Minden napra egy film

Minden napra egy film

Amikor lehunyod a szemed

2019. május 10. - BBerni86

Álmot kísértő démonos, nyomozós, bűntudatos.

Kate törvényszéki pszichiáter, akit egy gyilkossági esethez hívnak ki. Egy asszony a rendőrség gyanúja szerint megölte a férjét, és most állítja, egy démon volt az igazi elkövető. Kate beszél vele is, a kislányával is, és bár vannak kételyei, aláírja, hogy a nő kerüljön intézetbe és vegyék el tőle a lányát. De az eset felkelti a figyelmét, ráadásul neki is kezdenek furcsa álmai lenni, amelyekben nem tud mozogni, és mintha valami lesne rá. Lehet, amikor_lehunyod_a_szemed.jpghogy az a démon valós? A meggyilkolt férfi se tudott aludni, eljárt egy segítő csoportba is. Kate is elmegy, és egyre biztosabb benne, hogy Mara most rá is vadászik. A csoportban kap pár támpontot és ötletet, de neki kell rájönnie, mi köti össze az áldozatokat és hogyan lehetne megtörni a kört, mielőtt ő sem ébred fel többé.

Már nagyon várom Az érkezését a nyáron, mert annyira szeretnék egy jó horrort nézni már! Keresgélek, de leginkább csak a középszerbe, vagy az annál gyengébb filmekbe botlok bele. A Mara, vagy az Amikor lehunyod a szemed című film is ilyen. Nem simán csalódást keltő, de néha már egészen röhejes is.

Pedig a történetben volt potenciál! Egy démon, aki lecsap rád pár napon belül, hacsak nem fejted meg, miért jön, és mit lehet ellene tenni. Vagyis, van horror elem és nyomozás is, nekem ez a kombináció bejön. Nem véletlen, hogy a Kört tartom az egyik kedvenc horror filmemnek a mai napig.

Sajnos ez a film olyan, mintha annak lenne a nagyon olcsó és ötletszegény változata. A nyomozás nehezen indul be, és nem is nagy szám. Tulajdonképpen kimerül annyiban, hogy Kate átnézi Dougie által összeállított anyagot, és neki percek alatt leesik az, amit a férfi hónapok alatt sem tudott megfejteni. Ilyen könnyedén… persze…

A horror pedig két dolgot variál: vagy olcsó scream jump poénokat, amelyeken már a szemöldököm sem húzom fel, vagy szemtelenül lopkod a Körből. Mara mozgása, részben a módszere, valljuk be, még a kinézete is eszébe juttatja a nézőnek Samarát. Csak éppen az a kiscsaj nem is kicsivel volt ijesztőbb, mint Mara.

Olyan szinten nem sikerült rémálombeli alakká faragni, hogy szinte minden megjelenésekor elfogott a nevetőgörcs. A film végére, amikor már többet és közeli felvételeket is láttunk róla, meg inkább az undor érzetem erősödött fel. A poén, nem Mara karaktere miatt. Hanem elképzeltem a színészt civilben, aki játszotta. Inkább borzaszt, amire a testére képes, mint pozitív dolognak látnám.

Gondban vagyok a karakterekkel is. 90 perc nem elég, hogy annyira bemutassák őket, hogy a démon vadászati indokait alátámasztottnak lássuk. Különben is elég béna az indok, de az lett volna a kisebb bajom, ha különben izgalmas a film. De nem az.

Az sem segített sokat, hogy Olga Kurylenko a főszereplő. Akinek röviden egy színészi kvalitása van: szép nő. Itt próbál játszani is, de legtöbbször annyira zavaró, amit csinál, hogy visszasírom a Johnny English orosz kémjét.

Nagyon töröm a fejem, hogy valami pozitívabbal zárhassak, de a jó alapötleten  kívül más nem jut eszembe. Ez meg nem elég sok mindenre.

 

Amikor lehunyod a szemed - 5/2,5 a thriller még tetszett is volna, ha a horror ijesztő, a történet eredeti. De szinte paródia.

https://www.youtube.com/watch?v=yDSZUs5s778

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5614817862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása