Minden napra egy film

Minden napra egy film

Delírium

2019. április 05. - BBerni86

Lakatlan házba beköltözős, kísértős, múlt titkait feszegetős.

Tom Walker hosszú évek óta egy elmegyógyintézetben él. Ám most az apja meghalt, és a végrendeletében még egy esélyt adna kisebb fiának. Rá hagyja a családi vagyont és házat, ahol 30 napig egyedül kell élnie, szigorú előírásoknak megfelelve. Ha mindent betart, szabad lesz és gazdag is. Tom élvezi a szabadságát, de aztán egyre furcsább dolgokat tapasztal. Titkos járatokat, kémlelőlyukakat talál a falakban. Látni véli a halott apját, aki most is delirium.jpgbecsmérlő megjegyzéseket tesz rá. Valaki rázárja a medencét, majdnem megfullad. A felügyelő tisztje egy visszautasított közeledés miatt elveszi a gyógyszerét is, és a férfi lassan már nem tudja, mi a valóság és mi a képzelete műve. Bátyja valóban itt van vele, noha börtönben kellene ülnie többszörös gyilkosságért? Veszélyben van? Egyetlen barátja, a boltos lány lehet csak segítségére, aki a rendeléseit szokta kihozni.

Nekem bejön, amikor horror és thriller között elmossák a határokat. Amikor a film ijesztget, de közben van egy rejtély, egy krimis szál, amiben lehet nyomozni, és találgatni, mi az igazság. Emberi gyilkos tevékenykedik? Valami természetfeletti zajlik? Ki éli túl? Nem véletlenül a Kör a kedvenc horrorom, nekem kell valami az ijesztés, vér mellé.

A Delírium talán nem a legjobb horror, amit találtok a kínálatba, de ez a plusz benne van. Halmozza a feszültségforrásokat, vele együtt a rejtélyeket. Miért vannak kémlelőlyukak, titkos járatok a házban? Mi történt a múltban, ami miatt az egyik fiú börtönbe, a másik elmegyógyintézetbe került? Van valaki még a házban? Tom kezd megőrülni? Ő most jó vagy rossz?

A film nagyja homályban tart, hogy Tom mennyire van magánál. Én sokáig azon gondolkodtam, hogy tört személyiség-e. Megfordult a fejemben, hogy nincs is bátyja, csak ő találta ki, és ő a másik énje. De a végéig nem tudni meg az igazat, egyszer hihetőnek tűnik, máskor valami a gyanúsabb. Vagyis, az a hangulat, ami nekem kell, ebben a filmben megvan.

A cselekményt ezek a kételyek tartják mozgásban. Tom van a középpontban, mindent az ő szemszögén keresztül látunk. De mivel ő nem bízhat magában, mi sem vehetünk biztosra semmit, amit látunk.

A vége ismeretében nem minden logikus, vannak elég nagy lyukak benne, de az egésznek a hangulata ezt feledtetni tudta velem. Kár is volt ebbe belegondolnom, mert most eszembe jutott, mi nem stimmelt benne. Alex hogyan került a házba? Hogy maradt életben az olyan sokáig, akinek a léte és a létezése körülményei a film egyik utolsó csavarja? De az se volt tiszta nekem, Brody – Tom felügyelőtisztje – hogyan érzett a férfival kapcsolatban. Az egyik jelenetben arról szónokol, hogy szíve szerint börtönbe küldené és megveti a testvérével együtt, a következőben meg viszonyt kezdene? Minden átmenet nélkül?

A szerelmi szál is nagyon halovány, de így ennyi fért bele, így is volt jó. Egy kezdődő vonzalmat mutatnak Tom és Lynn között, minden több túl gyors lenne.

A stábban akadnak ismerősök, de senki sem az a nagy betűs sztár. Topher Grace Tad Hamilton óta szimpatikus nekem, szépen elviszi a filmet a hátán.

A thrillerrel keverés miatt nekem kifejezetten tetszett, elmegy pszicho – horrornak.

 

Delírium - 5/4 kivitelezésben talán gyengébb, de hangulata van. Végig töprengtem, hősünk kattant?

https://www.youtube.com/watch?v=XTXvB2DW2bg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8014737351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása