrillert használta színesítésre. Nem is tudom eldönteni, hogy neki, vagy a kinézetének köszönhető, hogy bennem felidézte Russell Crowe egy-egy szerepét, mielőtt az ausztrál annyira elhízott volna. Connor Swindells egy Netflix sorozatból ismerős, érdekesnek is találtam, hogy mennyire azonos eszközökkel játszotta ezt a fiút, mint a szenvedő középiskolást.

Ami talán leginkább zavart: a filmben nagyon kevés háttérzene van. A szereplők legtöbbször csendben tesznek-vesznek, és ez a csend nyomasztóvá teszi a cselekményt.

Egyszer megnézni is sok volt, számomra csalódás volt.

 

Az eltűntek - 5/2,5 potenciál volt benne, jó az ötlet és van hangulata, de sokszor unalmas és nincs zene.

https://www.youtube.com/watch?v=l5bdYNnM6ZI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2214705644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása