Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Good Doctor

2. évad

2019. április 07. - BBerni86

Kórházas, autizmussal küzdős, összetartós.

Shaun felvállalja, hogy hibázott – sokan félnek attól, hogy ezzel véget is az orvosi karrierje, az igazgatóvá előlépő Marcus megragadja a lehetőséget, és kirúgja. De nem így történik, már Marcus is kiáll a fiú mellett, és belátja, mit adhat az osztálynak. Sean képes úgy átlátni az eseteket, ahogy egy másik sebész sem. Alternatív műtéti javaslataival életeket tud menteni, és lassan a saját korlátain is túl tud lépni. Pl. amikor természeti vészhelyzet miatt eluralkodik a káosz a kórházon, egy járvánnyal is küzdenek, képes lesz helytállni minden zavaró körülmény dacára. A magánéletében is fejlődik: lakótársak lesznek a visszaköltöző Leával, támasza tud lenni az the_good_doctor.jpgagydaganattal küzdő Glassman doktornak. De vár rá még egy nagy csata a sebészeti osztály vezetőjének kinevezett dr. Hannal.

Kezdjem azzal, ami az agyamra ment? Talán, ha kiírom magamból, utána jobban fel tudom idézni azt is, miért lehet szeretni a sorozatot… a szappan hatalomra tör! A Grace Klinika első évadait láttam, és itt kezd hasonlóan magánéleti szálakra koncentrálni a sorozat. Még nem az van túlsúlyban, de már erősen arrafelé tendál a széria. Amit műveltek Melendez és Lim között – néha nem akartam hinni a szememnek. SPOILER jön, ki is fehérem, aki nem akarja, ne fedje fel: amikor az évad végén nyilvános csókolózással jelentik be a sebészeti osztály előtt, hogy járnak, legszívesebben visítottam volna a nevetéstől. Annyira kínos, nyálsorozatos jelenet volt, hogy nem értettem, hogy került ebbe a sorozatba.

Mert a The Good Doctor különben tele van érdekes témákkal, és olyan konfliktusokkal, amelyek sokkal izgalmasabbak, mint a ki kivel jár tematika. Ha már Melendez és Lim témájánál maradunk, nekik fel kell mérni, orvosként mennyire befolyásolja a döntéseiket a magánéletük. Mert, ha nem harcolnak a másikkal a saját igazukért a műtőben, ha az érzéseik miatt udvariaskodnak, azt a beteg bánhatja. Továbbra is téma, Shaun mennyire alkalmas sebésznek. Az autizmusa miatt képes csodás dolgokra, másban viszont ő a legrosszabb az osztályon. A kommunikáció, a stresszhelyzet mind olyan tényező, ami veszélyforrás. Érdekes volt nézni, hogy mennyire sokan váltak a védelmezőjévé, és milyen viszályokat okozott, amikor az új sebészeti vezető átirányította a patológiára. (Különben, szerintem is jobb helyen lenne ott, csak nagyobb hatáskört kellett volna neki adni a diagnosztizálásra.)

A szerelmi szálakat minden szereplő életébe behozzák, aminek nem feltétlenül örülök. Ez máshogy szappan, mint a Chicago Med. Úgy éreztem, itt jobban az orvosi esetek elől veszi el a teret a magánélet, és sokszor nem is tudnak mit kezdeni a szereplőkkel ilyen téren. Glassman lánykérése, ahogy Shaun megbirkózik Lea viszonyaival, olyan feleslegesek!

Képi világában folytatja azt az utat, ahogy a Doktor House is ábrázolta az eseteket. Shaun agyában felvillanó megoldások, esetek, nagyon megidézik, ahogy House is dolgozott. Ott is tetszett, itt is, már szinte készítői névjegy lett.

A casting továbbra is erős. Freddie Highmore ugyanolyan alapossággal játssza ezt a betegséget, mint korábban Norman Bates pszichés zavarait. De mellette is csupa, más sorozatokból ismert színész tűnik fel.

Továbbra is nézős sorozat, de nem tetszik, ahogy bulvárosodik.

 

The Good Doctor - 5/4 vannak jó esetek, vannak szerethető karakterek és jó színészek, de lassan a szappan az úr.

https://www.youtube.com/watch?v=ZiTxifzbwkg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1614739741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása